ערוץ החדשות הטלפוני החרדי עומד על אחוזי האזנה של 20% מהמגזר לצד אחוז יפה ומפתיע של 16% לפודקאסטים | כמה מאזינים לרדיו, איזו דרגת אמינות מעניקים הגולשים לאתרי החדשות החרדיים, וכמה זמן מקדישים הקוראים לעיתון היומי? | הצצה לנתוני INDOX שטרם פורסמו במלואם
חיליק ברקוביץ 11.12.202254% מהמגזר החרדי מאזינים לרדיו – בעיקר לתחנות חרדיות – ו-46% נמנעים מכלי השידור הזה כלל. מתוך המאזינים, ההתפלגות היא בין 65% לטובת מאזינים מול 42% של מאזינות – כך עולה מנתוני המדד החדש INDOX העוקב אחר צריכת המדיה בחברה החרדית. את מדד INDOX מובילים דודי דרור, מנכ"ל חברת הסקרים אסקריא, ונתי יעקובי, מנכ"ל שופ אנליטיקס.
קווי הנייעס הפכו מזמן לפופולריים במיוחד במגזר החרדי, וההאזנה להם חוצה תת-מגזרים, בוורסיות שונות: אם אלה קווי מידע פנים-קהילתיים או קווי מידע חדשותיים הפתוחים לכלל הציבור ובהחלט קיימים קווים קהילתיים וכדומה, שאינם פתוחים לקהל הרחב). ערוץ החדשות הטלפוני החרדי מונה 20% מהמגזר (לא נמסר אם רובם גברים, אך ניתן לשער זאת), ו-80% הצהירו כי הם מתנזרים מקווי הנייעס. אחוז יפה ומעט מפתיע של 16% מאזין לפודקאסטים, מול 84% שלא עושים זאת.
נתוני השימוש באינטרנט מפולחים בין 74% מהמגזר המשתמש ברשת המקוונת, לבין 26% שאין להם גישה כלל לרשת. אולם 35% מתוך המשתמשים, מקפידים על רמת סינון מחמירה.
בהתפלגות בין המשתמשים, 10% משתמשים במייל בלבד (12% בשקלול של מייל + וואטסאפ בלבד), 25% בעלי גישה לאתרים חיוניים בלבד, 37% מקפידים על סינון אתרים שאינם תואמים אורח חיים תורני, 14% מסתפקים בסינון בסיסי בלבד ומספר זהה אינם צורכים סינון.
משתמשי הוואטסאפ במגזר מונים 31% (כשליש – וכמעט 100% מבעלי טלפון חכם), אך מתוכם רק 24% צופים בסטטוסים. עם זאת, ללא ספק, אצל חלק מהצופים האדוקים, הסטטוסים בהחלט נחשבים כלי שיווקי חזק מאוד, ואף כלי חשוב בהעברת מסרים ותכנים.
הרשתות החברתיות זוכות כפי שתראו להלן, לרמת אמינות נמוכה, אך אלה המשתמשים בהן, מתפלגים כדלהלן: 11.5% בפייסבוק, 11% בטלגרם, 7.3% באינסטגרם, 6.85 בטוויטר ו-4.5% בטיק טוק. גם יוטיוב נחשבת ספקית תוכן, בעיקר לצפיית ילדים / שיעורים.
מי נחשב אמין?
בדירוג אמינות כלי המדיה, מעניקים צרכני התקשורת החרדיים דרגת אמינות גבוהה זהה (14%) לעיתונים ולרדיו – המגזריים כמובן, כאשר 43% תופסים את העיתונים כ"אמינים במידה מסוימת", 14% כ"לא כל כך אמינים", ו-18% סבורים כי הם "בכלל לא אמינים". 36% חושבים שערוצי הרדיו החרדיים אמינים "במידה מסוימת", 13% סבורים כי הם "לא כל כך אמינים" ו-19% חושבים שהם "כלל לא אמינים".
אתרי החדשות החרדיים, נתפסים בקרב 12% באמינים במידה רבה, 35% מהציבור מעניק להם דרגת אמינות "במידה מסוימת", ואילו 15% סבורים כי הם "לא כל כך אמינים" לצד 19% שחושבים כי הם "בכלל לא אמינים".
עם זאת, אתרי החדשות הכלליים, נתפסים אצל החרדים כ"אמינים מאוד" רק אצל 9% מהנסקרים, ו-28% מייחסים להם "אמינות במידה מסוימת". בעוד ש-17% יקטלגו אותם כ-לא כ"כ אמינים ו23% כ"לא אמינים בכלל".
כאשר מגיעים לאמון שמעניקים צרכני התקשורת החרדיים לרשתות החברתיות, המספרים צונחים ל-6% אמינות במידה רבה, 18% "אמינות במידה מסוימת" וסך זהה של נסקרים סבור שאין כל כך אמינות ברשתות החברתיות, ו-30% חושבים כי אלה "כלל לא אמינות".
כמה זמן מקדיש החרדי הממוצע לקריאת עיתונות הפרינט? מתברר ש-69% מהמגזר החרדי קורא עיתונות מודפסת בסופי שבוע וכ-60% במהלך השבוע. כצפוי, בסופי שבוע, זמן הקריאה מתמשך יותר, וכ-26% מקדישים יותר משעה לקריאת העיתונים, המגזינים והתוספות השונות.
כדי להבחין בין התפלגות משך הקריאה בין אמצע השבוע לסופ"ש, מציג מדד INDOX את הגרף הבא:
מדד INDOX (המורכב מראשי התיבות של The Ultra-Orthodox media index) הוא מדד מדיה עצמאי ובלתי תלוי, העוקב אחר דפוסי צריכת המדיה של החברה החרדית. הממשק מציג מידע בכמה חתכים – דמוגרפיה, הרגלי צריכת מדיה וצרכנות, וזאת, במטרה לאפשר לחברות ולמשווקים לבצע סגמנטציה מדויקת של קהלי היעד, וליישם אופטימיזציה של תקציב המדיה בפרסום המגזרי, כך לדברי דודי דרור ונתי יעקובי.
המדד מתבסס על שאלון בן כ-100 שאלות, וסקר טלפוני ארוך (של מעל 15 דקות) שכולל כאלף משיבים חרדיים, ונערך אחת לשנה. המדגם מייצג על פי פרמטרים כמו מגדר, גיל, יישוב וזרם. הבחירה בטלפון ברורה: כדי להגיע לכל רבדי המגזר. עם זאת, כדי לאשש את התוצאות, בוצע במקביל סקר אינטרנטי בקרב 1,300 משתתפים.
12/12/2022 9:35
אדם שמשתמש ללא סינון אינו חרדי
כי במה הוא כן חרדי [לדבר השם]
13/12/2022 21:10
יש לי שכן חרדי בהחלט
ולמיטב ידיעתי האינטרנט פתוח במשרד שלו
22/12/2022 23:25
אתה גולש במקרה על הרשת של השכן וקובע שהיא פתוחה?
ייתכן מאוד שיש לו נתיב שמסנן אך ורק את המחשב ולא את הראוטר