חברת דירוג האשראי הבינלאומית פיץ' הודיעה אמש (ג') על הורדת דירוג האשראי של מדינת ישראל מרמה של A+ לרמה של A עם תחזית דירוג שלילית | החשכ"ל: "הכלכלה הישראלית חזקה, חדשנית, מגוונת, בעלת שווקים פיננסיים עמוקים ונזילים והיא תדע להתמודד עם כל האתגרים שעומדים בפנינו"
שי קליין 13.08.2024חברת דירוג האשראי פיץ' הודיעה הלילה (שלישי) על הורדת דירוג האשראי של מדינת ישראל מרמה של A+ לרמה של A עם תחזית דירוג שלילית. בחברה נימקו את ההחלטה להוריד את הדירוג של ישראל בהתארכות המלחמה, חשש מפתיחת חזיתות נוספות ופגיעה בתשתיות כפועל יוצא, בגידול בהוצאות הביטחון. תחזית הדירוג נותרה שלילית. נזכיר כי לפני כן, גם חברות הדירוג מודי'ס ו-S&P הורידו את דירוג האשראי של ממשלת ישראל בחצי השנה האחרונה, והוסיפו לכך תחזית שלילית.
לדעת החברה, הסכסוך בעזה עשוי להימשך עד שנת 2025 וישנם סיכונים להתרחבות הלחימה לחזיתות אחרות. בנוסף לאובדן בחיי אדם, המלחמה עלולה לגרום להוצאות צבאיות נוספות משמעותיות, להרס תשתיות ולפגיעה מתמשכת בפעילות הכלכלית ובהשקעות במשק, שיובילו להרעה נוספת במדדי האשראי של ישראל.
כמו כן התייחסה החברה למתיחות האזורית, וציינה כי המתיחות בין ישראל לאיראן ובעלות בריתה נותרה גבוהה. לדברי החברה, ארגון הטרור חיזבאללה עומד, על פי החשד, מאחורי ירי הרקטות לרמת הגולן ביום 27 ביולי שהביא למותם של 12 אזרחים. ישראל חיסלה מפקד בארגון חיזבאללה ביום 30 ביולי בביירות, היא מואשמת במעורבות בחיסולו של מנהיג חמאס אסמאעיל הנייה באיראן ב- 31 ביולי, והיא תקפה נמל בתימן הנמצא בשליטת החות'ים בעקבות מתקפת מזל"ט על ישראל. מתקפות אלו מדגישות את רמת המתיחות הגבוהה באזור ואת הסיכון להסלמה שעלולה לפגוע עוד יותר בפרופיל האשראי של ישראל.
עוד צוין כי ישראל ממשיכה בפעילותה בעזה, לאחר שנכנסה לרפיח והשתלטה על הגבול עם מצרים. ככל הנראה, המלחמה תימשך עד סוף שנת 2024 עם סיכון להמשך פעולות אינטנסיביות מעבר לכך. הדבר מרמז על המשך הוצאה גבוהה על צרכים צבאיים מיידיים, הפרעות בייצור באזורי הגבול, ופגיעה בענף התיירות והבנייה. ישראל שחררה את רוב חיילי המילואים שלה, מה שהפחית את ההשפעה על כוח העבודה.
כמו כן החברה צופה שהגירעון התקציבי של הממשלה יגיע לרמה של 7.8% מהתוצר בשנת 2024, לאחר גירעון בשיעור של 4.1% מהתוצר בשנת 2023. עוד ציינו בחברה גם את החשש מפני חוסר היכולת של הממשלה לקבל החלטות כלכליות קריטיות. "קיטוב פוליטי, צרכים קואליציוניים וצרכים צבאיים עלולים לעכב את ההתכנסות ולהוות סיכון לתחזית החברה".
בתגובה להורדת הדירוג אמר החשב הכללי, יהלי רוטנברג: "הימשכות המלחמה והעלייה בסיכונים הגיאו-פוליטיים משפיעים על הנתונים הפיסקליים ובהתאם על פרופיל דירוג האשראי של מדינת ישראל. למרות המלחמה, מדינת ישראל מציגה נגישות גבוהה מאוד לשווקי ההון בארץ ובעולם, עם תנאי מימון יציבים וביקוש חזק לחוב בשוק המקומי.
"הכלכלה הישראלית חזקה, חדשנית, מגוונת, בעלת שווקים פיננסיים עמוקים ונזילים והיא תדע להתמודד עם כל האתגרים שעומדים בפנינו. עם זאת, עלינו לייצר כמה שיותר וודאות עבור המשק הישראלי, המשקיעים וחברות הדירוג. לשם כך, יש לפעול בהקדם לגיבוש תקציב מדינה אחראי לשנת 2025 שבבסיסו תהליך של בנייה מחדש של הרזרבות הפיסקליות באמצעות ירידה הדרגתית ביחס החוב לתוצר. זאת, לצד קידום מנועי הצמיחה, השקעה בתשתיות, מענה לצרכים חברתיים ומענה מסודר ומגודר לצרכי מערכת הביטחון".
שר האוצר בצלאל סמוטריץ בתגובה להורדת הדירוג ע״י חברת פיץ’: "מדינת ישראל נמצאת בעיצומה של מלחמת קיום, הארוכה ביותר והיקרה ביותר בתולדותיה. מלחמה שמנוהלת במספר חזיתות במקביל ונמשכת כבר כמעט שנה. הורדת הדירוג בעקבות המלחמה והסיכונים הגיאופוליטיים שהיא מייצרת היא טבעית.
"כלכלת ישראל חזקה ואנו מנווטים אותה נכון ובאחריות. המדדים הכלכליים מצביעים על חוסנו של המשק ועל אמון גבוה שאנו זוכים לו בשווקים.
"בע״ה אנחנו ננצח את המלחמה בכל החזיתות, נשיב את הביטחון ונעלה את המשק ממלחמה למסלול צמיחה. נעביר תקציב אחראי שימשיך לתמוך את כלל צרכי המלחמה בחזית ובעורף עד הניצחון, תוך שמירת מסגרות פיסקליות וקידום מנועי צמיחה. מהר מאוד גם דירוג האשראי ישוב לעלות".