רשות החדשנות בחרה בספארקס פוד-טק בבעלות תאגידי המזון והמשקאות תנובה וטמפו וקרנות ההשקעה OurCrowd ו-Finistere האמריקאית כזוכה בהליך להקמת והפעלת חממה טכנולוגית בתחום המזון בנפת צפת • על הקמת החממה התמודדו חברות ענק בינלאומיות מהמובילות בתחום • הזוכות התחייבו להשקיע מאות מיליוני דולרים
שי קליין 13.06.2019בתום הליך של 8 חודשים בחרה ועדת המחקר של רשות החדשנות בתאגיד "ספארקס פוד-טק טכנולוגיות מזון" כזוכה בהליך התחרותי להקמת חממת מזון בנפת צפת. ספארקס תזכה לתקופת זיכיון של שמונה שנים במהלכן תוכל לסייע ליזמים ולהשקיע בחברות הזנק חדשות.
התאגיד הזוכה כולל את חברת תנובה, קבוצה גדולה ומובילה בענף המזון הפועלת לאורך כל שרשרת הערך של תחום המזון, בדגש על עולמות פיתוח, ייצור ושיווק של מוצרי מזון שונים. חברת טמפו שהינה חברת משקאות ותיקה בישראל הנמנית על חברות המזון ומשקאות המובילות בארץ. קרן ההון סיכון האמריקאית Finistere המובילה בהשקעות בתחום המזון והחקלאות ובין משקיעיה נמנים שחקנים גלובליים כמו באייר, פפסיקו, יוני-גריין ונוטריין, ו-OurCrowd, פלטפורמת מימון ההמונים המובילה בעולם, אשר גייסה במהלך שש שנות פעילותה קרוב ל-1 מיליארד דולרים.
במהלך תקופת הזיכיון, ישקיעו חברות התאגיד בחברות הזנק חדשנות על ידי מינוף השקעתם באמצעות מענק של רשות החדשנות בשיעור 85% לכל חברה ועד לסכום מצטבר של כ-6 מיליון ₪ לכל חברה לתקופה של 3 שנים.
"חממת הפודטק בצפון היא עוד נדבך חשוב בהפיכת ישראל למעצמה גם בתחום טכנולוגיות המזון. לאור ההצלחה בתחומי הסייבר, המכשור הרפואי והרכב האוטונומי, מסמנים את היעד הבא- תעשיית הפודטק. לצד הקמת קרית הפודטק בקרית שמונה, החממה הטכנולוגית ייחודית היא אבן דרך משמעותית ובשורה חשובה לגליל המזרחי שתייצר ערך כלכלי משמעותי לאיזור, תמשוך השקעות רבות, תעשייה והון אנושי. נמשיך לקדם את התעשייה בכלל ובפריפריה הצפונית בפרט, משימה הנמצאת בראש סדר העדיפויות של משרד הכלכלה", אמר שר הכלכלה, אלי כהן.
ד"ר עמי אפלבום, יו"ר רשות החדשנות והמדען הראשי במשרד הכלכלה והתעשייה: "חממת ספארקס פוד-טק נשענת על שותפות חזקה של ארבעה גופים בעלי יכולות משלימות: תנובה וטמפו, שתי חברות תעשייתיות גדולות בתחום המזון והמשקאות יחד עם קרן Finistere המתמחה בהשקעות בתחומי המזון והחקלאות וקרן OurCrowd לה ניסיון רב בהשקעות בחברות הזנק". אפלבום מוסיף כי הבחירה בספארקס פוד-טק התבססה בין היתר על הניסיון העשיר של השותפים והצוות שיוביל את החממה בניהול, השקעות ותמיכה בחברות טכנולוגיות בתחום המזון. השילוב הייחודי של בעלי המניות צפוי לתת דחיפה נוספת למערכת החדשנות בכלל ובאזור נפת צפת בפרט, ולהביא ערך מוסף גבוה לחברות הזנק בתחום המזון, בין היתר על ידי גישה למתקני ייצור, מעבדות, מומחים טכנולוגיים ועסקיים לכל אורך שרשרת הערך, שותפים אסטרטגיים והשקעות המשך.
הסינרגיה ושיתוף הפעולה בין החברות השותפות בתאגיד תאפשר לספק לחממה מערכת תמיכה ייחודית לאורך כל שרשרת הערך בתחום המזון, הכוללת יכולות מקומיות וגלובליות. בנוסף תעניק מעטפת מלאה לאורך חיי חברות ההזנק החל מהשלבים המוקדמים ועד שלבי גיוס מתקדמים. השותפות צפויה לחזק באופן משמעותי את מערכת החדשנות בתחום המזון בישראל בכלל ובאזור הצפון בפרט.
אניה אלדן, סמנכ"ל רשות החדשנות ומנהלת זירת הזנק: "חממות הטכנולוגיות מביאות ערך מוסף משמעותי וחיוני בהובלת חברות בשלביהם הראשונים, אם באמצעות הנגשת רשת הקשרים הרחבה שלהם ולקוחות פוטנציאליים, ואם בניסיון עסקי וטכנולוגי רב בהבאת מוצרים לשוק. אלדן מסבירה כי בשנת 2014 נבחרה חממת דה קיטשן, בבעלות קבוצת שטראוס, להקים חממת מזון בעיר אשדוד. בשנים האחרונות הובילה החממה יצירת מערכת חדשנות (ecosystem) בתחום המזון וכתוצאה מכך נוצרו מאות מיזמים בתחום שהצדיקו הקמת חממה נוספת בתחום המזון".