תביעה: פגיעה בשל צפיפות באוטובוס תיחשב כתאונת דרכים

האם פציעה באוטובוס בשל צפיפות וחוסר מקום תוביל לפסיקה תקדימית שתחשיב את הפגיעה כתאונת דרכים, תפגע לחברות התחבורה בכיס ותוביל לשינוי מערך ההיסעים הציבורי בישראל? הצצה לכתב התביעה שהוגש לביהמ"ש השלום

אוטובוס של חברת אגד shutterstock

כתב תביעה מרתק שהוגש לבית המשפט השלום בירושלים עוסק בעקיפים בעומס השורר בתחבורה הציבורית בירושלים, לאחר שהדבר גרם, לפי טענת התביעה, לפציעת נוסעת.

התביעה הוגשה כנגד חברת 'אגד' בעקבות פציעה שארעה לנוסעת באוטובוס של החברה בצומת רמות בירושלים. לטענת התובעת  הפציעה נגרמה כתוצאה מהעומס הרב ששרר באוטובוס, והיא הגישה תביעה באמצעות עו"ד רביד שרון מירושלים נגד חברת 'אגד'.

מבין שיטי התביעה עולה התופעה המצויה והמקוממת של צפיפות באוטובוסים אשר מטרידה מאד את כל משתמשי התחבורה הציבורית בירושלים, והציבור החרדי בפרט, ובכלל זה תושבי רמות החרדים אשר הינם לקוחות שבויים של התחבורה הציבורית.

כך למשל מספר מוטי, תושב שכונת רמות ל'ביזנעס': "כתושב השכונה הנזקק מפעם לפעם לשירותי התח"צ ברמות ומחוצה לה, אני עד למקרים רבים בהם ילדים או אנשים מבוגרים עומדים במהלך הנסיעה כולה, ומטלטלים בחוסר בטיחות חמור.

"לעתים אף נתקלתי בנפילות של ילדים במהלך הנסיעה או עצירה פתאומית, דבר שהיה נמנע אילו יכלו לשבת במקום מסודר באוטובוס".

ואכן, לפי כתב התביעה, "התאונה ארעה בשעת בוקר… בקו 32 בירושלים, שהיה כהרגלו, עמוס וצפוף. בעקבות העומס, לא היה למרשתי מקום לשבת, ובשל כך, עמדה ואחזה בעמוד בידה השמאלית ע"מ שלא ליפול. בשל תנועת האוטובוס, ידה של מרשתי נמשכה וכתפה נתלשה ממקומה".

בתיאור הנזק בכתב התביעה עולה כי "עקב התאונה וכתוצאה ממנה נפגעה התובעת, ובין השאר סבלה מפריקת כתף שמאל, באופן שנותרה בה נכות אשר שינתה את שיגרת חייה". ואכן, היות והתובעת היתה בדרכה למקום עבודתה, ולכן נבדקה בוועדה של המוסד לביטוח לאומי שהעמיד את דרגת נכותה הצמיתה של התובעת בגובה 20%.

לטענת התביעה, כתוצאה ישירה מהתאונה נגרמו לתובעת נזקים בסך 750,000 שקלים, בעקבות כגון: הפסדי השתכרות וזכויות סוציאליות בעבר; הוצאות רפואיות; שכר ראוי לבני ביתה של התובעת; עזרה וסיעוד; נסיעות עודפות בשל הפציעה וטיפולים בה, וכמו כן "יגרמו לתובעת נזקים כלליים בעתיד, ובין השאר בגין הוצאות רפואיות, עזרת הזולת, הפסד השתכרות ו/או הפסד כושר השתכרות בעתיד, הפסד זכויות פנסיוניות ו/או סוציאליות בעתיד, נסיעות מוגברות, צרכים מיוחדים, ניידות וכאב וסבל".

בית המשפט התבקש לקבוע מול דרישת התובעת, את פסק דינו באשר לתביעה זו.

"לא כל נוסע שנופל באוטובוס או בכלי רכב מודע לעובדה שהוא זכאי לפיצוי, שכן בנסיבות המתאימות, האירוע נכנס בגדר 'תאונת דרכים', וחשוב לדעת זאת על מנת שאנשים יוכלו לפעול למימוש זכויותיהם", אומר עו"ד שרון רביד.

"חשוב גם לציין כי חבל מאוד שהתנהלות חברות התחבורה הציבורית מוסיפות סכנה בשל הצפיפות על הסכנה הטמונה ממילא בנסיעה בדרכים. כך, בתאונה שהגיעה לטיפולנו נחשפנו למקרה נוסף של פגיעה מיותרת שנגרמה עקב הצפיפות. ראוי שמקבלי החלטות יביאו בחשבון לא רק את החיסכון הכלכלי אלא גם את הבטיחות ואת רמת השירות. לא נופתע אם נגלה שהחיסכון הנו בגדר אשליה, שכן הפציעות הנוספות שנגרמות בשל הצפיפות גם הן עולות כסף לכיס הציבורי כמו גם לכיס הפרטי".

ומוטי, תושב רמות, מסכם: "הצפיפות היא מנת חלקנו באופן שגרתי ומקומם. אולי אם נפגע לחברות התחבורה בכיס, בין השאר על ידי הגשת תביעות של אנשים שנפצעו, נתחיל לראות שינוי".

להלן תגובת רון רטנר, דובר אגד:

התביעה טרם הגיעה לאגד ואינה מוכרת לנו. לכשתגיע התביעה היא תטופל על ידי חברת הביטוח המבטחת את אגד בביטוח חובה.

הצפיפות בתחבורה הציבורית, בארץ ובעולם, היא תופעה מוכרת ובלתי נמנעת בתחבורה הציבורית. כל המצוי והמשתמש בשרותי התחבורה הציבורית בערים הגדולות בעולם מכיר את תופעת העומס בשעות השיא. אגד עושה כל מאמץ כדי להעניק את השרות הטוב, היעיל והנוח ביותר לציבור הנוסעים. סגן מנהל אגף תח"צ באגד ארז לבחר ומנהלי התנועה באגד ירושלים השתתפו לפני כשבועיים במפגש עם תושבי רמות, שהתקיים במתנ"ס השכונתי. במפגש זה, בהשתתפותו של ח"כ איתן כבל, יו"ר ועדת הכלכלה בכנסת, הועלו שאלות והוצעו פתרונות מעשיים לייעול השרות לתושבי השכונה.

 

תגובה אחת ל: "תביעה: פגיעה בשל צפיפות באוטובוס תיחשב כתאונת דרכים"

  1. טוב מאד. העומס הזה בלתי נסבל

כתיבת תגובה