שוק הנדל"ן נערך לעליית המע"מ: האם ירשם שיא מכירות בדצמבר? | מינואר, דירה חדשה שנמכרה ב- 2 מיליון ₪ תעלה כ- 12,000 ₪ יותר | חשוב לזכור: גם רוכשי מבצעי הקבלנים עשויים לספוג את העלייה: כל מי שרכש דירה במסגרת מבצעי המימון בשנים האחרונות ולא השלים את כל התשלומים על הדירה – ישלם יותר בכל תשלום עתידי
חיים שיף 15.12.2024ב-1 בינואר שיעור המע"מ בישראל יעלה מ-17% ל-18%. משמעות השינוי היא שדירה חדשה שעלותה 2 מיליון ₪ (1,706,806 מיליון ₪ ללא מע"מ) תתייקר בתחילת החודש הבא ל-2.012 מיליון ₪ – התייקרות של כ-12,000 ₪.
עליית המע"מ משפיעה לא רק על רוכשי דירות חדשות מינואר, אלא גם על מי שרכש דירה במבצעי מימון בשנים האחרונות וטרם השלים את כל התשלומים. במקרים אלו ישולם מע"מ של 18% על יתרת התשלום. לדוגמה, רוכש שנותר לו לשלם מיליון ₪ כולל מע"מ לקבלן, יצטרך לשלם כעת כ-1,007,546 ₪ לאחר עליית המע"מ – תוספת של כ-7,546 ₪.
אוהד אסרף, מנכ"ל ובעלים של קבוצת ארי מגורים לשיווק נדל"ן, מעריך שמספר העסקאות בדצמבר יגדל בעקבות עליית המע"מ. עם זאת, מדובר בעיקר ברוכשים שכבר נמצאים בתהליך והם יקדימו את החתימה כדי לחסוך אלפי שקלים. לדבריו, התמריץ לסגור עסקה בדצמבר יהיה משמעותי יותר עבור רוכשים המשלמים סכום גדול ממחיר הדירה בעת הרכישה, שכן ברכישה עם סכום ראשוני מינימלי המע"מ כמעט אינו משחק תפקיד.
מצד היזמים, כבר עכשיו ניתן לראות מבצעי "עליית המע"מ עלינו". במקרים אלו חשוב לבדוק שהקבלנים מתמחרים גם את התשלומים העתידיים במע"מ של 17%, כדי שההטבה תהיה משמעותית יותר ולא רק על התשלום הראשוני. מנגד, בפרויקטים עם ביקוש גבוה ייתכן שהעלאת המע"מ תשמש כתמריץ להעלאת מחירי הדירות, מה שעשוי להשפיע על מדד מחירי הדירות בחודשים הקרובים.
מאור אוחנה, מנכ"ל רשת דרכנו לייעוץ משכנתאות, מציין שרוכשי דירות במבצעי מימון שוקלים כעת הקדמת תשלומים ליזמים כדי למתן את השפעת עליית המע"מ. הוא מדגיש שהקדמת תשלומים אינה תמיד כדאית – אם יש כסף זמין, הקדמת התשלומים תחסוך אלפי שקלים בהתאם לסכום שישולם ליזם. אולם אם נדרשת הקדמת משכנתה בתנאי הריבית הנוכחיים, יש לשקול את גובה הריבית ולבחון אם לא עדיף לספוג את עליית המע"מ.
עדי אלון שרביט, סמנכ"לית השיווק של קבוצת אשלי לירן, מציינת שהעלאת המע"מ בתחילת ינואר משפיעה הן על רוכשים פוטנציאליים והן על מי שטרם השלים תשלומים. עם זאת, בחברה מעריכים שהעלאת המע"מ לא תפגע בביקושים, שכן ההערכות בשוק הן שמחירי הדירות ימשיכו לעלות והרוכשים מעדיפים לבצע כעת עסקאות במסגרת מבצעי המימון ולשריין דירה במחיר הנוכחי. כדי להקל על הלקוחות ולאפשר רכישת דירה בתקופה הקרובה ללא לחץ מעליית המע"מ, החברה הודיעה שתספוג את עליית המע"מ ולא תעלה מחירים במהלך הרבעון הראשון של 2025.