שיא של 14 שנים באופטימיות של בעלי עסקים בארצות הברית

שיעור האופטימיות של עסקים בארצות הברית זינק ברבעון הראשון של השנה מ-54% ל-80%. האופטימיות מדבקת ושכנותיה של מדינת הדוד סם מצפון ומדרום, רושמות גם הן עלייה באופטימיות העסקית

טראמפ וידיד. צילום: אבי אוחיון. לע"מ | פלאש 90

פירמת רואי החשבון 'פאהן קנה ושות' Grant Thornton ישראל', מפרסמת הבוקר (א) מחקר חדש של הרשת העולמית. המחקר שמבוסס על סקר שנערך בינואר-פברואר האחרונים בקרב יותר מ-2,400 בכירים עסקיים ב-36 מדינות, מעלה כי שיעור האופטימיות של עסקים בארצות הברית זינק מ-54% ברבעון הרביעי של 2016 ל-80% ברבעון הראשון של 2017, שיא של 14 שנה.

את הנתונים הללו יש לקחת בעירבון מוגבל שכן החל מסוף מרץ האחרון ניכרת מגמה מעורבת בשוק ההון האמריקאי. ייתכן שהיא משקפת ירידה ברמת האופטימיות של המשקיעים ואולי גם של בעלי החברות. על פי ממצאי Grant Thornton, ממשל טראמפ הפרו-עסקי בארצות הברית פועל כגורם מעורר, ומשחרר את האמון החבוי של המגזר העסקי אחרי תקופה ארוכה של מדיניות מוניטארית תומכת ושל נפט זול.

בפאהן קנה אומרים כי למרות שהדולר ירד מהרמות הגבוהות אליהן הוא הגיע לאחרונה, הוא עדיין נותר חזק בתקופה שמאופיינת על ידי עלויות מימון נמוכות וצמיחה כלכלית עולמית בריאה יותר. עוד עולה מהסקר כי שיעור האופטימיות הממוצע של עסקים ברחבי העולם מגיע לשיא עולמי של 49%. בו בזמן, מצביעים הנתונים על עליה חדה ברמת האופטימיות של מקבלי החלטות בעסקים בגודל בינוני (mid-market) בארה"ב, מגזר שמשמש לעיתים קרובות כמנוע לפעילות הכלכלית הרחבה יותר.

ארצות הברית לא לבד. מתברר שהיא מקרינה גם על שכנותיה. כך, לפי המחקר, שיעור האופטימיות של עסקים בקנדה עלה ברבעון הראשון מ-33% ל-59% ובמקסיקו זינק מ-8% ל-32%. מדינות ברחבי האיחוד האירופי היו עדות לגידול גורף בשיעור האופטימיות הממוצע מ-34% ל-39% ברבעון הקודם. זאת, למרות החלטת בריטניה לעזוב את האיחוד האירופי. בו בזמן, רמת האופטימיות ביפן ובסינגפור גדלה ב-20 נקודות האחוז.

המחקר מצביע על כך שעסקים רבים בעולם מתכוונים לנצל את הרוח האופטימית הנושבת מהשוק האמריקאי. הציפיות לגידול ביצוא לארה"ב של עסקים בגרמניה, המהווים ספקים גדולים של ציוד הוני (מצחיק. אך הכוונה היא ל-capital goods) לארצות הברית, עלו לרמה של 35%, בעת שבה חלה עליה של 9% במספר החברות האמריקניות המצפות להשקיע במפעלים ובציוד למפעלים. שיעור זה הגיע ל-41%, הרמה הגבוהה ביותר מאז הרבעון הראשון של 2014.

לדברי רואה החשבון מיקי בלומנטל, שותף מנהל בפאהן קנה, "רמת הביטחון הגבוהה שמפגין המגזר העסקי בארה"ב מעניקה זריקת מרץ לשוק העולמי. מעודד גם לראות שקנדה ומקסיקו, שגובלות עם ארצות הברית ומקיימות עמה יחסי סחר חזקים, רוכבות אף הן על גבי גלים חדשים של תקווה. עם זאת, עסקים בארה"ב עדיין ממתינים למימוש ההבטחות של טראמפ בנוגע להוצאות הממשלתיות, דה-רגולציה והורדות מיסים, בעוד שווקי המניות ממשיכים להגיב להתפתחויות היומיומיות בכל הנוגע למדיניות הממשל החדש".

כתיבת תגובה