המחלה השקופה

ברגע אחד וללא שום התראה מוקדמת אתם חשים כי משהו רע עומד לקרות, ולזה נלווה תחושות פיזיולוגית לא נעימות אשר לעיתים יגרמו לפניה דחופה לחדר המיון. ככה בדיוק נראה התקף חרדה, אשר נחשב למחלה שקופה. כיצד מטפלים ומה חשוב לדעת? להלן הפרטים.

אילסטרולציה | צילום:PIXABAY

התקף חרדה – המחלה השקופה של המאה ה 21

התקף חרדה מאופיין ע"י הופעה פתאומית של תחושת מחנק, דופק מהיר, פה יבש, דפיקות לב מואצות וכן מחשבות הולכות וחזרות אשר מתריעות בפני איום, גם אם איננו קיים בכלל. התקף חרדה יכול להופיע בכל רגע ובאופן בלתי צפוי, והוא לרוב מתרחש למשך מספר דקות. אדם בזמן שהוא עובר התקף חרדה עובר לא מעט תופעות פיזיולוגיות בשילוב של תחושות פסיכולוגיות, ובמידה והוא אינו פונה לקבלת טיפול בחרדה הוא עשוי להחריף את מצבו עד לכדי שיתוק מוחלט מפעילות נורמטיבית. למעשה, במקרים קיצוניים התופעה הזו של התקף חרדה גורמת לתחושה של אובדן שליטה ותחושה כי מדובר ברגע לפני התקף לב, ולכן הסובלים מחרדה מגיעים לחדר המיון באופן דחוף – כתוצאה מהתקף חרדה קלאסי. משום כך, רופאים כמו גם פסיכולוגים מתריעים כי מדובר במחלה שקופה אשר רבים אינם יודעים כיצד להתמודד או לטפל, כתוצאה מבושה או חוסר אונים.

מהן הסיבות להתקף חרדה?

הסיבות להופעה של התקף חרדה אינן ברורות לחלוטין, אולם חוקרים ופסיכולוגים סבורים כי מדובר בבעיה במערכת העצבים או בשל מחשבות הולכות וחוזרות אשר מקורן בתהליכים פסיכולוגים ומנטאליים. ישנם אנשים שהתקף החרדה מופיע באופן חד פעמי, אולם הבעיה מתחילה כאשר מדובר בהתקפים אשר חוזרים ונשנים אשר משפיעים באופן משמעותי על ההתנהלות של האדם, כאשר ע"פ פסיכולוגים מדובר ב"חרדה מצופה". כתוצאה מכך התפקוד יורד, ולעיתים קרובות אחרי סדרה של התקפי חרדה מופיע אגורופוביה – פחד ממקומות פתוחים אשר גורם לכך כי התקפי חרדה גורמת למגבלות פיזיולוגיות קשות, עד לכדי בידוד מוחלט מהסביבה כתוצאה מהחשש כי התקף החרדה יתרחש במקומות פתוחים כמו בסופר השכונתי, גינה ציבורית או אפילו בהתכנסות משפחתית. משום כך, טיפול בחרדה הוא הכרחי, כפי שנסביר כעת בהמשך המדריך.

מה הבדל בין פחד לחרדה?

כאשר אדם חווה חרדה, מדובר בחרדה קיצונית. למעשה, התקפי חרדה הם גל עוצמתי של פחד אשר משתלט על האדם במהירות רבה ומתעצם. בדרך כלל אנשים אשר סובלים מחרדה חושבים שהם עומדים להשתגע או שמשהו נורא עתיד לקרות, ולכן האדם חי בתחושה כי הוא עתיד לחטוף התקף לב. אותם אנשים אשר סובלים מהתקפי חרדה אינם מצליחים לתפקד ולכן טיפול בחרדה הוא חיוני, וזאת בשל העובדה כי מדובר בסיטואציה מפחידה למדי אשר במידה ואיננה מטופלת, היא תשפיע באופן משמעותי. משום כך, חשוב להבין את ההבדל בין חרדה לפחד. פחד הוא מפני סכנה מאיימת, ואילו חרדה יכולה להתרחש גם ללא איום אלא מתוך מחשבה טורדנית או תחושה של לחץ, ולכן חשוב מאוד לאתר את מקור החרדה באמצעות מאבחן מקצועי המתמחה בתחום של חרדות, לצורך טיפול בחרדה.

כיצד לעצור את מעגל התקף החרדה?

מחקרים עדכניים מעידים כי בין 10%-15% מהאוכלוסייה חווים התקפי חרדה, גם אם מדובר באפיזודה אחת או מספר אפיזודות במקביל. טיפול CBT הוא טיפול מצוין אשר מאפשר להפחית את רמות החרדה, וזאת ע"י טכניקות של דמיון מודרך, שליטה על נשימות ומודעות לתחושות הגוף. בנוסף, תרגול של תרגילי נשימה, פעילות ספורטיבית וקבלת טיפול דרך מטפלים תסייע באופן ניכר לצורך טיפול בחרדה.

המאמר בחסות משרד פרסום STG

כתיבת תגובה