עימות בין ח"כ כבל לאביגדור יצחקי בנוגע לקידום תחבורה ציבורית

יצחקי: הפתרון לפקקים הוא תח"צ רכבתית שתביא אנשים ממקום אחד לשני בלי עצירות; היו"ר כבל: אם נלך בכיוון הזה לא נדבר על ערים במצור אלא על ערים שצריכות לאגור מזון – הממשלה חייבת להקים סיירת מטכ"ל לשחרור השכונות הפקוקות.

רכבת ישראל | צילום: shutterstock

"ישראל עומדת" – ועדת הכלכלה של הכנסת המשיכה בסדרת הדיונים שנפתחו לפני כשבועיים במסגרת שימוע ציבורי שמוביל היו"ר, ח"כ איתן כבל, לקידום התחבורה הציבורית בישראל, ועסקה בתכנון ופיתוח תחבורה ציבורית בישראל, וכן מתן פתרונות לשכונות במצור ולישובים מנותקים. היו"ר כבל פתח את הישבה השנייה של השימוע ואמר כי השאיפה היא להוביל לכך שהמדינה תקים "סיירת מטכ"ל" של פתיחת השכונות הנצורות. במהלך הדיון פרץ עימות בינו לבין ראש מטה הדיור, אביגדור יצחקי, ומנהלת אגף התחבורה במינהל התכנון, אילנה שפרן, על רקע מחסור בתכנון שלוקח בחשבון את התחבורה הציבורית.

ראש מטה הדיור יצחקי אמר כי גם באנגליה, בה ביקר בשבוע שעבר, הוא עמד בפקקים כמו בישראל, אלא ששם יש תחבורה ציבורית יעילה. הוא הוסיף כי הפתרון צריך להיות בתחבורה ציבורית כבדה, רכבות כבדות וקלות, שאף אחד לא חוסם אותן בדרך ומביאות אנשים ממקום אחד לשני.

היו"ר כבל אמר בתגובה כי ההצעה של יצחקי היא אפילו לא בכיוון. "אם נלך בכיוון הזה צריך לדבר לא על ערים במצור אלא על ערים שיצטרכו לאגור מזון. רכבת זה לא הפתרון", אמר. לדברי היו"ר כבל, הסיפור המרכזי הוא איזה כלים נותנים לאוטובוסים. גם ח"כ יעל כהן פארן תקפה את יצחקי והוסיפה כי הוא כנראה לא הפנים שהבעיה היא באיך שמתכננים את השכונות היום, שאין סיכוי להעביר בהן תחבורה ציבורית יעילה.

נציגי תושבי אזורים רבים בארץ התלוננו על שעות ארוכות בפקקים, ועל כך שהמצב בכבישים הוא לקראת אסון. וסיפרו כי היום הורים מחפשים בייביסיטר לא לשעות הערב, אלא בין השעות חמש וחצי בבוקר עד 8 – כדי להגיע לעבודה בזמן. "המשק מפסיד כסף ואיכות חיים, וילידים גדלים בלי ההורים שלהם", אמרו.

מנכ"לית משרד התחבורה, קרן טרנר, הלינה כי בוועדות התכנון אין מספיק ייצוג למשרד התחבורה. לדבריה, בשנים האחרונות מתכנני התחבורה מתמקדים בתכנון מוטה תחבורה ציבורית, אבל עדיין יש כאלה בוועדות התכנון שרואים רק יחידות דיור. היו"ר כבל אמר בתגובה כי לפי בדיקה של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, רק ב-3 אחוז מדיוני הוועדות המקומיות משתתפים נציגי משרד התחבורה. הוא קרה לטרנר לטפל בכך באופן מידי.

גם מנהלת אגף תחבורה במינהל התכנון, אילנה שפרן, קיבלה שטיפה קרה מהמשתתפים כשאמרה כי התוכניות מתחילות קודם כל בתכנון של תחבורה, ובכל זאת השינוי קורה. היו"ר כבל הגיב ואמר כי "אם זה מה שקורה כשאתם כן מתכננים תחבורה, אז העמדה שאת מציגה מביכה. היה לכם את התכנון הכי טוב אבל המציאות לא מתכתבת איתו כי כל האנשים שהגיעו לדיון היום לא מצליחים לצאת מהשכונות שלהם. הבנייה לא מתכתבת נכון להיום עם תחבורה ציבורית, זה קורה אולי בערים דמיוניות", אמר. נציגי תושבי שכונות נצורות מרחבי הארץ העירו גם הם כי הות"ל פוגע בתכנון ו"הורס את המדינה", וכי המצב בשטח חמור יותר ממה שנשמע בישיבה עד כדי שאנחנו בסיפו של אסון.

כתיבת תגובה