מנכ"ל משרד הכלכלה הציג את תכנית האכיפה לרפורמת הייבוא, ועיקרה: תוספת של לפחות 46 עובדים שיעסקו בפיתוח ותוספת תקציב של 60 מיליון שקל | הרפורמה משנה לחלוטין את נוהל היבוא בישראל, כחלק מפעילות משרד הכלכלה והתעשייה למלחמה ביוקר המחיה ותביא להגברת התחרות, יצירת תשתית לעידוד הצמיחה, מיצוי הפוטנציאל הכלכלי של המשק ויצירת מנגנוני בקרה, פיקוח, אכיפה והרתעה, המקובלים כיום באירופה וארה"ב | עד האחד ביוני 2022 יהיה מערך אכיפה פרוס ומתקדם
אהרן פיין 06.10.2021ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ מיכאל ביטון, המשיכה אתמול את דיוניה בהכנת חוק ההסדרים בדגש על פרק הייבוא מתוך הצעת חוק ההסדרים ודיון מיוחד בנושא האכיפה לקראת קריאה שנייה ושלישית. את תכנית האכיפה הציג בפני הוועדה מנכ"ל משרד הכלכלה והתעשייה, רון מלכא, שסיפר על ההיערכות של המשרד.
לפי התכנית יתווספו 46 משרות למשרד הכלכלה, מתוכן 11 משרות תוספת מפקחים וצוותים מקצועיים תומכים, 8 משרות תוספת לבקרה ביבוא, 8 משרות תוספת לצוותי אכיפה פלילית ועיצומים כספיים. בשלב שני יתווספו 19 משרות שיגויסו בהתאם לצורך. עוד הוא ציין כי התוספת התקציבית תעמוד על 30 מיליון שקלים עבור בדיקות יזומות ביבוא ועוד 30 מיליון שקלים בגין שמירת יכולת לאומית לבדיקות מעבדה. "קיבלנו מהאוצר את מה שביקשנו", אמר מלכא, שהוסיף: "אנחנו מרגישים שעד האחד ביוני 2022 יהיה מערך אכיפה פרוס ומתקדם וסנכרון מלא של כל המערכת. ניצור מערכת שתשפר את עצמה".
הרפורמה ביבוא תאפשר העברת מוצרים מיובאים הנדרשים כיום באישור תקן, ממסלול בדיקות במעבדות בדיקה למסלול של הצהרות, תשחרר חסמי יבוא ויבוא מקביל למסלול של הצהרות ותאפשר יבוא של מוצרים מאירופה וארה"ב, ללא דרישות נוספות.
הרפורמה תחייב את היבואנים, לשווק מוצרים תחת התחייבות משפטית (הצהרה) כי המוצר אשר נכנס לישראל, עומד בכל דרישות התקן החלות עליו כיום, כך שאינו מסכן את הצרכנים בטיחותית או בריאות. צעד זה יצמצם את עלויות היבוא ויקצר את זמן העיכוב בנמלים.
הרפורמה משנה לחלוטין את נוהל היבוא בישראל, כחלק מפעילות משרד הכלכלה והתעשייה למלחמה ביוקר המחיה ותביא להגברת התחרות, יצירת תשתית לעידוד הצמיחה, מיצוי הפוטנציאל הכלכלי של המשק ויצירת מנגנוני בקרה, פיקוח, אכיפה והרתעה, המקובלים כיום באירופה וארה"ב.
בד בבד, כוללת הרפורמה תגבור מערך האכיפה של מינהל התקינה במשרד הכלכלה והתעשייה, כך שיוגברו פעילויות הפיקוח בשווקים על המוצרים. יבואנים ומשווקים, אשר יימצא כי הכניסו לישראל מוצרים אשר אינם עומדים בדרישות התקן, וזאת על אף ההצהרה עליה חתמו, צפויים לסנקציות מינהליות, פליליות לרבות עיצומים כספים, הגשת כתבי אישום והגדרת היבואן כמפר אמון אשר יעבור למסלול בדיקות מחמיר ועד שלילת רשיונו כיבואן.