נורא עלילה

העושר שמחזיקים בידם בני אדם בודדים, חסר תקדים היסטורי | מוטב היה לו היו נוצרות מגבלות, ולו למראית עין על החזקת כוח אדיר שכזה בידי יחידים – משום שההחלטות שהללו מקבלים לבדם, משפיעות על רבדים רבים בעולם, בשווה ערך למדינות רבות כוח והשפעה

אלון מאסק בכניסה למשרדי טוויטר | צילומסך מחשבון הטוויטר של מאסק

אילון מאסק השלים בשבוע החולף את רכישת טוויטר. בצעד הראשון שלו הוא פיטר את המנכ"ל ואת מעצב המדיניות של אחת מהרשתות החברתיות הפופולריות ביותר. בכוונתו להפוך אותה לפתוחה יותר. אילון מאסק הוא איש רב פעלים, שולח חלליות לחלל, ועוזר לצבא אוקראינה באמצעות העמדת הלוויינים הפרטיים שלו לשימושם. גם מארק צוקרברג, הבעלים של מטא, איש רב עלילות וגוזר במדיניות הפרסום שלו איזה מידע יפורסם ואיזה לא. גם ביל גייטס מייסד מייקרוסופט, משפיע על מהלכים גלובליים באמצעות ממונו.

אם חושבים על זה, היום טייקונים מתנהלים ממש כמו מדינות ומנהלים מדיניות חוץ עצמאית. האם הדבר ראוי? ובכלל, האם ראוי שהונם האישי של מספר אנשים בגלובוס יהיה יותר מהונם של מדינות באפריקה.

ברוב המדינות, אלא אם כן שולט בהן שליט יחיד כל יכול, החלטות מדיניות מתקבלות בהליך של בדיקה וביקורת לגבי השלכותיהן. והנה היום, יכול אדם אחד בגחמתו לקבל החלטה היכולה לשנות את המאזן הגיאו-פוליטי בעולם כולו, זאת ללא כל ביקורת או סייגים. זהו מצב חסר תקדים בהיסטוריה.

ואם לא די בכך, גם "שוק המידע" שנשען היום מאוד על הרשתות החברתיות נתון לגחמתם של אנשים ספורים הקובעים מה מותר לפרסם ומה לא. נכון שגם שוק התקשרות המסורתית כבול בידיהם של בעלי הון המעצבים את מדניות השיח, אך בהם לפחות ישנם מנגנוני ביקורת כמו מועצת הרשות השנייה, מועצת העיתונות הממשלתית וכדומה – שלכאורה מנסות לשמור על איזון תקשורתי. זאת, לעומת הרשתות החברתיות שמחזיקות פעמים רבות עוצמה גדולה יותר מכל כלי תקשורת מסורתי ונתונות לעיתים להחלטותיו של אדם אחד בלבד.

תמיד היו אנשים עשירים מאוד, אך המהפכה הטכנולוגית יצרה מצב בו אנשים בודדים מחזיקים בעושר שלא היה כדוגמתו בהיסטוריה האנושית. אני קפיטליסט מובהק, אך עדיין סבור שיש ליצור מגבלות על העושר, בדומה למגבלות שיש כיום על מונופולים. כפי שבכל מדינות המערב, וישראל בכללם, יוצרים מגבלות מלאכותיות המאפשרות תחרות – ולעיתים אף כופים על חברות להתפצל בכפיה (כמו שקרה עם רשת התקשורת האמריקאית "בל" [Bell]), צריך להגביל גם את הונם של אנשים פרטיים, וגם ליצור מנגנוני פיקוח שימנעו מהם לפעול בזירות מדיניות. רק שוו בנפשכם שרשתות חברתיות יחליטו לקדם פוסטים של מפלגה אחת ולצנזר אחרת מסיבות פוליטיות או עסקיות (בעצם זה כבר קרה); שאדם פרטי יממן צבא פרטי במדינה אפריקאית כדי שזה ישרת את עסקיו, ושאדם פרטי שיציבותו הנפשית מוטלת בספק, יספק מודיעין לאחד הצדדים במאבק אלים היכול להוביל לשימוש בנשק גרעיני (בעצם גם זה קורה…).

כדי להימנע משלטון יחיד כזה, צריך להקים מנגנוני פיקוח והלאמה של הון, מנגנוני ביקורת על כל אמצעי התקשורת, והגבלה על מה שכסף יכול לעשות. תרופות אלה נוגדות את רוח הזמן בו אפילו מפריטים את בתי הסוהר (בארה"ב ישנם בתי סוהר פרטיים, והיה ניסיון כזה גם בארץ) ומדינות מנהלות מלחמות באמצעות צבאות פרטיים ("כוח ווגנר" ברוסיה, וגם ארה"ב החלה לאמץ דפוס פעולה כזה, כששלחה שכירי חרב פרטיים להילחם עבורה באפגניסטן). כך שהאם יהיו מגבלות כאלה? ודאי שלא! הרי יש בידי אנשים אלה מספיק הון כוח ושלטון למנוע כל פגיעה בהם והם בפועל לא ניתנים לעצירה.

"כי לא לעולם חוסן" (משלי)

הכותב הוא מנכ"ל "מלאכת מחשבת, יזמות ואסטרטגיה", מחבר הספר: "להבקיע מאה שערים", ומחבר שותף של הספר: "Striking Kosher Gold"

תגובה אחת ל: "נורא עלילה"

  1. כתבה ראויה ביותר

    מביאה עניינים שנראים שוליים אבל הם ממש המרכז של כל מה שקורה

    תודה

כתיבת תגובה