משלמות את המחיר: 63% מהזכאים לדמי אבטלה במרץ – נשים

דוח הביטוח הלאומי לחודש מרץ 2026 חושף כי כ-200 אלף אזרחים זכאים לדמי אבטלה עקב מלחמת "שאגת הארי" | הנשים הן הנפגעות המרכזיות, המהוות 63% מכלל המובטלים | הביטוח הלאומי ממשיך להעניק רשת ביטחון לאזרחים ותיקים שנפגעו.

הביטוח הלאומי | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

הביטוח הלאומי מפרסם היום תמונת מצב מקיפה של שוק העבודה בצל מלחמת "שאגת הארי", המבוססת על נתוני תביעות שעיבודן הושלם עד לתאריך 24 באפריל 2026, וממחישה את עוצמת הפגיעה הכלכלית. הממצאים חושפים כי סך של 198,871 אזרחים נמצאו זכאים לדמי אבטלה בגין חודש מרץ לבדו, תוך החרפה בולטת בשיעור הנשים שנפלטו ממעגל העבודה. בעוד שבימי שגרה הנשים מהוות כ-55% בלבד מכלל מקבלי הקצבה, בתקופת המלחמה נתון זה זינק ל-63%.

בפילוח מגדרי עולה כי 124,864 נשים נמצאו זכאיות לעומת 74,007 גברים, כאשר פערי השכר באים לידי ביטוי גם בגובה הקצבה היומית – גברים קיבלו בממוצע 275.8 ש"ח ליום, בעוד שנשים קיבלו 217.6 ש"ח ליום בלבד, כאשר הסכום הכללי הממוצע עומד על 239.3 ש"ח. הנתונים מצביעים גם על קושי מיוחד בקרב הורים צעירים, כאשר 45% מהנשים הזכאיות (56,800) ו-43% מהגברים הזכאים (31,700) הם הורים לילדים מתחת לגיל 14.

הזינוק ביציאה לחל"ת מהווה גורם מרכזי בנתונים, כאשר 110,220 אזרחים זכאים לדמי אבטלה עבור חודש מרץ בשל הוצאתם לחל"ת, מתוכם כ-73,100 איש (66%) הם תובעים חדשים. בנוסף, הצטרפו למעגל האבטלה עוד כ-19,300 אנשים (מפוטרים או מתפטרים) שלא היו זכאים לקצבה בפברואר. בחלוקה מגדרית, שיעור הנשים בקרב היוצאים לחל"ת גבוה עוד יותר ועומד על 68% (75,460 נשים), בעוד הגיל הממוצע של דורשי האבטלה בשל המלחמה עומד על 40.

לצד המענה לדורשי העבודה, הביטוח הלאומי מעניק רשת ביטחון ייעודית לאזרחים ותיקים (גילי 67+) שפרנסתם נפגעה עקב המצב הביטחוני. במנה הראשונה לתשלום מענק "שאגת הארי" נמצאו זכאים כ-5,501 מבוטחים מתוך 9,244 בקשות, בסכום כולל של 19,359,284 ש"ח ששולמו ב-24 באפריל. כ-3,743 בקשות נוספות נבחנות כעת בשל המשך עבודה בפועל או היעדר דיווח מהמעסיק, והביטוח הלאומי צפוי לבצע העברת תשלום נוספת בימים הקרובים.

בהתייחס לנתונים סיכם הביטוח הלאומי: "אנו רואים באופן עקבי את השפעות המלחמה ומצבי החירום על המצב התעסוקתי של אזרחי ישראל. הנתון המדאיג ביותר הוא הפגיעה בנשים ובאימהות לילדים צעירים, המהוות את רוב מוחלט של היוצאים לחל"ת. הביטוח הלאומי ימשיך להוות רשת ביטחון בתקופה זו, תוך מתן דגש על הנגשת זכויות ומתן מענה מהיר לקבוצות שנפגעו במערכה הנוכחית".

כתיבת תגובה