חברת דירוג האשראי הבינלאומית מעריכה כי הפסקת האש עם חיזבאללה תקל על העומס הפיסקלי של ישראל | עם זאת פיץ' מזהירה מפני התמשכות המלחמה בעזה והשפעתה על הגירעון התקציבי שצפוי להגיע ל-7.8% מהתמ"ג ב-2024
שי קליין 28.11.2024חברת דירוג האשראי הבינלאומית פיץ' רייטינגס (Fitch Ratings) פרסמה היום (ה') הערכה מעודכנת לגבי השפעת הפסקת האש בזירת הלחימה של ישראל עם לבנון על כלכלת ישראל והדירוג העתידי שלה. לפי ההערכה, הפסקת האש בת 60 הימים שהחלה אתמול (ד') עשויה להקל משמעותית על הוצאות הממשלה, אם כי החברה מדגישה שמדובר בהסכם שברירי.
יש לציין כי באוגוסט 2024 הורידה פיץ' את דירוג האשראי של ישראל לרמה של 'A' עם תחזית שלילית. הסיבה המרכזית להורדת הדירוג הייתה החשש מהתארכות הסכסוכים הצבאיים והשפעתם על הכלכלה והתקציב.
"ההסלמה בסכסוך עם חיזבאללה הפעילה לחץ משמעותי על המדדים הפיסקליים של ישראל", מציינת החברה, ומפרטת את העלויות הכבדות: "גיוס כוחות מילואים בגבול הצפון, שימוש מוגבר באספקה צבאית, פיצויים לתושבים שנפגעו וירידה בפעילות הכלכלית באזור".
למרות הערכתה כי הפסקת האש תפחית את הסיכונים הפיסקליים, פיץ' מדגישה שההתפתחויות בעזה ומול איראן ימשיכו להשפיע משמעותית על המשק הישראלי. כלכלני פיץ' צופים עוד, כי המלחמה בעזה תימשך לתוך 2025, דבר שיוביל להמשך ההוצאות הביטחוניות הגבוהות ולהפרעות בפעילות הכלכלית באזורי הגבול, בתיירות ובענף הבנייה.
בהיבט התקציבי, פיץ' מעריכה כי הגירעון יגיע ל-7.8% מהתמ"ג ב-2024 ול-5.2% ב-2025. נתונים אלה גבוהים משמעותית מיעד הממשלה העומד על 4.3% לשנת 2025. כתוצאה מכך, צופה פיץ' כי יחס החוב-תוצר יטפס ל-72% ב-2025, לעומת 60.5% ב-2022 – נתון הגבוה מהחציון של מדינות בדירוג 'A' העומד על 58%.
החברה מתייחסת גם להשלכות הגלובליות של המצב, ומזהירה כי הסלמה נוספת באזור עלולה להשפיע על מחירי הנפט העולמיים ועל דירוגי אשראי של מדינות נוספות במזרח התיכון. בנוסף, מציינת פיץ' כי למדיניות הממשל האמריקאי החדש בראשות טראמפ כלפי איראן עשויה להיות השפעה משמעותית על המדיניות האזורית של ישראל.