בהתייחס למחירי הדירות נכתב בהודעת הוועדה המוניטרית כי "בשנים-עשר החודשים האחרונים ירד מדד מחירי הדירות ב-1.3%. היקף הפעילות בשוק הדיור מוסיף להתמתן וישנם קשיי פעילות בענף נוכח המלחמה" | כמו כן צוין כי בשוק האשראי, נמשכת מגמת ההאטה באשראי הבנקאי לעסקים ולמשקי הבית, במקביל להאטה הכללית של הפעילות במשק
שי קליין 01.01.2024
בנק ישראל | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90 הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה להוריד את הריבית ב-0.25% לרמה של 4.5%. ריבית הפריים תעמוד על 6%.
לפי הודעת בנק ישראל, על רקע המלחמה, מדיניות הוועדה המוניטרית מתמקדת בייצוב השווקים והפחתת אי הוודאות, לצד יציבות מחירים ותמיכה בפעילות הכלכלית. תוואי הריבית ייקבע בהתאם להמשך התכנסות האינפלציה ליעדה, המשך היציבות בשווקים הפיננסיים, הפעילות הכלכלית והמדיניות הפיסקלית.
בין הסיבות להורדה ציינו חברי הוועדה כי "למלחמה השלכות כלכליות משמעותיות על הפעילות הריאלית. מידת אי-הוודאות לגבי היקף ומשך הלחימה הצפויים גדולה מאוד, וזו משליכה גם לגבי מידת הפגיעה בפעילות".
עוד צויין, כי "קצב האינפלציה מוסיף לרדת וגם בניתוח דינמיקת האינפלציה, במדידה רבעונית וחצי שנתית, ניכר כי קצב האינפלציה מתמתן. הציפיות מהמקורות השונים הן לכניסה ליעד ברבעון הראשון של השנה".
לגבי שוק ההון, נכתב בהחלטה כי "בשווקים הפיננסיים ניכרת התאוששות לאחר הירידות בתחילת המלחמה. מאז החלטת הריבית הקודמת השקל התחזק מול הדולר ב-2.7%, מול האירו ב-1.7% ובמונחי השער הנומינלי האפקטיבי ב-2%".
חטיבת המחקר של בנק ישראל העריכה, כי התוצר יצמח בכל אחת מהשנים 2023 ו-2024 ב-2%, ובשנת 2025 ב-5%. לאור המלחמה התחזית מאופיינת ברמה גבוהה במיוחד של אי ודאות, גם בנוגע להחלטות שתקבל הממשלה לגבי ההתמודדות התקציבית עם הצרכים הביטחוניים והאזרחיים הנובעים ממנה.
בהודעת הריבית צוין עוד כי "האינדיקטורים לפעילות הכלכלית ומצב התעסוקה מצביעים על התאוששות הדרגתית לאחר הירידה החדה שהתרחשה עם פרוץ המלחמה, אך שוררת שונות רבה בין ענפי המשק".
בהתייחס למחירי הדירות נכתב כי, "בשנים-עשר החודשים האחרונים ירד מדד מחירי הדירות ב-1.3%. היקף הפעילות בשוק הדיור מוסיף להתמתן וישנם קשיי פעילות בענף נוכח המלחמה".
עוד נכתב, כי "בשוק האשראי, נמשכת מגמת ההאטה באשראי הבנקאי לעסקים ולמשקי הבית, במקביל להאטה הכללית של הפעילות במשק".
ביחס למצב הכלכלי העולמי, צוין כי "הפעילות הכלכלית והאינפלציה במדינות המובילות מתמתנות, כשברקע הסחר העולמי ממשיך להצביע על חולשה וההערכות הן כי יחל תהליך הרחבה מוניטרית בבנקים המרכזיים במהלך 2024".
שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ אמר אחה"צ, כי הוא "מברך על החלטת הנגיד ובנק ישראל להתחיל בהורדת הריבית במשק. המדיניות הפיסקלית האחראית שאנחנו מובילים בשנה האחרונה תרמה לירידת האינפלציה, וכעת הורדת הריבית משרתת את הצורך לסייע לצמיחת העסקים והמשק במקביל למלחמה. נמשיך בעזרת השם להוביל את הכלכלה הישראלית באחריות ובמקצועיות ונכין את הקרקע לחזרת המשק הישראלי למסלול צמיחה מואץ".
יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני אמר לאחר הורדת הריבית: "אני שמח על ההחלטה להוריד את עלות האשראי. חודשים ארוכים שאנו נאבקים על כך, מה שככל הנראה הואיל בסופו של דבר להגיע לכך שהוועדה המוניטרית בבנק ישראל ראתה יעד להורדת הריבית שתקל על משפחות רבות בתשלומי המשכנתה ובתשלומים נוספים. נמשיך לפעול להוריד עוד את עלות האשראי לטובת אזרחי ישראל".
נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים, ד"ר רון תומר, בירך על החלטת בנק ישראל להוריד את הריבית, ואמר כי ״זהו צעד נכון, שיעזור לכלכלה הישראלית לצלוח את השלכות המלחמה. בחודשים האחרונים כל המדדים הכלכליים הצביעו על כך שרצוי וצריך לשנות מגמה ולהפחית את הריבית. כעת, כשהצעד נעשה, הוא יקל משמעותית על העסקים ומשקי הבית בישראל, ויפחית להם את היקף התשלומים, שזינקו כתוצאה מעליות הריבית ופגעו בפעילות המשק. לצד זאת, ועל מנת לאפשר את המשך המגמה החיובית, אנו מצפים מהממשלה להציג מדיניות פיסקלית אחראית, שתתמוך בצרכי המשק ותעודד צמיחה ולא צניחה״.
גיל סתיו, מנכ"ל בלנדר ישראל אמר כי "במיוחד בתקופה הרגישה בה אנו נמצאים להורדת הריבית ישנה משמעות רבה הן מבחינת המסר שהנגיד מעביר והן בהשפעה על הכיס של כולנו. לאחר תקופה ארוכה מאוד בה חווינו עליה משמעותית בריבית ושמירה על סביבת ריבית גבוהה, הורדת הריבית יכולה להתחיל לאותת על שינוי מגמה שתוביל להקלה בצריכת האשראי מצד אחד ומהצד השני על ירידה בתשואה הצפויה לחוסכים בפיקדונות ואולי גם לתנודות בשערי המטבע. בסיטואציה שכזו כדאי לפזר את תיק ההשקעות ולבחון אפיקי השקעה אלטרנטיביים שיכולים לייצר תשואה גבוהה יותר למשקיעים. כמובן שבבחירת אפיק השקעה שכזה כדאי לבחור בהשקעה יציבה ובטוחה שמייצר תשואה גבוהה לאורך זמן".
יעקב ניצן, שותף ומנכ"ל חברת רובי קפיטל המתמחה במימון והשקעות בנדל"ן מתייחס להחלטה ואומר כי מדובר בבשורה חשובה לשוק הנדל"ן הישראלי, גם לנוטלי המשכנתאות וגם ליזמי הנדל"ן, אולם מעבר להקלה בעלויות המימון העכשוויות הרי שהורדת הריבית היום מעידה על שינוי מגמה שרוכשי הדירות המתינו לה חודשים רבים וייתכן שכעת, למרות המלחמה, אנו נשוב ונראה נהירה מחודשת של רוכשים בחזרה לשוק. העלייה בביקושים כתוצאה מהשינוי בסביבת הריבית יחד עם הירידה העתידית בהיצע הדירות שבאה היום לידי ביטוי גם בדוחות של רשות מקרקעי ישראל שהעידו על ירידה החדה בשיווק קרקעות עשויים להביא בהמשך לעלייה מחודשת במחירי הדירות. כפי שאמרתי בעבר, המפתח של שוק הנדל"ן נמצא בידיים של נגיד בנק ישראל ואני שמח לראות שהוא עשה היום צעד ראשון שיסייע להבראת ענף הנדל"ן".
משכנתא ממוצעת תוזל בכ-20,000 ₪
בעקבות החלטת בנק ישראל להוריד את הריבית במשק בכ- 0.25%, מאור אוחנה, כלכלן, מנכ"ל דרכנו רשת ייעוץ משכנתאות מציין כי מדובר בבשורה טובה לבעלי המשכנתאות ולמהלך שיעורר את שוק הנדל"ן באופן מיידי. לדבריו, משמעותה של הורדת הריבית ב- 0.25%, היא שההחזרים החודשיים בגין משכנתא ממוצעת של 1 מיליון ₪ לכ- 30 שנה ירדו בכ- 55 ₪ לחודש בהשוואה להיום וכל ההלוואה תוזל בכ- 20,000 ₪ לכל התקופה. (הנתונים מתייחסים למשכנתא ממוצעת של 1 מיליון ₪ המורכבת משליש ריבית פריים, שליש ריבית קבועה לא צמודה ושליש ריבית משתנה צמודה, הירידה בהחזרים מתייחסת לריבית הפריים בלבד). אולם מעבר לירידה בהחזר החודשי הרי שלהחלטה אפקט פסיכולוגי והיא עשויה לעודד את שוק הנדל"ן ולהגדיל את הביקושים לדירות לאור ההערכות שאנחנו עומדים בפני סדרה של הורדות ריבית בהמשך.
אוהד אסרף, מנכ"ל ארי מגורים לשיווק נדל"ן מציין כי "שוק הנדל"ן הופך היום את התקליט. רוכשי הדירות המתינו להורדת הריבית כי היא מסמנת עבורם שינוי מגמה, ומעניקה להם ביטחון רב יותר ברכישת דירות בידיעה שמכאן ההחזרים החודשיים של המשכנתא לא יעלו וככל הנראה ואולי אף ימשיכו לרדת. חשנו בשבועות האחרונים עלייה בביקושים בעיקר מצד משקיעים שזיהו את ההזדמנויות שיש היום בשוק, אני מאמין שעכשיו ובאופן הדרגתי נראה גם את הקהל הרחב חוזר בזהירות למשרד המכירות".
עינב סבינצר, מנהלת מרחב דרום באלדר משכנתאות ובהתאחדות יועצי המשכנתאות אמרה כי "בנק ישראל החליט להיות קשוב לציבור ולהוריד את הריבית במשק ב-0.25% כבר בהצהרת הריבית הראשונה של שנת 2024. כזכור, בחודש אפריל 2022 החל בנק ישראל בהעלאה הדרגתית של הריבית אשר הגיעה לשיאה במאי 2023. בעקבות זה החזרי המשכנתאות עלו בצורה משמעותית כמו גם הריביות על המינוס והריביות על ההלוואות הבנקאיות. הדבר הקשה מאוד על ציבור נוטלי המשכנתאות ומשפחות רבות לא עמדו בנטל ההחזרים החודשיים שעלו בצורה משמעותית. מלחמת "חרבות ברזל" יצרה קושי נוסף עבור הציבור כיוון שרבים הוצאו לחל"ת ומילואים. ההאטה במשק גרמה לירידה בפעילות העסקית בכל רחבי הארץ. כעת בעקבות התחזקות השקל והתמתנות האינפלציה בישראל ובארצות הברית, התחזקה התשתית שאפשרה לבנק ישראל להתחיל בתהליך של הורדת הריבית. התקווה היא שהורדת הריבית תמשך לאורך שנת 2024 ותקל על הציבור את החזרי המשכנתאות וההלוואות. רצוי שהורדת הריבית תגיע עם פתרונות נוספים עבור הזוגות אשר זוהי רכישה של דירה ראשונה עבורם. הנ"ל יסייע גם לקבלנים ולמוכרי הדירות שנתקלים בקשיים בעקבות המצב בישראל״.
דרור אוהב ציון, מנכ"ל ובעלים דרא שיווק נדל"ן מסר בעקבות הורדת הריבית: "לאור הירידה בקצב האינפלציה ולאחר חמש פעמים רצופות שנגיד בנק ישראל בחר להשאיר את הריבית על 4.75%, כפי שצפינו, הנגיד החליט לבצע תפנית מוניטרית והודיע על הורדת ריבית בשיעור של 0.25%. אנחנו בהחלט מברכים על ההחלטה החשובה הזו ומצפים להורדות ריבית נוספות במהלך 2024. המלחמה פגעה קשות במגזר העסקי ובמשקי הבית, הורדת הריבית הכרחית לעידוד העסקים באופן כללי ולענף הנדל"ן באופן ספציפי בשל המינוף הגבוה הן של יזמים והן של נוטלי משכנתאות. הורדת הריבית קריטית להתעוררות שוק הנדל"ן ואני צופה שהיא תתרום באופן משמעותי לירידת רוכשים מהגדר ולעלייה במספר העסקאות לרכישת דירות".




01/01/2024 23:55
ברור שמדובר באחיזת עיניים וזו "ירידה לצורך עלייה"
בנוסף ,אולי זה נראה מוזר וקונספרטיבי אבל בהחלט ייתכן שהנגיד הוריד את הריבית למרות המלחמה על מנת לתמוך במלחמה אחרת,פוליטית.
כאילו בתיאום מושלם הורדת הריבית והודעת החונטה המשפטית על ביטול חוק עילת הסבירות יוצרות מצג שווא של עלייה בשווקים שנובעת כביכול מ"חיזוק מערכת המשפט"