ממשלת קפריסין אישרה את תוכנית הפיתוח של מאגר הגז הטבעי אפרודיטה, כך דיווחה חברת ניומד אנרג'י שבשליטת קבוצת דלק של איש העסקים יצחק תשובה | התוכנית, שהוגשה בספטמבר האחרון, כוללת הקמת מתקן הפקה עצמאי צף וייצוא גז באמצעות צנרת תת-ימית
שי קליין 16.02.2025
יוסי אבו, מנכ"ל ניומד אנרג'י ממשלת קפריסין אישרה את תוכנית הפיתוח של מאגר הגז הטבעי אפרודיטה, כך דיווחה חברת ניומד אנרג'י שבשליטת קבוצת דלק של איש העסקים יצחק תשובה. התוכנית, שהוגשה בספטמבר האחרון, כוללת הקמת מתקן הפקה עצמאי צף שימוקם מעל המאגר, וייצוא הגז הטבעי יתבצע באמצעות צנרת תת-ימית שתחובר למערכת ההולכה המצרית.
על פי הדיווח, המתקן הצף יהיה בעל יכולת הפקה מקסימלית משוערת של כ-800 MMCF (מיליון רגל מעוקב) ליום, באמצעות ארבע בארות מפיקות בשלב הראשון. במקביל לאישור התוכנית, חתמו השותפות במאגר – NewMed Energy, Chevron ו-Shell – על תיקון להסכם הזיכיון עם ממשלת קפריסין.
השותפות צפויות להשלים את שלבי התכנון ההנדסי המפורט (Pre-FEED ו-FEED) לקראת קבלת החלטת השקעה סופית (FID) בשנת 2027. על פי לוח הזמנים המתוכנן, הפקת הגז הטבעי מהמאגר צפויה להתחיל בשנת 2031.
העלות המשוערת של תוכנית הפיתוח וההפקה המעודכנת מוערכת בכ-4 מיליארד דולר (100%), בהתאם להערכה עדכנית של Chevron, המפעילה במאגר. יש לציין כי הערכה זו ניתנה בטרם הושלמו בדיקות ההיתכנות הטכניות-כלכליות המלאות.
מאגר אפרודיטה, הממוקם בשטח בלוק 12 במרחק של כ-170 ק"מ מלימסול, קפריסין, מוערך בהיקף של 3.6 TCF (טריליון רגל מעוקב). חלוקת האחזקות במאגר היא: Chevron – 35%, Shell – 35%, ו-NewMed Energy – 30%.
יוסי אבו, מנכ"ל ניומד אנרג'י, הגיב לאישור התוכנית: "אנו מברכים את ממשלת קפריסין ואת שר האנרגיה הקפריסאי על אישור התוכנית ומתקדמים בפיתוח המאגר. הגז הטבעי באגן הים התיכון הוא אינו רק מקור אנרגיה אלא גם מקור לשיתופי פעולה אזוריים."
פיתוח מאגר אפרודיטה מהווה נדבך נוסף בהתפתחות משק האנרגיה באגן הים התיכון, שהפך בשנים האחרונות למוקד של תגליות גז משמעותיות ושיתופי פעולה בין-מדינתיים בתחום האנרגיה. חיבור המאגר למערכת ההולכה המצרית מדגיש את המגמה הגוברת של שיתופי פעולה אזוריים בתחום הגז הטבעי.



