צוות בינמשרדי מיוחד יקיים דיון דרמטי בנוגע לשינוי מהותי באופן גביית היטל ההשבחה | ההצעה המרכזית: ביטול החובה לשלם את ההיטל בעת מכירת דירה, והשארת החיוב רק בעת מימוש זכויות בנייה | התאחדות הקבלנים מציעה: קביעת שיעור אחיד של 8% ממחיר הדירה כהיטל השבחה
חיים שיף 20.02.2025מהפכה בשוק הנדל"ן מתקרבת. צוות מיוחד בראשות כרמית יוליס, המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, עתיד לדון בשורת שינויים דרמטיים בתחום היטלי ההשבחה. הצוות, שהוקם בעקבות החלטת ממשלה מפברואר 2023, כולל נציגים בכירים ממשרד הפנים, מטה התכנון הלאומי, מינהל התכנון, משרד ראש הממשלה ואגף התקציבים.
במוקד הדיון עומדת הצעה לשינוי מהותי באופן גביית היטל ההשבחה. על פי המתווה המוצע, התשלום יידרש רק בעת הוצאת היתר בנייה, ולא בעת מכירת נכס כפי שנהוג כיום. הרציונל מאחורי השינוי נעוץ בתכלית ההיטל – מימון תשתיות ומבני ציבור הנדרשים בעקבות תוכניות בנייה חדשות.
"באופן הזה יימנעו הוצאות ענק על המאבקים סביב שווי נכסים, תבוטל המתנה של שנתיים בממוצע של רוכשי הדירות, והרשויות המקומיות לא יפסידו, הן רק ירוויחו מכך", מסביר תומר צליח, סגן נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ.
אולם לא כולם תומכים בשינוי המוצע. נחמה בוגין, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, מתנגדת בתוקף: "הרעיון לא סביר ולא הגיוני וגם לא יקרה. מכל הדיונים וההצעות שוכחים את הרציונל הבסיסי של היטל השבחה. הוא משמש לפיתוח השטח."
חיים ביבס, יו"ר מרכז השלטון המקומי, מביע אף הוא התנגדות נחרצת: "משרד המשפטים והאוצר מנסים שוב לפגוע במי שבאופן קבוע סוחב את האלונקה. השלטון המקומי, בעזרת היטלי השבחה, משלים פערים לבניית מוסדות חינוך ומבני ציבור, וזה בדיוק איפה שהמדינה נכשלת."
נתוני מבקר המדינה מ-2021 מדגישים את חשיבות ההיטל לרשויות המקומיות: בשנה זו נגבו 8.7 מיליארד שקלים מהיטלי השבחה, כאשר כ-60% מהסכום (4.5 מיליארד) הגיע מרשויות באשכולות סוציו-אקונומיים 8-10.
במקביל לדיון בביטול ההיטל בעת מכירה, עולה גם הצעה לשינוי מנגנון מינוי השמאים, כך שימונו על ידי גוף בלתי תלוי מתוך מאגר ציבורי. זאת בעקבות ממצאי דוח מבקר המדינה שהצביע על כך שב-95% מהמקרים שנבדקו, הופחתה השומה המקורית של הוועדה המקומית על ידי שמאי מכריע.