עתירה קנטרנית נוספת: כשרות למסעדות שיפעלו בשבת

על ראש השבת: עתירה נוספת מבית היוצר של התובעים בעבר לאפשר השגחה שאינה על ידי הרבנות הראשית לישראל ונדחו על הסף בבג"ץ • הפעם הם מבקשים לפתוח מסעדות בשבת במתכונת של בתי מלון, מבלי שכשרותן של המסעדות ייפגעו

בית המשפט העליון | צילום: יוסי זמיר, פלאש 90

מה באמת רוצים להשיג תנועת נאמני תורה ועבודה ועו"ד אלעד לוביץ בעתירה שהגישו לבג"ץ? זאת השאלה העולה מתוך העיון בעתירה שהגישו בשם יהונתן ודעי, בעלי מסעדת באב אל ימן שפועלת בשכונת רחביה בירושלים.

והאם יש בעתירה כדי לקעקע את חומת השבת או שמא רק רוצים להזיז את הקו האדום והשברירי של שמירת השבת הציבורית מבלי שהדבר יורגש?

250/200 סייד בר + קובייה

לפני הכל, הקדמה: בשנת תש"ס הוחרגו ברבנות הראשית בתי מלון, והוחלט כי לא יינתנו תעודות כשרות למקומות שפתוחים בשבת – למעט בתי מלון. ההבדל ברור לחלוטין: בעוד התשלום על בית המלון מתבצע בעזיבה על כל האירוח, כולל על הארוחות המוגשות במטבחים עם אופציות שבת, הרי שבמסעדות, התשלום מתבצע בגמר הארוחה, אי לכך נקבע, כי מסעדה או בית קפה שפועלת בשבת לא תקבל תעודת כשרות.

בעתירה שהוגשה לבג"ץ רוצים העותרים לחלק תלושים לכאורה שבהם יהיה ניתן לאכול במסעדות בשבת ומטבח המסעדה ייהפך לשומר שבת כדוגמת המלונות. לטענתם, כך נכתב בעתירה, בכל העולם כמעט ישנה אפשרות לסעוד סעודת שבת ולסדר את התשלום לפני או אחרי השבת. דווקא בישראל ובירושלים הרבנות הראשית מונעת את הפתרון הזה.

"למה ייגרע שמו של העותר מרשימת בעלי העסקים הכשרים? האם העובדה שהעותר מפעיל חדר אוכל בלי להחזיק בחדרי אירוח רלוונטית לעניין מתן כשרות?" שואל בא כוחו של העותר, עו"ד לוביץ במסגרת העתירה.

לטענתו, הסירוב התמוה של הרבנות הראשית להעניק לבית העסק תעודת הכשר חורג מהסמכות שניתנה לה על פי חוק. לדבריו, על הרבנות להתחשב אך ורק בשיקולים הקשורים בדיני כשרות ולא בכאלה הקשורים להלכות אחרות כדוגמת שמירת השבת. על כן מבקש העותר מבג"ץ, להורות לרבנות לנמק מדוע היא ממשיכה לסרב לבטל את ההחרגה.

אם נבחן את העתירות הקודמות שהגיש העותר נוכל ללמוד שאין ספק שמדובר כאן בפרצה חדשה בשמירת השבת – למרות כל המילים היפות על אוכל שמוגש תוך שמירת השבת.

זו העתירה השניה של העותר לבג"ץ בנושא הכשרות האלטרנטיבית, כשביקש להציג תעודת כשרות שאינה מטעם הרבנות. בדיון בבג"ץ ביוני 2016, נקבע כי גוף כשרות פרטי הנקרא "השגחה פרטית" לא יוכל להנפיק תעודות כשרות מטעמו ללא כשרות הרבנות, ושהמונופול על המונח 'כשר' יישאר תחת חסותה הבלעדית של הרבנות. (אגב, כך גילו תנועות החרם על מוצרי יו"ש את מקום המפעלים לאחר שהכתובת על האריזות נכתבה בתל אביב, אולם על האריזה התנוסס כשרות של רבנות מועצה אזורית שומרון לצד כשרות בד"צ העדה החרדית).

870/135 ליינר ארטקל

בספטמבר 2017 קבע בג"ץ כי למרות שהמונופול על המושג 'כשר' נמצא בחסותה הבלעדית של הרבנות הראשית, בית עסק יוכל להציג בפני לקוחותיו את הדרך שבה הוא פועל כדי שהמזון אותו הוא מוכר יהיה כשר על פי ההלכה וזאת מבלי להזדקק לתעודת כשרות.

כעת מבקש העותר לתקוף את הנושא מזווית חדשה, "אין העותר מבקש מן המשיבים לכופף ולו הלכה אחת. בקשתו היא לקבל תעודת הכשר בהתאם לעמידתו בכל הדרישות ההלכתיות, על מנת שיוכל לשרת גם קהלים שרואים בתעודת ההכשר של הרבנות תנאי לכשרות בית האוכל".

קשה לדעת כיצד יפסוק בג"ץ בסוגיה, האם יתמיד לדבוק בדבריו שהרבנות הראשית היא-היא הגוף הבלעדי לנושא הכשרות, או שמא יבקש לכופף את ידה ולשנות סדרי עולם. 

Inner 620/130

מומלץ עבורך

4 תגובות ל: "עתירה קנטרנית נוספת: כשרות למסעדות שיפעלו בשבת"

  1. חרדים, אתם עושים חילול השם, עם ישראל רוצה להתקרב ואתם מרחיקים אותו. ראו הוזהרתם: אתם מכניסים את עצמכם לקטגוריה הקשה של "משנאי השם", יבוא יום שבו הקב"ה יגבה מכם את המחיר על כך, והוא יהיה כבד

  2. לדעתי הרבנות מתעקשת בגלל הכוח הרב שלה,אם אדם כמוני שיש לו מסעדה בישוב קטן בגליל,מגיש בן היתר ארוחות בוקר,ורוצה להגיש גם ביום שבת לאורחים הרבים שמגיעים לצימרים,פועל לפי כל כללי ההלכה כלומר,מגיש ביצים קשות בלבד,מקבל כסף או לפני השבת או אחרי,משגיח הכשרות גר בישוב שלי יכול להגיע ברגל מרחק 200 מטר,אז למה לא לתת,עדיף שהם יקחו את הרכב שלהם,יסעו לכפר נוצרי שכן ?

  3. עונג שבת אמיתי! מסעדה כשרה, ארוחת שבת, שותפות ו"כלל ישראל" ,ההפך מקנטרני. משלמים בימי חול.

  4. אני יהודי דתי גר בניו יורק ויש כאן השגחות מחמירות שנותנות למסעדות לגבות תשלום לפני החג או השבת ולחלק ללקוחות צמיד גומי שמאשר תשלום. תתחילו לעבוד עצלנים ובלי תירוצים ובלי "קנטרנית"

כתיבת תגובה