סמוטריץ': "המדיניות הכלכלית שלנו מוכיחה את עצמה בחוסן הלאומי, בשקל החזק, בבורסה העולה, בשוק התעסוקה המהודק, בגידול בהכנסות המדינה ממסים, בנגישות הגדולה שלנו לחוב, בהתאוששות המהירה של ההייטק, ועוד" | נשיא התאחדות התעשיינים בתגובה לתוכנית האוצר: "תומכים בהקפאת השכר ובמלחמה בהון השחור – אבל לפני הכל יש לאשר את התקציב״
שי קליין 03.09.2024תקציב 2025 יוצא לדרך
לאחר סדרת דיונים והתייעצויות שקיים שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', בחודשיים האחרונים, בתוך ומחוץ למשרד האוצר, ועם ראש הממשלה ובנק ישראל, כינס אתמול השר סמוטריץ' את הנהלת משרד האוצר ופרס בפניהם את התקציב והתכנית הכללית שגיבש לשנת 2025 והנחה אותם על לוחות הזמנים לקידומו.
במסיבת עיתונאים שקיים, לצד בכירי משרדו, במשרד האוצר בירושלים, הציג היום (ג') שר האוצר את עיקרי התקציב והתכנית הכלכלית.
תחת הכותרת "תקציב 2025 – ממלחמה לצמיחה" קבע שר האוצר את יעד הגירעון מתחת ל 4% באופן ששומר על יציבות ביחס החוב לתוצר בשנת 2025 ומכנס אותו לתוואי ירידה בשנים שלאחר מכן. שר האוצר הגדיר את צעדי ההתכנסות הכוללים הקפאות שכר, מדרגות מס וקצבאות, וכן שורת צעדי חיסכון והתייעלות במשרדי הממשלה ובשירות הציבורי בסכום כולל של כ-35 מיליארד שקלים. צעדי ההתכנסות הורכבו באופן שיוצר שוויון בנטל ומכניס את כלל חלקי החברה הישראלית מתחת לאלונקה, בצורה מדודה ומבלי להיכנס למחלוקות ציבוריות שאינן נכונות בשעת מלחמה.
התכנית הכלכלית הנלוות לתקציב כוללת ארבע רגליים עיקריות: צעדי האצה בתחום ההייטק, התייעלות המגזר הציבורי, מאבק בהון השחור וגיוון מקורות ההון של הכלכלה הישראלית.
ביום חמישי יוצג התקציב בע"ה לאישורו של ראש הממשלה וצוותו ובמקביל יחלו במשרד האוצר בשיח אינטנסיבי עם המשרדים לגיבוש התקציב. שר האוצר הנחה על שיתוף המשרדים ועל מתן מקסימום גמישות לשרים לקביעת סדרי העדיפויות וייעדי ההתייעלות.
שר האוצר בצלאל סמוטריץ': "ניהול כלכלה בשעת מלחמה הוא אתגר הדורש אחריות לאומית, שיקול דעת ומקצועיות. גם בשנת 2025 נמשיך במדיניות האזרחית המרחיבה שאנו מובילים מאז פרצה המלחמה, מדיניות הכוללת מענה רחב למפונים ולניצולים, למילואימניקים ולבעלי העסקים באזורי המלחמה ולשיקום ופיתוח יישובי קו העימות בדרום ובצפון. זאת בכדי לשמור על החוסן הלאומי ועל יכולת העמידה הנחושה של העורף, כתנאי הכרחי לניצחון בשדה הקרב. לצד זאת נמשיך לשמור על אחריות תקציבית ועל המסגרות הפיסקליות ולהעביר מסר של אמון, אחריות ויציבות לשווקים ולמשקיעים בכלכלה הישראלית. המדיניות הכלכלית שלנו מוכיחה את עצמה בחוסן הלאומי, בשקל החזק, בבורסה העולה, בשוק התעסוקה המהודק, בגידול בהכנסות המדינה ממסים, בנגישות הגדולה שלנו לחוב, בהתאוששות המהירה של ההייטק, ועוד. אני משוכנע כי ראש הממשלה וכלל חבריי לממשלה ולקואליציה יגלו את האחריות הנדרשת בכדי להמשיך במדיניות הזו ולהעביר תקציב אחראי ומוטה צמיחה שיאפשר לנו להעלות בע"ה את המשק הישראלי ממלחמה למסלול צמיחה מואץ".
נשיא התאחדות התעשיינים, ד״ר רון תומר, התייחס לתוכנית משרד האוצר לשיקום הכלכלה הישראלית ואמר כי ״מסגרות הגירעון וההתכנסות שהציג שר האוצר נכונות ואנו מקווים שישמרו תוך שמירה גם על תקציבי האצה למשק. כמו כן אנו תומכים
בהקפאת השכר ובמלחמה בהון השחור. אולם העלייה בפרמיית הסיכון של המשק שמוצגת בתוכנית מחייבת יציבות, ובשביל יציבות יש לפני הכל לאשר עד סוף השנה את תקציב המדינה- תקציב מדינה ראוי ואחראי, שמצד אחד אינו פוגע במנועי צמיחה והשקעה בתשתיות, ומצד שני מתחשב במגבלות התקציביות. עלינו להחזיר באחריות את היציבות על מנת לשדר ביטחון למשקיעים ולציבור הרחב. אנחנו תומכים במלחמה בהון השחור ובהקפאת השכר המוצעות בתוכנית.
עלינו לחתור לצמיחה כלכלית המושתתת על פיתוח מנועי צמיחה חדשניים, לשפר את הסביבה הרגולטורית והבירוקרטיה בישראל, והשקעה בתחומים אסטרטגיים שיסייעו להגדיל את התוצר הלאומי.
חיזוק הפריפריה ושיקום הצפון, קו העימות וחבל תקומה יחייב גם את חיזוק התעשייה ומתן מענה ראוי לכך בתקציב המדינה״.
יו"ר נשיאות המגזר העסקי, דובי אמיתי מסר: "נשיאות המגזר העסקי מברכת על החלטת שר האוצר לקדם את תקציב המדינה ולהביאו לחקיקה כנדרש, בהתאם להתחייבותו במסגרת פגישתו עם חברי הנשיאות בשבוע שעבר.
"הנשיאות רואה חשיבות רבה בקידום רפורמות מבניות בתחומים כמו רגולציה, מיסוי הארנונה בישראל, והגדרת יעדים לאומיים, ותומכת בהמשך הדיאלוג המקצועי עם משרד האוצר ואגף התקציבים.
"בהתאם לתיאום עם שר האוצר, צוותי עבודה מטעמנו יחלו בימים הקרובים בסדרת פגישות עם גורמי המקצוע במשרד האוצר, מתוך מטרה להמשיך ולשפר את הצעת התקציב כך שתענה על צרכי המשק והחברה.
"אנו בטוחים שהנוסח הסופי של התקציב ייצג את ההבנות המשותפות ויהיה מותאם לגודל השעה ואתגריה".