שפל של עשור במספר עסקאות הנדל"ן במרץ

למעט באזור ירושלים והמרכז חלה ירידת עיסקאות נדל"ן בכל הארץ • המשקיעים העצמאים מוכרים יותר דירות וקונים הרבה פחות, 33% פחות רכישות משקיעים ממרץ אשתקד, מנגד המשקיעים השכירים עדיין בפעולה. • מכירת דירות חדשות בירידה של 40% בהשוואה לאשתקד • מחיר למשתכן בירידה של 55% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד • ומה מצביעים הנתונים הראשוניים לחודש אפריל? • ומה ממוצע עמידת דירה למכירה 'על המדף' בעונה זו?

פרוייקט בנייה בכפר יונה בשרון | צילום אילוסטרציה (ארכיון): גילי יערי, פלאש 90

אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר מפרסם כי בחודש מרץ נרשמה ירידה חדה במספר העסקאות, כאשר אלו הסתכמו ב-6.6 אלף דירות, ירידה של 32% בהשוואה למרץ אשתקד וירידה של 29% בהשוואה לחודש הקודם. זוהי הרמה הנמוכה ביותר של עסקאות בחודשים רגילים מאז אוגוסט 2011 שעמד בצל המחאה החברתית.

בניכוי מכירות פרוייקטי 'מחיר למשתכן' עמד סך העסקאות בדירות חדשות ויד שניה בחודש מרץ על 5.9 אלף, ירידה של 27% בהשוואה למרץ אשתקד והרמה הנמוכה ביותר של מכירות בשוק החופשי מאז מאי 2003, שעמד בצל האינתיפאדה השניה.

סך כל הדירות החדשות שנמכרו בחודש מרץ עמד על 2.1 אלף דירות, ירידה חדה של 40% בהשוואה למרץ אשתקד. בניכוי מכירות בסבסוד ממשלתי הסתכמו מכירות הקבלנים בשוק החופשי בחודש מרץ ב-1.4 אלף דירות בלבד, ירידה של 27% בהשוואה למרץ אשתקד.

בניתוח נתוני מכירות הקבלנים בשוק החופשי נמצא כי חלה עליה משמעותית בשיעור הדירות הנמכרות שהושלמה בנייתן. שיעורן של הדירות הנמכרות "על הנייר" ובדרך כלל גם בהנחת פרי סייל ירד בשיעור מתון.

רכישות המשקיעים בחודש מרץ עמדו על רמת שפל של כ-780 דירות בלבד, ירידה של 33% בהשוואה למרץ אשתקד. ניתוח רמות השכר של המשקיעים מצביע על רמות שכר הגבוהות משמעותית בהשוואה לאלו של המשקיעים בשנים קודמות. כמו כן נמצא כי חלה עליה משמעותית בשיעור המשקיעים המועסקים במגזר הציבורי.

מכירות המשקיעים בחודש מרץ הסתכמו ב-1.5 אלף דירות, ירידה של 16% בהשוואה למרץ אשתקד. "מלאי" הדירות בידי משקיעים הוסיף לרדת בחודש מרץ, במהלכו נגרעו ממלאי זה כ-720 דירות. מאז החל לרדת "מלאי" הדירות בידי משקיעים באפריל 2016 נגרעו ממנו עד מרץ האחרון כ-23 אלף דירות.

רכישות הזוגות הצעירים  הסתכמו בחודש מרץ ב-3.2 אלף דירות. מתוך סך זה, כ-2.5 אלף דירות נרכשו בשוק החופשי, ירידה של 24% בהשוואה למרץ אשתקד.

סך הדירות שנמכרו במסגרת "מחיר למשתכן" בחודש מרץ עמד על כ-700 דירות בלבד, ירידה חדה של 55% בהשוואה למרץ אשתקד.

רכישות משפרי הדיור בחודש מרץ הסתכמו ב-2.5 אלף דירות, ירידה של 29% בהשוואה למרץ אשתקד. משך הזמן הנדרש למכירת הדירה הקודמת התארך בחצי שנה בהשוואה למרץ אשתקד.

מניתוח הנתונים עולה עוד' כי ירושלים יצאה מחוץ לתמונת הירידות החדות, אולם באוצר מסבירים זאת עקב שפל ספציפי בחודש מרץ שעבר ובקנייה חריגה של עשרות דירות לקרן 'ריט'.

מכירות מחיר למשתכן באזור באר שבע הובילו את מספר העסקאות הגדול ביותר בחודש מרץ, כאשר חלק גדול ממכירות אלו התרכז בנתיבות. בניתוח רמות השכר של רוכשים אלו, בהשוואה למי שרכשו דירה בפרויקט דומה באותו ישוב בחודש ספטמבר נמצא  כי שכרם הממוצע של הרוכשים בחודש מרץ היה גבוה ב-18% בהשוואה לרוכשים בחודש ספטמבר, כאשר ברמות השכר החציוני מגיע הפער אף ל-50%. זאת על אף שרמות המחירים במרץ היו דומות לאלו שרכשו בספטמבר, פער זה עדיין לא ברור מה טיבו, בפרט בהיעדר נתונים על ויתורים בקרב הזוכים כדי לדעת האם השכר הגבוה יותר בחודש מרץ מוסבר בויתור על זכיה מצד רוכשים עם שכר נמוך במיוחד, או שמראש מי שהתמודדו על המכרז שחתימת החוזים בו היתה בחודש מרץ היו בעלי שכר גבוה יותר ממי שרכשו בספטמבר האחרון.

 

כתיבת תגובה