תמ"א 38 – בסמכות העיריות

בתקופה הקרובה נוכל לחזות בדיונים רבים שיעסקו בעתיד תמ"א 38 וסביר להניח כי זו תשנה את פניה • במובנים רבים, העניין יכול להיות דומה לפתיחת עסקים, חנויות ומקומות בילוי בשבת, כשהרשויות יקבלו על התוכנית שליטה כמעט מלאה

תושבי רמת גן מפגינים נגד עיכוב תמ"א 38 | צילום (ארכיון, אילוסטרציה): גדי אזולאי, יח"צ

במאי 2020 עתידה להתכנס המועצה הארצית לתכנון ולבניה ולהחליט אם להאריך את התוקף של תמ"א 38 בחמש שנים נוספות. תמ"א 38 היא כידוע תוכנית מתאר ארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה.

מלבד חיזוק המבנים בפני רעידות אדמה, התוכנית נועדה גם כדי לחדש מרקמי מגורים ושכונות ותיקות ובכלל זה לשפר, לשדרג, לחזק ולמגן בנייני מגורים ולשדרג שטחים ציבוריים. חלק מהפרויקטים במסגרת תמ"א 38 כוללים הריסת בניין ובניית מבנה חדש וחלק כוללים חיזוק ועיבוי של בניין קיים מבלי להרוס אותו.

לפני מספר חודשים, שוק התמ"א עבר טלטלה כאשר הודיע מינהל התכנון כי ימליץ למועצה הארצית שלא להאריך את התכנון. לעמדת מינהל התכנון משקל רב, אולם המועצה מחליטה באופן דמוקרטי ובין 32 חבריה ניתן למנות נציגים של הממשלה, השלטון המקומי, מהנדסים, אדריכלים וארגונים ירוקים.

הודעה זו הגיעה על רקע התנגדות של מספר ראשי ערים, בעיקר באיזור המרכז, לתוכנית תמ"א 38 בטענה כי היא אינה משרתת את תכליתה ורק פוגעת במרקם העירוני. הגדילה לעשות עיריית רמת גן, אשר קבעה באפריל 2019 כי בקשה נקודתית לפרויקט תמ"א 38 על חלקה בודדת תאושר רק באופן חריג ומנימוקים שיירשמו, רק היכן שאינה פוגעת באפשרות לתכנון עתידי, ובהתאם למצב התשתיות הציבוריות בסביבה.

בתקופה הקרובה נוכל לחזות בדיונים רבים שיעסקו בעתיד התוכנית וסביר להניח כי התוכנית תשנה את פניה. מחלק מהעמדות שהוגשו לעיון משרד האוצר, ניתן לראות מספר המלצות לפיהן הרשויות המקומיות הן שיקבלו שליטה מוחלטת על תמ"א 38.

העניין יכול להיות דומה לפתיחת עסקים, חנויות ומקומות בילוי בשבת.

 

כידוע, הסמכות העיקרית להסדרת הפעילות של עסקים, חנויות ומקומות בילוי נתונה לרשות המקומית. פקודת העיריות קובעת כי סמכויות העיריה כוללות הסדרת פתיחת וסגירתם של חנויות ובתי מלאכה, מסעדות, בתי קפה, מזנונים וכיוצא באלה. על העירייה לפקח על פתיחה וסגירה של מוסדות כאלו, ולקבוע שעות פתיחתם וסגירתם ביום פלוני – לרבות בשבת. הסמכות היא של העירייה, אולם לא מוטלת חובה על הרשות המקומית לחוקק חוק עזר שיסדיר את הסגירה או הפתיחה בשבת של בתי עסק בתחום שיפוטה.

ככלל, בישובים בהם מתגוררת אוכלוסייה חרדית או אוכלוסייה דתית, אין היתר לפתוח בתי עסק בשבת. בישובים ערביים או באיזורים המאוכלסים על-ידי אוכלוסייה ערבית לרוב מותרת פתיחת בתי עסק בשבת.

אם כך לגבי נושא כה מהותי כשבת – מדוע שלא יהיה גם בנושא תמ"א 38?

תוכנית מתאר ארצית תמ"א 38 קיימת בחיינו כמעט 15 שנים, ועד סוף שנת 2018 הוגשו למעלה מ-6,000 בקשות להיתרי בניה הכוללים מעל 130,000 יחידות דיור. היתרונות ידועים וכך גם החסרונות.

עד מאי 2020 עתידים להתקיים לא מעט דיונים – במשרד האוצר, במשרד השיכון, במינהל התכנון, ברשות להתחדשות עירונית ועוד.

את חוסר הוודאות השורר בשוק הדיור יש להחליף בכללים ברורים לגבי העתיד של תמ"א 38 – כללים שיאפשרו לכל רשות מקומית לבחון בעצמה אם לאפשר תמ"א 38 בשטחיה, באלו שכונות ובאלו היקפים. לאחר בדיקה זו מוטב לחייב כל רשות מקומית לפרסם מדיניות ברורה לגבי כך, ולהחליף את אי הוודאות בוודאות ברורה.

הכותב הוא בעלים של משרד עורכי דין בירושלים ובת"א המתמחה בנדל"ן ובתמ"א 38

לפניות, דוא"ל: [email protected]

תגובה אחת ל: "תמ"א 38 – בסמכות העיריות"

  1. יסלח לי אדון שפק על מאמרו.
    להעביר את יכולת קבלת ההחלטות בתחום תמ"א 38 מהרשויות הממשלתיות לרשויות המקומיות, משולה להעברת שרביט ניהול בתי הספר מההנהלה השקולה אל מועצת התלמידים.
    לא יעלה על הדעת לתת בידי בעלי האינטרסנטים הכי גדולים בתחום התמ"אות, קרי: העיריות, את הכוח בניהול התחום, וזאת מבלי שנשתמש בקלישאה 'לא נותנים לחתול לשמור על החלב'.
    צודק כותב המאמר על השוואת נושא התמ"א לנושא השבת. די להביט בהשתוללות חסרת הרסן של הרשויות המקומיות בתחום השבת כדי להבין כיצד תיראה תמ"א 38. כתוצאה מפעילות הרשויות בנושא השבת ואישור פתיחתם של מקומות מסחר בשבת, מחויבים אלפי או עשרות אלפי עובדים בשכר מינימום, לצאת ולעבוד בעל כורחם ביום החופשי היחיד שלהם בגלל איום פיטורין.
    נזק עצום נגרם לבעלי חנויות עסקים קטנים במרכזי הערים כדוגמת תל אביב ואשדוד וערים נוספות כתוצאה מפתיחת חנויות בשבת, והמצב מביא אותם לקצה ההחלטה אם להיות או לחדול.
    אסור בהחלט שהכוח בתחום תמ"א 38 יעבור לידי הרשויות המקומיות.

כתיבת תגובה