פרק התכנון והבנייה בחוק ההסדרים שנידון בוועדת הפנים של הכנסת הוביל לדיון סוער | השלטון המקומי תקף את הקבלנים: "יוצרים מצג שווא של מחסור ביח"ד" | הקבלנים בתגובה: "ראשי הרשויות הם האחראים למחסור בשוק הדיור"
חיים שיף 03.10.2021
ועדת הפנים של הכנסת, בראשות ח"כ וואליד טאהא, דנה היום (א') לפני הצהריים, בחלק מחוק ההסדרים העוסק בהסבת שטחים שתוכננו לייעודים מסחריים ותעשיתיים, כגון משרדים או מפעלים, לבנייה למגורים.
העובדה שקיימים על הנייר משרדים רבים כל כך באזור המרכז, ובתל אביב בפרט, הובילה את אנשי האוצר לנסות להסב אותם למגורים, כדי לפתור במעט את מצוקת הדיור באזור המרכז.
בגדול, הרעיון הוא להמשיך בתכנון המשרדים אך להסב כשליש מהם, למגורים בעירוב שימושים. במשרד האוצר ציינו כי הדירות הללו יתאימו בעיקר לאוכלוסיות מבוגרות או צעירות מאוד, ולא למשפחות, הדורשות שטחי ציבור צמודים – וכי כרגע מתוכננים רק עשרה אחוזים לשטחים ציבוריים, כשהדירות לא יעלו על 50 מ"ר ליחידה.
להצעה התנגד בחריפות רבה חיים ביבס, יו"ר מרכז השלטון המקומי, שטען כי יש בשלבי תכנון שונים, וכן בשלבי בנייה ושיווק – מספיק יחידות דיור. ביבס טען כי הרעיון הוא אינטרס של משרד האוצר המעוניין לשמר את המחירים הגבוהים באזור המרכז ובעיקר בתל אביב, ומאידך, תקף את הקבלנים וטען כי הם מייצרים מצג שווא של מחסור בדירות.
נשיא התאחדות הקבלנים ראול סרוגו הגיב היום בוועדת הפנים לטענות נציגי הרשויות המקומיות לפיהן אין מקום לאפשר המרת שטחי משרדים מתוכננים לדירות מגורים:
"אני רוצה בראש ובראשונה להגיב לדבריו החצופים של חיים ביבס כנגד הקבלנים, זו שערורייה. הקבלנים לא אחראיים על עליית מחירי הדירות. האחראי לכך הוא המחסור בהיצע יחידות הדיור, אין שום סיבה אחרת. לכן דבריו חמורים מאוד ומדובר בהטחת אשמה בציבור שלם. אותן מאות אלפי יחידות דיור המתכוננות עליהן עדכן חיים ביבס לא נבנות בפועל בגלל ראשי רשויות – הם האחראים לכך שאין בנייה למגורים בישראל, כי הם מפסידים בארנונה למגורים, אין להם כסף לתשתיות וכדומה.
"הטיעונים שלהם צודקים אבל זו האמת – הם מעדיפים אזורי תעסוקה על תושבים וכל ראש רשות רוצה אזורי תעסוקה כי הוא מקבל ארנונה גבוהה מאוד ונותן שירותים מינימליים, מה שמעשיר את הקופה העירונית. יש לחשוב על רפורמה בארנונה המעלה את הארנונה למגורים ומורידה את הארנונה לעסקים, אבל זה לדיון אחר.
"אנחנו תומכים בפה מלא בצורך להפקיע את הסמכות של הרשות המקומית לאשר את התוכניות כי הן החסם והמכשול לבנייה. לכן המרת השטחים האלו הכרחית, מדובר בדירות קטנות, את השטחים הציבוריים שיחסרו ניתן להכניס לפרויקטים עצמם. ראינו במכרזי מחיר למשתכן שיש מחסור בכ – 200,000 דירות – זה מספר בתי האב שנרשמו לתוכנית מכיוון שאין להם דירה.
"אנחנו בדרך למשבר חברתי-כלכלי מהחמורים שידעה מדינת ישראל, מה שהיה ב-2011 זה קצה הקרחון של מה שיקרה את הממשלה או הכנסת לא יגדילו משמעותית את היצע הדירות. אחת הדרכים לעשות את זה, לצד דרכים נוספות, היא הרפורמה הזו שתתקן את הטעות. שאלתם למה תוכננו כל כך הרבה משרדים? התשובה היא שראשי הרשויות ביקשו אותן. ללא הבקשה שלהן הן לא היו מתוכננות, זה לא צורך תכנוני. ראשי הרשויות המקומיות התנו את האישור לבניית מגורים בבניית משרדים. זהו המקח והממכר בין המדינה למוסדות התכנון. נדרש לתקן את העיוות הזה ואפילו לאשר 50% דירות במקום 30% כמוצע, כאשר בכל פרויקט יינתנו שטחי הציבור הנדרשים".