'דלק הונגריה' מכרה מניות של 'דלק ארה"ב' – שתיהן מקבוצת 'דלק' שבבעלות יצחק תשובה – וביקשה להיפטר מתשלום מאות מיליוני שקלים מס, למרות טענותיו הנגדיות של פקיד השומה • אלא שלאחר שבית המשפט בלוד הסכים על כך, ערערה רשות המסים, וחיסכון המס של מאות המיליונים – יחזור לקופת המדינה
חיים שיף 28.01.2020דלק הונגריה, חברה ישראלית מקבוצת דלק שבבעלות יצחק תשובה, שמכרה מניות של חברת 'דלק ארה"ב', ביקשה להביא לכך שתהיה פטורה ממס על כ-20% מהתמורה בגין המניות. זאת, באמצעות נקיטת פרשנות שלפיה סעיף 94ב בפקודת מס הכנסה [נוסח חדש] חל על המקרה של מכירת המניות. חיסכון המס שהשיגה בכך הוא מאות מיליוני שקלים. בית המשפט המחוזי בלוד קיבל את עמדתהּ הפרשנית, אלא שפקיד השומה הגיש על הפסיקה ערעור לבית המשפט העליון.
בית המשפט העליון (השופט ד' מינץ, בהסכמת המשנה לנשיאה ח' מלצר והשופטת ע' ברון) קיבל את הערעור שהגישה המחלקה הפיסקאלית בפרקליטות המדינה וקבע, כי לעמדה הפרשנית שבה אחזה 'דלק הונגריה' אין אחיזה לשונית בלשונו של סעיף 94ב בפקודת מס הכנסה, שחל רק על מכירת מניות של חברות אשר רווחיהן נתחייבו במס בישראל. מאחר שחברת 'דלק ארה"ב' היא חברה אמריקנית שנתחייבה במס בארה"ב אך לא בישראל – הסעיף אינו חל על מכירת מניותיה.
במסגרת פסק הדין קיבל בית המשפט העליון את עמדת פקיד השומה כי סעיף 94ב מעגן "הסדר שלם, מקיף וסדור" הקובע באופן מפורש את המקרים שעליהם הוא יחול ולפיכך הוא "מוציא מגדרו, בין היתר, גם מקרים [ש]בהם המניות הנמכרות של חברה זרה שאינה חייבת במס חברות" בישראל.
בית המשפט קיבל גם את עמדת פקיד השומה כי סעיף 94ב ממוקד במיסוי מדינתי במדינת ישראל בלבד ולפיכך תכליתו – החתירה לאדישות מסית בין מכירת מניות של חברה שבקופתהּ רווחים לבין חלוקת הרווחים כדיבידנד קודם למכירה – "מכוונת למשק הישראלי ולא למשק שמחוצה לו".
בערעור טיפל מטעם המדינה עו"ד חן אבידוב מהמחלקה הפיסקאלית בפרקליטות המדינה.