לנגיף הקורונה יש כבר השפעה כלכלית גם על מקומות בעולם אליהם עדיין לא הגיע • בשל ההסגר המוטל על מעל 20 מחוזות בסין בהם עשרות מיליוני אזרחים עובדים העובדים בשלל תעשיות המיוצאות לעולם, בארץ ובאירופה כבר מתחילים לחוש מחסור בחומרי גלם לייצור • מחירי החשמל בישראל עשויים דווקא להיות מושפעים לטובה בעקבות הנגיף
דוד שלומוביץ 11.02.2020
ההסגר, כנראה הגדול ביותר בהיסטוריה, עדיין מופעל בסין. עשרות מיליונים נתונים בהסגר, מחשש להתפרצות הנגיף מחוץ לגבולות המחוזות בו הוא נמצא. הפגיעה של ההסגר בעולם, משולה כעת לגלי ההדף שנוצרים כאשר אבן נזרקת לאגם. ככל שהאבן גדולה יותר כך יכו הגלים חזק יותר. המחוזות הנתונים בהסגר – 21 מחוזות הכוללים את ערי הייצור המרכזיות, אחראי על כ-80% מהתמ"ג בסין ועל מרבית הייצוא, ובעולם כולו המחסנים מתחילים להתרוקן ממוצרים, ללא שיוצאים משלוחים עם סחורות נוספות.
לעת עתה, על פי הנתונים המעודכנים, מספר המתים מנגיף הקורונה חצה את מחסום האלף. 1,018 איש ואשה מתו עד כה מהנגיף, 7,345 נמצאים במצב קריטי ויותר מ-43 אלף איש נדבקו מהנגיף. הרוב המוחץ של הנדבקים הם בסין ומיעוטם – פחות מ-400 נדבקים מפוזרים על פני העולם כולו.
אנשי רפואה בעולם טוענים כי היחס בין הנדבקים, המתים והמבריאים, מעיד על וירוס נשלט באופן יחסי, וזאת הבשורה היחידה הטובה בכל הסיפור הקשה. 4,043 איש רשומים כ'מחלימים' מהנגיף והמספר מעיד על אחוז גבוה, יחסית למגפות אחרות שהשתוללו בעולם, כמו הזיקה, שפעת העופות, האבולה והסארס. אם לשפוט לפי קצב התקדמות הנגיף וקצב המתים, הרי שאם הנגיף לא יעצור אנחנו עלולים לראות כמה וכמה מיליונים מאבדים את חייהם כתוצאה מהנגיף.
תערוכה עולמית מתרוקנת
את השפעת ההיסטריה מהנגיף ניתן ללמוד מהודעתן של מספר חברות בינלאומיות כמו אמזון, אריקסון וסוני שהודיעו כי לא ישתתפו בתערוכת המובייל MWC בברצלונה שמתוכננת להיפתח בסוף החודש בברצלונה. הבוקר (ג') הצטרפה חברת אינטל למבטלות לאחר שאמש הודיעו החברות אמדוקס, אינבידיה, ואל. ג'י. על ביטול ההשתתפות בתערוכה החשובה.
בהודעת החברות נאמר, כי למרות שמדובר בתערוכה המתקיימת במרחק רב מסין, הרי שבימים אלה בהם מסתובב הנגיף בעולם, לחברות חשוב יותר להגן על בריאותם ושלומם של העובדים והמנהלים בחברות, ולכן הן מעדיפות שלא לשלוח את העובדים, לכינוס בינלאומי עם מבקרים מכל העולם.
מדובר בתערוכה המתקיימת מדי שנה בברצלונה ובשנה שעברה השתתפו בה למעלה מ-100 אלף מבקרים מכל העולם. מארגני התערוכה ממשיכים כעת להצהיר כי התערוכה תפתח כרגיל, אולם עדיין לא ברור אלו חברות כן יציגו במקום. המארגנים טוענים כי בכוונתם להגדיל את כמות הצוותים הרפואיים במקום וכן יקיימו פעולות חיטוי. הם הודיעו כי כדאי מאוד לוותר על לחיצות היד המסורתיות ובמקום יוצבו עמדות למדידת חום ולתשאול האם ביקרו המבקרים במקום בסין והאם עברו 14 יום מאז.
פגיעה בשורה של ענפי ייצור
השיתוק הכלכלי של הייצור בסין עלול להגיע לחנויות בארץ ובעולם ובראיון שערכנו בשבוע שעבר עם יבואן חרדי, הוא הביע חשש ממחסור במוצרים כבר בפסח הקרוב. היום הוא אומר כי אם הסגר יימשך עוד שבועיים שלושה, הקטסטרופה תהיה עצומה וצפויה פגיעה רוחבית, במרבית התעשיות והרשתות בישראל.
ב'ביזפורטל' דווח כי לפי גורמים המעורים בתחום, נכון להיום, הענפים שנמצאים בסיכון הגבוה ביותר הן התעשיות הבאות: ענף המתכת, ענף הפלסטיק, ענף הטקסטיל, ענף התרופות וענף חומרי הבנייה – שישפיע גם על ענף הבנייה. הדיווחים המגיעים מסין מדברים, על דחייה של פתיחת המפעלים מה-14 בפברואר כפי שדובר עד כה, ככל הנראה לפחות עד ה-1 למרץ.
הייצור בעולם מורכב משרשרת ארוכה של חומרי גלם, חלקי חילוף וייצור חלקי, המושתת על שורה ארוכה של מדינות. סין יושבת כיום במרכז הכלכלה העולמית ועצירת האספקה ממנה תשפיע מהר מאוד על כלל הייצור העולמי. "הפגיעה כרגע היא פגיעה בכלל היצרנים, שלא מקבלים חומרי גלם. לא מסין ולא מאירופה, אז כמובן שיש לחץ", אמרו גורמים המעורים בנושא ל'ביזפורטל'. "הספקים באירופה גם לא מקבלים הזמנות מסין וגם הייצור שלהם נפגע בשל חומרי גלם שלא מגיע משם".
כך, כבר יש חברות ישראליות הנסחרות בבורסה, הנאלצות על פי החוק לדווח לבורסה, על כל אירוע מידי העלול להיות בעל השפעה על מצבה הפיננסי, שהודיעו לבורסה כי לעת עתה יש עצירה בהגעת חומרי ייצור, והן חוששות להמשך אפשרותן לייצר.
צפי למדפים ריקים בארץ ובעולם
"אם המשבר לא ייגמר בשבועות הקרובים נגיע למצב של מחסור. כשגם הספקים האירופאיים, כשיתחילו לקבל את המוצרים מסין, יעדיפו קודם כל להפנות את ההזמנות לאירופה, כדי לייצב שם את השווקים", הוסיפו. "כבר עכשיו מרגישים את ההשפעה של הנגיף ובהחלט יש משבר. אם הנגיף הזה ימשיך להתפשט אנחנו נהיה במשבר חריף".
נשיא התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר אמר ל'ביזפורטל' כי "נגיף הקורונה מתחיל להשפיע על המשק ומוכיח כי אסור למדינת ישראל לאבד את העצמאות היצרנית והכלכלית. "אנחנו מדינה שהתמכרה לייבוא זול ועכשיו ההתמכרות הזו מתחילה להכאיב. במידה ומגמה זו תמשיך, הצרכן הישראלי עלול להיתקל במדפים ריקים. התעשייה הישראלית תעשה כל שתוכל כדי לספק את צרכי הציבור הישראלי שייפגע מעצירת הייבוא".
משלחת מיוחדת של רופאים מארגון הבריאות העולמי יצאה לסין לבחון את אופן הטיפול בנגיף ומניעת ההפצה שלו. יו"ר ארגון הבריאות העולמי, טדרוס גברייזוס, אמר כי "התפשטות נגיף הקורונה לאנשים שלא שהו בסין מדאיגה. הוא הוסיף כי הדבר "עלול להוביל למשבר חמור יותר" וכי ייתכן שאנו רואים רק את קצה הקרחון.
הקורונה תספק חשמל בזול
בישראל ב"ה עדיין לא נמצא חולה בנגיף הקורונה אולם במהדורת החדשות של 'כאן 11' פורסם, כי משרד הבריאות השקיע עד כה 19 מיליון שקל בהתמודדות עם נגיף הקורונה. על פי הדיווח, הכסף יצא עבור הוספת מאות מיטות אשפוז במרכזים גריאטריים, שככל הנראה הם אלה שיהיו מרכזי התמודדות עם המחלה, במקרה של התפרצות חלילה.
כמו כן הושקעו כספים בקמפיין הסברה וכן ברכישת 8 מיליון מסכות. על פי הדיווח במידה והנגיף יימצא בארץ ותידרש בחינה מחודשת של נהלי ההיגיינה במרחבים הציבוריים, יחולקו המסכות לציבור. במשרד הבריאות הגיבו לפרסום ומסרו כי אינו נכון.
ב'גלובס' פורסם כי ציבור צרכני החשמל בישראל עשויים להרוויח כתוצאה מהתפרצות הנגיף, לאחר שדירקטריון חברת החשמל, אישר לחברה לרכוש מטעני גז נוזלי בהתראה קצרה. מסתבר כי עקב עצירת הייצור בסין נותרו אלפי טונות של גז נוזלי ללא שימוש, לאחר שחברות הייצור הסיניות המושבתות ביטלו חוזים של רכישת גז, בעילת 'כוח עליון'. מחירי הגז הנוזלי נמצאים כעת בירידה משמעותית והרכישות המהירות של חברת החשמל, יכולות להביא לירידה במחירי החשמל. מי שעלולים להיפגע אלו מאגרי הגז הנמצאים לחופה של מדינת ישראל. ביקשנו את התייחסות דוברות מאגר לוויתן לאפשרות הזו, ואיך הם נערכים להתמודד אתה, אולם לא זכינו למענה מהם עד כה.
התנגשות הטיטניק בקורונה
לסיום נזכיר את מקרה "הטיטניק של שנת 2020" אודותיו דיווחנו בשבוע שעבר. מול חופי יוקוהמה שביפן ניצבת ספינת תענוגות ענקית בשם 'דיימונד פרינסס' כשעל סיפונה קרוב ל-4,000 נוסעים שבסך הכול רצו לנפוש כמה ימים בבית מלון צף.
בעקבות הימצאות נגיף הקורונה באניית הענק הפך בית המלון המפואר ל… בית כלא מפואר. כל הנמצאים באנייה נתונים בהסגר מזה כשבועיים כאשר אין כעת צפי לשחרורם. על פי הדיווחים המגיעים מיפן, מספר הנדבקים בנגיף מקרב הנוסעים והנופשים הגיע כבר ל-130, לאחר שבדיווחנו המקורי, היו רק עשרה שנדבקו בנגיף. החשש הוא כי המספר עלול לעלות.
ומה הקשר של ספינת ענק ביפן לישראל. מסתבר שהישראלים צריכים להידחף לכל חור בעולם. על סיפון כלי השיט שקיבל את שמו בעולם 'ספינת הקורונה', ישנם 15 ישראלים שנתונים גם הם בהסגר. אתמול פורסם כי יש חשש שישראלית שאושפזה עם חום, נדבקה בנגיף. בראיון ל'ישראל היום' סיפר אחד מהישראלים, כי הנוסעים לא הורשו לצאת מחדריהם ורק לאחר מספר ימים, הורשו לצאת לסיור בן שעה על הסיפון לחילוץ העצמות, תוך חובת שמירת מרחק בין אחד לשני.
ההיערכות בארץ
משרד הבריאות מעדכן כי עד כה נבדקו בישראל כ-140 מטופלים שעלה חשד שנדבקו בנגיף הקורונה. כל התשובות שהתקבלו שליליות לא אובחן בישראל נכון לרגע זה חולה עם נגיף הקורונה.
יחד עם זאת הנחת העבודה במשרד היא שנגיף הקורונה יגיע לישראל והמערכת ממשיכה להיערך סביב תרחיש זה.
לשם כך, משרד הבריאות הגדיל את קיבולת מספר הבדיקות במעבדה המרכזית בתל השומר, וכן יכשיר בימים קרובים 3 מעבדות נוספות לבדיקות ואימות נגיף הקורונה: בבתי החולים סורוקה, הדסה ובבית החולים רמב"ם.
משרד הבריאות מדגיש וחוזר לגבי תופעה של חדשות כוזבות ("פייק ניוז") שמופצות ברשתות החברתיות וגורמות להטעיה מכוונות. המשרד פנה למשטרת ישראל לבדיקת המקרים.
הודעות רשמיות ועדכונים אפשר לקבל רק דרך הגורמים המוסמכים לכך במשרד הבריאות.
למענה לשאלות הציבור ישנו מוקד קול הבריאות בטלפון 5400*. מידע רשמי קיים באתר הייעודי של המשרד בנושא קורונה: http://bit.ly/MOH-Corona.