תל אביב מגבילה את ההתרחבות בהתחדשות עירונית

על פי מסמך מדיניות חדש בעיריית תל אביב, יוכלו להרחיב דירות במסגרת התחדשות עירונית עד לתוספת של 12 מ"ר בלבד • חילוקי דעות בשוק הנדלן על המהלך כשיש המצדדים במגבלות שתאפשרנה הרחבה מינימלית מבלי להכביד על תשתיות ויש הטוענים שזה ימנע מאנשים להצטרף לתכנית

עיריית תל אביב | צילום: שאטרסטוק

מסמך מדיניות חדש להתחדשות עירונית שאושר אתמול בוועדה המקומית לתכנון ובנייה תל אביב יפו, נוגעת בין היתר למאות יורשים חרדים המחזיקים בדירות ישנות וקטנות בתל אביב. המסמך קובע כי לשטח הדירות הקיימות יתווספו במסגרת התחדשות עירונית, רק עד 12 מ"ר ובלבד שהשטח המינימלי של דירת התמורה לא יפחת מ-60 מ"ר, כך עולה מהדיווח ב'כלכליסט'.

המסמך מגדיר את התמורות בפרויקטים של פינוי-בינוי, זאת סוגיה שנכרכה סביבה מחלוקות רבות ואי וודאות. בשלב זה מדובר רק על התוכניות הגדולות של פינוי-בינוי ולא בתוכניות נקודתיות של תמ"א 38.

ב'כלכליסט' מסבירים שהתוספת נמוכה משטחים שהתווספו במסגרת פרויקטים של פינוי-בינוי שמומשו בעבר בעיר, דוגמת הפרויקטים בשכונת נווה שרת שם הגיעו התמורות גם ל-40 מ"ר. יחד עם זאת, במקרים אחרים נתנו יזמים הבטחות לתמורות לא ריאליות לדיירים, שבסופו של דבר נדחו בוועדה. המהלך יביא להגברת הוודאות התכנונית ליזמים ולדיירים, עוד בראשית הדרך.

המסמך גם מפרט כיצד ניתן לבצע עוד אפשרויות של התחדשות עירונית, כדוגמת: שדרוג ועיבוי מבנים, תוספת קומות ואגפים, הריסה ובנייה מחדש ושיקום שכונות. בנוסף, במסמך שורה ארוכה של דרישות תכנוניות כמו תמהיל דירות. דרישות קהילתיות – שמירה וטיפוח המרקם החברתי-הקהילתי הקיים. דרישות עירוניות ונושאים הקשורים בתשתיות כגון, עידוד הליכה ברגל ורכיבה על אופניים ואמצעים משלימים אחרים לרכב הפרטי.

בשוק הנדל"ן התקבל המסמך בתגובות מעורבות. חלקם מצדדים ביותר וחלק מתנגדים ומעלים שורה של תהיות, תמיהות ושאלות.

רועי אלקבץ, יו"ר הוועדה להתחדשות עירונית בעיריית תל אביב אמר, כי "המסמך נכתב בשיתוף גורמים רבים במנהל ההנדסה, ובשיתוף נציגי תושבים, יזמים, ומומחים בתחום – אדריכלים, עורכי דין ושמאי מקרקעין. המסמך מקדם ודאות בתחום – מרכיב קריטי בחשיבותו, המאפשר לקדם תוכניות רבות יותר ובמהירות רבה יותר.

"ניסיון שנצבר בעיר וכן בערים אחרות, מלמד כי גידול בתמורות ללא יכולת לתת מענה בבתי ספר, בפתרונות תחבורה, חנייה ושטחים פתוחים, יצר מציאות בלתי נסבלת.

"אחת הבשורות במסמך, היא הזכות הניתנת לבעלי דירות קטנות לקבל זכאות לדירה של 60 מ"ר לפחות, בלי קשר לאפשרות למרפסת. זהי אמירה חברתית חשובה של המנהיגות העירונית, שמטרתה ליצור סטנדרט עדכני לדירות קטנות בעיר".

יהודה כתב, יו"ר ארגון הקבלנים והבונים מחוז תל אביב והמרכז וסגן נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ: "אנחנו מברכים על אישור המדיניות בנושא התחדשות עירונית וההחלטה לקבע תמורה, זהה בגודלה ובאופייה לכל הדירות המתפנות. אנו מקווים כי בנוסף יאושרו גם שני נושאים נוספים: אפשרות ערעור על תחשיב כלכלן העירייה ותקצוב קרן תחזוקה, לדיירים שיחזרו להתגורר בדירתם למשך 5 שנים לפחות, ממועד האכלוס היות והיזם משלם את הקרן".

ואילו עו"ד צבי שוב, מומחה בתחומי נדל"ן חושב שהצעד כלל לא נכון, והדבר אף עלול להוביל לכאוס: "הצעד בו מתכוונת לנקוט ועדת התכנון המקומית בתל אביב, איננו צעד נכון ועשוי להוביל לסיכול תוכניות ולכך שתופעת הסרבנות בקרב דיירים ובעלי דירות רק תגבר. 12 מ"ר בלבד תוספת לדירת תמורה, אולי מייצרת עבור הצדדים אחידות אבל היא גם מעלה מספר שאלות. בין השאר, איך יתנהגו מעתה בעלי דירות התמורה והאם המדיניות החדשה תגביר או תפחית את המוטיבציה מצדם. כמו כן, כיצד תשפיע על תוכניות שנמצאות כבר בתהליך, במסגרתן הובטחה לדיירים תוספת של 25 מ"ר ואף יותר".

כתיבת תגובה