בג"ץ לשרים סמוטריץ' וברקת: נמקו מדוע לא יוסר הפיקוח מהלחם

בג"ץ הוציא אמש צו על תנאי והורה למדינה לנמק: מדוע לא יבוטל הפיקוח ההיסטורי על מחיר הלחם הפרוס והחלות | זאת לאחר שבדיון שהתקיים בבית המשפט העליון בעתירת מאפיות אנג'ל וברמן ובעתירת מאפיית דגנית, במהלכו עלה מדברי פרקליטות המדינה כי ההצדקות החוקיות שעמדו בעבר בבסיס הטלת הפיקוח על הלחם אינן מתקיימות עוד

לחם | צילום אילוסטרציה: יונתן סינדל פלאש 90

בית המשפט העליון (מ"מ הנשיא פוגלמן והשופטים מינץ ו-וילנר) הוציא אתמול (ג') צו על תנאי, המורה לשר האוצר ולשר הכלכלה והתעשייה לנמק, מדוע לא יקבלו את ההמלצה המקצועית של ועדה בין-משרדית ממאי 2022, לפיה יש להסיר את הפיקוח על מחירי מוצרי הלחם המעטים שנותרו עוד בפיקוח.

בשנת 2017 פנו מאפיות אנג'ל וברמן באמצעות עורכי הדין ירון קוסטליץ ואביעד שאולזון ממשרד קוסטליץ ושות', לשר האוצר דאז (כחלון) ולשר הכלכלה דאז (כהן), בטענה כי התנאים שנקבעו בחוק להטלת פיקוח על מחיר הלחם – העדר תחרות – אינם מתקיימים עוד, ולפיכך יש לבטל את הפיקוח ההיסטורי על מחיר מוצרי הלחם המועטים שנותרו בפיקוח (לחם פרוס, לחם אחיד וחלה).

לאחר חמש שנים של בחינה, בשנת 2022, פרסמה ועדת המחירים הבין-משרדית, המורכבת מנציגים מקצועיים ממשרד האוצר וממשרד הכלכלה והתעשייה, את המלצתה לשרי האוצר והכלכלה, לפיה ההצדקות ההיסטוריות להטלת פיקוח על מחירי מוצרי הלחם המועטים שנותרו בפיקוח – אינן קיימות עוד, ומשכך יש לבטל את הפיקוח על מחיר הלחם, ולהסתפק בבחינת רווחיות המאפיות בלבד.

כך, קבעה הוועדה כי שוק הלחם הינו שוק תחרותי, וכי צריכת הלחם המפוקח ירדה במהלך השנים בצורה דרסטית, גם בקרב האוכלוסיות החלשות, וכי האוכלוסיות החלשות צורכות בעיקר (90% מהצריכה החודשית) פיתות, לחמניות ולחמים שונים אשר אינם מפוקחים כלל; וההוצאה החודשית הממוצעת למשפחה ביחס למוצרי הלחם שבפיקוח עומדת על 13 ₪ בלבד (כשתי כיכרות לחם).

יום למחרת קבלת המלצות הוועדה המקצועית, דחתה אותן השרה אורנה ברביבאי (שרת הכלכלה דאז), ללא כל נימוק. בעקבות כך הגישו מאפיות אנג'ל וברמן עתירה לבית המשפט העליון בחודש יולי 2022. לאחר החלפת הממשלה נדרשו השרים הנוכחיים – סמוטריץ' וברקת – להמלצות ועדת המחירים, אך גם הם דחו אותן, בטענה שהסרת הפיקוח עלולה לגרום ל" אי ודאות" במחירי הלחם המפוקח.

אתמול, 2.1.2024, התקיים דיון בבית המשפט העליון בעתירת מאפיות אנג'ל וברמן ובעתירת מאפיית דגנית, במהלכו עלה מדברי פרקליטות המדינה כי ההצדקות החוקיות שעמדו בעבר בבסיס הטלת הפיקוח על הלחם אינן מתקיימות עוד. בעקבות כך, ניתן היום צו על-תנאי המורה לשרים לנמק מדוע לא יאומצו המלצות ועדת המחירים כלשונן, והפיקוח על מחירי מוצרי הלחם המועטים שבפיקוח – יבוטל. על המדינה להגיש את תשובתה בעניין בתוך 45 ימים.

השרים יוצגו על-ידי מחלקת הבג"צים. מאפיות אנג'ל וברמן יוצגו על-ידי עוה"ד ירון קוסטליץ ואביעד שאולזון ממשרד קוסטליץ ושות'. מאפית דגנית עין בר יוצגה על-ידי עוה"ד אוהד יאראק ועופר הר מלך ממשרד מ. פירון ושות'.

2 תגובות ל: "בג"ץ לשרים סמוטריץ' וברקת: נמקו מדוע לא יוסר הפיקוח מהלחם"

  1. טוב שהעלו את נושא הלחם האחיד לכותרות.

    אני כבר מחפש חודשים בנרות לחם אחיד שלם (שפורסים ידנית במכונה) הרבה יותר טעים ובריא

    למה אין אותו בחנויות? כי זה לא משתלם לייצר ואף אחד לא באמת מפקח על המאפיות?

    למה אין מכונות לפריסת לחם בסופרים כמו שמתחייב מהחוק?

  2. התשובה פשוטה. הקרטל בתחום ידוע וכבר היו שישבו בכלא בדיוק על זה.. אם בג"ץ לא מבינים מה יקרה כשזה יבוטל (יהיו פה גם רעבים ללחם, ממש כפשוטו) לפני שיש פה תחרות גדולה בין האופים, זו הגנה מן הצדק על חלשים.
    לא שאת יושבי מגדל השן ואקירוב הדיקטטורים זה מעניין

כתיבת תגובה