"פתאום גיליתי שחוץ מחברת 'דירה להשכיר' למשרד השיכון אין שום אחריות על שוק השכירות; התחלנו לתכנן רפורמה שתיטיב עם משכירי דירות שיסכימו לחתום חוזים ארוכי טווח" | השר זאב אלקין מסכם קדנציה במשרד השיכון ויורה לכל עבר | "את 2021 סיימנו עם 100 אלף שיווקים ומה מטריד אותי באמירה של מי שהולך להחליף אותי? שאם הוא אומר שהכול בסדר, לא נגיע ל-100 אלף שיווקים בשנה, אלא נחזור אחורה" | והתכניות לעתיד: אופוזיציה לוחמת והקמת שדולה לתחום הדיור
חיים שיף 08.12.2022"האמירה של שר השיכון הנכנס תפסה אותנו בדרך לפה ובאותו רגע ממש אמרנו שצריך לפרוש בשיא, כי ברור שיש משבר. האזרח הישראלי חווה עליית מחירים גבוהה מאוד, אולי הכי גבוהה אי פעם בתולדות ישראל וזה ברור גם למה. ואם נצא מנקודת הנחה שאין משבר, נמשיך לחוות אותו גם בשנים הבאות".
את הדברים הללו אמר השר זאב אלקין בהתייחס לחלק קטן (ובלתי מייצג) מתוך משפט שלם של שר השיכון המיועד, יצחק גולדקנופף, על כך שהוא עדיין אינו מכיר את המשרד שאליו הוא עתיד להיכנס, וכי אינו רואה – מנקודת מבטו – משבר בינוי. בכל הארץ בונים, אמר, ומיד הוסיף כי הבינוי יכפיל וישלש עצמו ואף יותר מכך. אך כצפוי, הכותרות שיצאו מאותה שיחה הייתה ברורה: "גולדקנופף: אין משבר דיור". לדברים הללו, הגיב זאב אלקין, שר הבינוי והשיכון היוצא, בשיחה עם עיתונאי ומגיש חדשות 12 עופר חדד במהלך מפגש הסיום של כנס 'עיר הנדל״ן' – הוועידה הבינלאומית ה-22 של מרכז הבניה הישראלי, שהתקיימה זו השנה ה-22 באילת.
את שלושת ימי הועידה האינטנסיביים סיכם אירוע פרידה מיוחד משר השיכון והבינוי היוצא, זאב אלקין, שאף קיבל אות תודה על פעילותו הענפה מיו"ר מרכז הבנייה הישראלי, ערן רולס שציין, כי "כולנו תמימי דעים שאלקין עשה הרבה לענף הבניה ברגישות חברתית ובמסירות. אנחנו רוצים לכבד אותך ולומר לך מילה אחת: תודה! תודה רבה זאב על כל מה שעשית ואני מאחל לנו כאזרחים לראות אותך חוזר לעמדות מפתח בעשייה הישראלית".
בין הדברים תיאר אלקין לחדד מה הוביל אותו מאז הכניסה למשרדו. "כשנכנסתי למשרד השיכון הנתונים שהיו על השולחן שלי היו מאוד פשוטים: כחלון הצליח להביא את ישראל ל-70 אלף שיווקים בשנה, כאשר לאחר מכן ירדנו באופן רציף. הורידו את היצע הדיור כמעט בשליש ואם המדינה משווקת הרבה פחות, ברור שנוצר פער, כי הביקושים רק עולים. היה לי ברור שהדבר הראשון שצריך לעשות זה להגדיל את ההיצע. את 2021 סיימנו עם 100 אלף שיווקים ומה מטריד אותי באמירה של מי שהולך להחליף אותי? שאם הוא אומר שהכול בסדר, לא נגיע ל-100 אלף שיווקים בשנה, אלא נחזור אחורה ולכן קריטי להפוך כל אבן ולהמשיך לשווק ולתכנן. שרשרת המזון הזו חייבת להמשיך לעבוד וכל הזמן צריך לתדלק אותה".
ומה לגבי שוק השכירות? "לצערי", אמר אלקין, "לא הספקנו לעשות את הרפורמה שרצינו לעשות בשוק השכירות. גיליתי מצב מאוד מוזר – משרד השיכון לא מתעסק בשכירות – חוץ מ'דירה להשכיר'. משרד השיכון לא אחראי על השכירויות וזה מאוד מוזר בעיני. חיפשנו דרך לעודד כניסה של כמה שיותר דירות בשוק הפרטי יעברו למודל של השכרה לטווח ארוך כי זה נותן ודאות. הכנו רפורמה עם משרד המשפטים והאוצר שמדברת על הטבות מס כך שמשכיר דירה שמסכים לעבור להשכרה ארוכת טווח, יקבל הטבות מס". גולדקנופף, להמשך טיפולך…
כשבאגף התקציבים סירבו להגרלות
האם המחירים יעלו?, נשאל אלקין שענה כי "הגדלת ההיצע ועליית הריבית ישפיעו על המחירים וכל המומחים בעמדה חד משמעית שאם המצב הנוכחי ימשך, אנחנו צפויים בשנה הבאה לבלימת עליית המחירים ואולי אפילו ירידה, אבל אם המדינה תוריד רגל מהגז בתכנון והשיווק, אז שנה הבאה זה שוב יקפוץ. זה הדבר החשוב שיעמוד לפתחו של שר השיכון החדש".
הוא ציין עוד כי "מדינת ישראל הכניסה ממסי ענף הנדל"ן בשנה האחרונה סכום אסטרונומי של 60 מיליארד ש"ח. רוב הזוגות שקונים היום דירה ממשכנים את החיים שלהם למדינה. כחלון פיצח את האגוז הזה עוד בקדנציה שלו והביא את מחיר למשתכן. הוא רצה להחזיר את כספי המסים לזוגות הצעירים וכמדינה לוותר על חלק מההכנסות של הקרקע כדי שאתה, כאזרח, תגיע לדירה, בשנייה שהוא עזב באו אגף התקציבים לליצמן והסיטו את זה!
"הדבר הראשון שעשינו – החזרנו את ההגרלות. ועל זה היה הוויכוח שלי עם אנשי אגף התקציבים שאמרו: למה אתה מתערב, זה שוק חופשי?! ולא, זה לא שוק חופשי, כי זה באחריות המדינה! בסופו של דבר המדינה הייתה אחראית על המחסור בהיצע והיא נהנתה מהעלייה של מחירי הקרקע".
אלקין תיאר את שביעות רצונו מתהליך ההגרלות של 'דירה בהנחה'. "אנחנו נסיים את השנה בהגרלה האחרונה ונגיע לכמעט 60 אלף משפחות. אם רשומים אצלנו בשיא 120 אלף משפחות שמעוניינות לקנות דירה בהנחה, מתוכן 75 אלף יכולות לקבל דירה עד שנה הבאה. כל זאת בתנאי אחד, שלא יבטלו את מה שהשגנו, כי אז החלום של זוגות צעירים לקנות דירה יעלם לחלוטין".
אופוזיציה לוחמת ושדולה
אלקין נשאל על התפקיד העתידי שלו באופוזיציה: "צמחתי מהכנסת לפני שהלכתי להיות שר בממשלה ואני לא מקבל את התפיסה שאם אתה לא שר אין מה לעשות בכנסת. אני הולך להיות אופוזיציה לוחמת ולעשות שני דברים. הראשון, להיות אלטרנטיבה לממשלה המתגבשת; השני, להקים שדולה בתחום הבניה והדיור ולנסות לדחוף כל מה שניתן. מצד שני, להיות על המשמר כדי שהדברים הטובים שהתחלנו לעשות כמו הרפורמה של התחדשות עירונית לא יסוגו לאחור".