השר ליצמן החליט על רפורמה שבמסגרת יסובסדו הוצאות הפיתוח בערי הפריפריה ותכנית 'מחיר למשתכן' תבוטל • ההשלכות על הערים המרכזיות באזורי הביקוש: חסל סדר מחירים מוזלים • ומי ירוויח? ערי הפריפריה
חיליק ברקוביץ 30.06.2020
השר יעקב ליצמן בטקס הכניסה למשרד הבינוי והשיכון | צילום: אוליב פיטוסי, פלאש 90 ליצמן מבקש לבטל את מחיר למשתכן, ולממן במכרזים שישווקו במחיר מלא לקבלנים וליזמים באזור המרכז את הבנייה המוזלת והמסובסדת בפריפריה. לפי פרסום של אריק מירובסקי ב'גלובס' היום, ליצמן חותר למכרזים לקרקעות לדיור בר השגה שיסובסדו על ידי מכרזים לקרקעות במחירי מקסימום, מחוסרי דיור שירכשו דירות בפריפריה יזכו להלוואות והקטנה בביורוקרטיה של רמ"י וכן חותר שר השיכון לביטול המחיר למשתכן.
הדברים התגלו במכתב תרעומת ששיגר ליצמן לשר האוצר ישראל כ"ץ בו טען כי פקידי האוצר לא התייעצו עם אנשי רמ"י ומשרד השיכון כשגיבשו צעדי דיור שכלולים בתכנית הכלכלית של השר כ"ץ. לדברי ליצמן, יש להציג יעד מרכזי של הממשלה בתחום הדיור שמטרתו היא להקל על זוגות צעירים ולאפשר להם לרכוש דירות במחיר מופחת.
"אני סבור כי שוק הנדל"ן הינו הקטר המרכזי לצמצום הפגיעה הכלכלית ממשבר הקורונה", צוטט ליצמן ממכתבו. "המדיניות המתגבשת במשרדי יש בה בכדי להביא להאצת הבנייה תוך השקעה ממשלתית סבירה כאשר האצת הבנייה משמעותה תוספת לצמיחה, גידול בהכנסות משיווק קרקע, גביית מסים, יצירת מקורות תעסוקה ודחיפה לעסקים קטנים הפועלים בשוק הבנייה".
"דיור בהישג יד" הוא המונח שמחליף את 'מחיר למשתכן', ולפי התוכנית החדשה, מכרזים באזור המרכז יממנו את הסבסוד לבנייה בפריפריה באמצעות שיווק הקרקעות של רשות מקרקעי ישראל.
כך למשל, יפורסמו מכרזי קרקעות של רמ"י במתוכנת מוזלת, כמו שנהוג כיום ב'מחיר למשתכן', אך רק באזורים שיוגדרו כ'פריפריה'. במקביל כאמור, באזורי הביקוש רמ"י תפעל "למקסם הכנסות" כלשון ליצמן, על מנת שניתן יהיה באמצעותן להאיץ שיווק פרויקטים בפריפריה, כך על פי דיווחו של מירובסקי.
אזורי היוקרה – על פי ליצמן – ייצאו אל מחוץ לתחום השיווקים המוזלים, וישווקו במחיר מקסימלי, אזורים עממיים במרכז ישווקו במחיר למ"ר דירתי בתחרות היזמים על מחיר הקרקע תוך ויסות מחיר הדירות ומקסום ההכנסות. לעומת זאת בפריפריה, שמחירי הקרקע נמוכים, יסובסדו עלויות הפיתוח ע"י המדינה, והיזמים שיתחייבו למחיר למ"ר דירתי יתחרו ביניהם מי יעמוד במחיר לעומת כמה שפחות סבסוד שיקבל מהמדינה.
חסל סדר דירות בזול
גם אם קשה להבין מאיפה ליצמן מתכנן לסבסד את הוצאות הפיתוח בפריפריה כשהוא לא מציג כל שינוי במכרזים באזורים מבוקשים וקובע מחירים מראש באזורים מרכזיים, הרי שכל עוד התקציב יגיע מביטול 'מחיר למשתכן' – הרי שבמקום שדירות באזורי ביקוש תימכרנה במחירים נמוכים ב'מחיר למשתכן', היזמים ישלמו עליהן את המחיר המלא וישווקו אותם במחירים מלאים – ומכאן יהיה מקור ההכנסה לסבסודי עלויות פיתוח בפריפריה.
במקביל נציין, כי המשמעות של ביטול התכנית לא תשליך על המכרזים הקיימים של מחיר למשתכן, כיוון שפורסמו כבר חוברות המכרז או שאלה יתפרסמו בימים הקרובים ממש. נציין כי כיום, יש שלשה מכרזי מחיר למשתכן לציבור החרדי, בבית שמש (1036 יח"ד), 592 יח"ד ברכסים (הפרסה) ועוד 413 יח"ד בבני ברק.
עם זאת, בשיווק שצפוי ככל הנראה ל-2021, בהרחבת העיר אלעד, השיווק לא ייעשה במסגרת 'מחיר למשתכן'. כך גם יקרה עם כלל הדירות ברחבי מה שנחשב מרכז הארץ, שמחיריהן ייקבעו באופן שרירותי על פי המחיר של האדמות הסמוכות. הוי אומר: המתנה הגדולה מהמדינה כשדירות מחיר למשתכן נמכרו בזיל הזול במרכז הארץ (רווח/הוזלה של עד כמיליון שקל לדירה!) – לא תחזור על עצמה בקרוב.
במקום זה, נחזה בהלוואות ומענקי מקום לצעירים, ובסיוע לרוכשי דירות יד שניה בפריפריה שתתאכלס לאט ואולי בטוח.
בתגובה להודעת משרד השיכון מסר נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו: "ההתאחדות תתמוך בכל פתרון ישים ובר קיימא של דיור בר השגה והשיטה המוצעת יכולה להיות כזו. שוק הדיור חווה שוב ושוב ניסיונות של הממשלות להמציא פטנטים ותוכניות שאינן מטפלות בבעיה המרכזית וכל פעם הסתבר שזו לא הדרך לטפל במשבר הדיור בישראל. אנחנו נמצאים בשנה מהקשות שידענו זה זמן רב, ומשבר הקורונה עלול להביא לכך שהשנה תסתיים בצניחה בהיקף התחלות הבניה לכ-30 אלף יחידות דיור בלבד. עיקר תשומת הלב של הממשלה בפתרון משבר הדיור חייב להתמקד בזינוק בהיקף שיווק הקרקע והסרת חסמים רגולטורים שמונעים בניה, כדי לאפשר לשוק להגיע להתחלות בניה של 70 אלף יחידות דיור לפחות".



30/06/2020 21:26
בקיצור עוד לפני שהוא מביא פתרון ישים הוא קובר את העתודה באלעד שלעת עתה היא העתודה הכי ישימה לציבור החרדי
האם זה קשור לזה שאין גורים באלעד
01/07/2020 17:49
חשיבה נכונה אבל צריך להוסיף מס על דירה שניה באיזורי הביקוש ובפריפריה אין מיסים בכלל
01/07/2020 22:56
ליצמן נכשל בבריאות וכנראה בשיכון הוא לא עשה שעורי בית
02/07/2020 0:21
למה להכניס זאת לרקע מגזרי, הרעיון שלו מובן היטיב, לשווק ים של דירות מוזלות לכלל המגזרים והעדות בפריפריה, כשמקור ההכנסה לכך יבוא מהמרכז.
02/07/2020 12:27
כמובן דואג רק לחרדים ולחסידות שלו כאילו אין פה עם שלם עם אותה מצוקה. רוצה לשלוח את כולם לפריפריה כי הוא לא חושב על אלה שעובדים כי אצלם לא מרבים לעבוד אז זה לא שיקול.
02/07/2020 23:07
נו באמת … די לדמגוגיה !!! שר השיכון הקודם כן דאג לך או לחרדים ? היה לו רצון או כיוון לאפשר לכל אדם לקנות דירה ?באמת ?
אהה.. שר השיכון הוא: 1. חרדי 2. חסיד גור 3. הקורונה בגללו ….
די לצביעות
06/07/2020 18:22
מחיר למשתכן היא תוכנית טובה, אך היישום גרוע.
זכיתי לפני 3 שנים הגרלה 501 ראש העין.
עד היום אין היתר בניה.
אין התייחסות מהקבלן.
אין התייחסות מהרשות המקומית
אין תגובה מהוועדה המחוזית
בזיון אחד גדול