קונים לוטו? מנויי מפעל הפיס? אם אתם חרדים, אולי אתם לא מקבלים חזרה לקהילה שלכם את החלק היחסי בכספים שעליהם אתם מהמרים • מפעל הפיס השקיע בשנת 2019 כמיליארד וחצי ₪ בחברה הישראלית • וכמה קיבלו החרדים? לפי ההערכות שבידי 'ביזנעס' מדובר בכ-90 מיליון המהווים כ-6% בלבד מסך התמיכות התקציביות לציבור • במפעל הפיס לא טרחו להגיב • מהמרים על גב החרדים?
דוד שלומוביץ 20.01.2020ממלאים כרטיסי הגרלה של מפעל הפיס עם אחוזי זכייה בפרס הראשון בהסתברות של 1:16 מיליון ולא מגרדים אפילו פרס תנחומים? חושבים שעוד 1,2,3 דקות תיקחו את כל הצ'אנס? בדרך כלל, גם כשמהמרים מתבדים, הם מתנחמים בסיסמת 'צריך פיס בחיים'. הידיעה שמפעל הפיס תומך במבני ציבור, מקים מרכזים קהילתיים ותורם את הכסף ששיחקנו איתו בהימור הקטן שלא צלח – בחזרה אלינו, מרפדת את ההפסד בהילת 'לא נורא'.
אלא שנדמה שמישהו במפעל הפיס הימר שהחרדים פשוט לא ישאלו כמה מתוך הכספים שהם מכניסים למפעל הפיס חוזרים אליהם בתמיכות לקהילה, לרשויות המקומיות וכדומה.
לפני כשבועיים, פרסם מפעל הפיס הודעה לעיתונות, ולפיה שנת 2019 עמדה בסימן שינוי כיוון – מהתמקדות במבנים, להעמקת ההשקעות במלגות ובפרויקטים חברתיים בקהילה. מדובר (למשל) על שיא חסר תקדים של כ-30,000 מלגות שהוענקו לסטודנטים מכל רחבי הארץ. אלו מלגות המייצרות מיליוני שעות התנדבות במגוון תחומים בחברה הישראלית. (וזה נפלא, אגב).
רק לשם ההשוואה, בשנת תשע"ט העניק מפעל הפיס בשיתוף השלטון המקומי והרשויות המקומיות כ-13,000 מלגות בשותפות עם כ-134 רשויות מקומיות, מתוכן 27 רשויות מהחברה הערבית להן הוענקו 2,050 מלגות, 4 רשויות דרוזיות להן הוענקו 295 מלגות ו…רשות חרדית אחת (!) עם 130 מלגות (1% בקירוב).
אבל הדברים השתפרו משמעותית. בשנת תש"פ התרחב וגדל מאד שיתוף הפעולה עם הרשויות המקומיות. כ-217 רשויות מקומיות היו שותפות במגוון מיזמים חברתיים, ואלה יצרו כ-30,000 מלגאים ומיליוני שעות התנדבות בקהילה. מספר הרשויות מהחברה הערבית הכפיל את עצמו ועומד היום על 74 רשויות מקומיות עם 6,950 מלגות ומספר הרשויות הדרוזיות שילש את עצמו ועומד היום על 13 רשויות עם 1,220 מלגות. מהפך אדיר נרשם גם ברשויות החרדיות: 7 רשויות חרדיות נמצאות בתכניות המלגאים, עם 1,340 מלגות (4.4% בקירוב מכלל מקבלי המלגות).
מפעל הפיס גם מימן שני פרויקטים לאומיים. אחד מהם הוא מיזם הדפיברילטורים של מפעל הפיס בשיתוף מד"א. במסגרת המיזם הוצבו מכשירי החייאה בכל 610 דוכני מפעל ברחבי הארץ במטרה להציל חיים במרחב הציבורי. כמו כן, אישר דירקטוריון מפעל הפיס הקמת קרן הלוואות להתקנת מערכות אנרגיה סולארית ברשויות המקומיות במטרה לייצר חשמל ירוק ולייצר לרשויות מקור הכנסה נוסף בתום החזר ההלוואה.
אין ספק שבמשך השנים מפעל הפיס תרם סכומים ניכרים למגזר החרדי בעיקר בבינוי בתי ספר ואולמות התכנסות (אולמות ספורט במקור) והרבה מסיומי הש"ס האחרונים או ההקרנות מהאירועים התקיימו באולמות אלו.
אך דא עקא, אם מפעל הפיס מחליט לשנות כיוון – מהתמקדות במבנים לפרויקטים אחרים, המגזר החרדי חייב לקבל את המגיע לו גם בתחומים האחרים. דוכני מפעל הפיס מלאים ברוכשים גם באזורים חרדיים, ואין כל סיבה לאפליה בכספים החוזרים לקהילה.
פסנתרי כנף ואירועי זמר
הרשימה הבאה של התוכניות בהן הושקעו הכספים של מפעל הפיס ארוכה ומגוונת: מיזמים בתחומי הרווחה, הקהילה והבריאות. מענקים המתמקדים בהשקעה בנוער בסיכון, הגיל הרך, אזרחים ותיקים, אנשים עם מוגבלויות וכן העצמה נשית. תוכניות לשיפור איכות חיי התושבים ומיזמים בתחום התרבות והאמנות. עיון מעמיק ברשימה מגלה, כי כמעט ולא ניכר בה השקעות במגזר החרדי.
שימו לב. בשנת 2019 העניק מפעל הפיס מענקים להפעלת 6 מוקדים לשירותי רפואה דחופה: בית שאן, מגדל העמק, מצפה רמון, נתיבות, ערערה-בנגב וקריית שמונה; מימן כ-210 מופעים של מיטב יוצרי המוסיקה בישראל בכל רחבי הארץ במחיר של עד 30 ₪ לכרטיס; תמך בכ-160 פסטיבלים בתחומי התרבות והאמנות בכל רחבי הארץ; הציב כ- 40 פסנתרי בטון במרחב הציבורי ברשויות המקומיות ברחבי הארץ (מתוך הבנה שמוסיקה מחברת בין אנשים ויש בכוחה לגבש את הקהילה. הפסנתרים עמידים לתנאי מזג האוויר ומוצבים לרווחת התושבים הנהנים מהם לאורך כל השנה).
כמו כן, העניק מפעל הפיס כספים להנגשת הקולנוע בשיתוף האקדמיה לקולנוע. במסגרת ההשקעה בקהילה הוקרנו סדרות וסרטים בכ-46 רשויות ברחבי הארץ, בהשתתפות שיח עם היוצרים. במסגרת פרויקט 'ינשופים' מימן מפעל הפיס סדרת מפגשים של מיטב היוצרים בתחומי האמנות השונים בבתי ספר יסודי לתלמידים בכיתות ד + ה'. הפרויקט מתקיים ב-54 רשויות מקומיות בכל רחבי הארץ.
זאת ועוד, מפעל הפיס מימן חווית כדורגל וכדורסל לכ-18,000 ילדים מיישובי הפריפריה החברתית באמצעות מימון השתתפות במשחק והסעות מאורגנות מהיישובים למגרשים. לטענת מפעל הפיס, שיתופי פעולה אלה יימשכו גם בשנת 2020 ובהם ישתתפו 27,000 ילדים.
לצד הפעילות הענפה בתחומי החברה והרווחה, המשיך מפעל הפיס גם בשנת 2019 להשקיע בהקמה ובשיפוץ מבנים שמשרתים את הקהילה ובהם: ספריות, אצטדיוני ספורט, טיפות חלב, מרכזים לבריאות המשפחה, מעונות יום, גינות ציבוריות ועוד. בנוסף מימן מפעל הפיס ציוד וריהוט למוסדות החינוכיים ולמבני הפיס ברשויות והכל לרווחת הקהילה ולשיפור איכות חייהם של תושבי הרשויות ברחבי הארץ. ייתכן, ובסעיף זה, היו שותפות הרשויות המקומיות החרדיות או רשויות בערים מעורבות שסיפקו את הציוד והשירותים או תקצבו הקמת ושיפוץ המבנים, בשיתוף מפעל הפיס.
אפס פירוט, 6% תמיכה
נציין, כי ביקשנו ממפעל הפיס לפרט את התמיכות ברשויות חרדיות ובאירועים חרדיים וכדומה (כמובן מבלי שנתעלם מ-7 הרשויות החרדיות והמלגאים החרדיים הכלולים בכ-90 מיליוני השקלים שאודותם קיבלנו הערכות לא מוסמכות) הן בשנת 2019 והן באשר לתכניותיו לשנת 2020, אך לא קיבלנו כל תגובה.
וכאן הבן שואל: מה עם יתר התקציבים? מדוע אלה אינם מגיעים למגזר החרדי? גם אם מדובר, כולל כלל הרשויות החרדיות בכ-90 מיליון כפי שנודע ל'ביזנעס' ממעריך בלתי מוסמך, אלו גרגרים בלבד מול מיליארד וחצי שקלים. הוי אומר: יש ויש תכניות של מפעל הפיס לציבור החרדי אך הן באחוזים בודדים ממש. כ-90 מיליון מתוך מיליארד וחצי שקלים הם כ-6% בלבד, אם נחשב את ההערכה שבידינו. האם זהו חלקו היחסי של המגזר החרדי מתוך כלל האוכלוסיה? כל ילד יודע את התשובה.
למותר לציין כי מרבית סעיפי התמיכה של מפעל הפיס שהוזכרו לעיל כמי שניתנו בשנת 2019, אינם תועלתיים למגזר החרדי, בכלל. אפילו מיזם הדפיברילטורים שהונחו בדוכני מפעל הפיס, היה מגיע לניצול מקסימלי הרבה יותר אם אלה היו מוצבים בבתי כנסת או בישיבות מרובות תלמידים, בהם ריכוזי קהל רבים יותר מאשר קרן רחוב סתמית.
כמו כן, למגזר החרדי יש תרבות ייעודית, שלא כולה מתמצית בתכנית תחרות כתיבת חיבורים תורניים שמגיעה לפלח קטן מאוד מהאוכלוסיה או תחרות סיפורת לנשים שנוגעת לפלח אוכלוסיה זעיר (מי שנהנה הן בעיקר המדיות השונות). יש למגזר החרדי תרבות משלו, לגברים או לנשים, יש ויש אירועי זמר על טהרת הקודש, קיימים יוצרים/ות, אומנים/יות ופעילויות המתאימות לחרדים/ות, ויש פעילויות, בעיקר בחופש הגדול ובחופשות הנוספות לאורך השנה בכל הערים החרדים ובערים המעורבות (בשכונות/באזורים חרדיים).
- אירוע תרבות למגזר החרדי |צילום אילוסטרציה: ביזנעס
- אירוע תרבות חרדי | צילום אילוסטרציה: 'ביזנעס'
- אברהם פריד במופע | צילום אילוסטרציה: ביזנעס
כאמור, כבר לפני כשבועיים, לאור הרשימה הארוכה של כספים שהלכו למיזמים שאין למגזר החרדי יד ורגל בהם, שלחנו שאילתא בנושא לדוברות מפעל הפיס (ובמקביל למשרד הפרסום 'אפיקים', כמשרד היח"צ במגזר החרדי) 'ביזנעס' ביקש פירוט על התקציבים שהועברו לחרדים בשנת 2019 ולאיזה מיזמים הועברו הכספים, אך עד כה לא התקבלה כל תגובה.
'ביזנעס' יפרסם את התגובה מיד לכשתגיע.
20/01/2020 11:35
זה תחקיר ראוי לשמו. אם היה מדובר על החברה הערבית הסיפור היה צף מהר מאוד בתקשורת.
הם מונופול על ההימורים במדינה. כנסו בהם שיחזירו לחרדים את כספם.
20/01/2020 22:34
מזעזע ביותר
21/01/2020 19:36
מה אתם מצפים? זה ביחס לגודל האוכלסיה