25% מהגולשים באירופה עורכים קניות ברשת מדי שבוע

היוונים מגלים פתיחות לרכישת נסיעות ארוכות באינטרנט. הפולנים והליטאים רוכשים כל יום. בצ'כיה מעדיפים בנקאות מקוונת. הבריטים במקום הראשון בסחר המקוון וכולם חוששים מפני תרמיות והונאות

קניות מקוונות. אילוסטרציה. צילום: This Is Me | שאטרסטוק

האירופים אוהבים לערוך קניות ברשת, כך עולה ממחקר שערכה 'Masterindex' על הסחר האלקטרוני ומגמות התשלום החדשות ברחבי אירופה לנוכח תחזיות הצופות ששוק הסחר האירופאי יגדל עד 2018 בשיעור של 45%. הסקר שנערך בשנה הקודמת (2016) בקרב צרכנים מעשרים מדינות באירופה מצביע על-כך ש-25% השתמשו באינטרנט לפחות פעם בשבוע לרכישה מקוונת של מוצרים ושירותים.

שיעור האימוץ של המסחר האלקטרוני ברחבי אירופה גבוה, אך המחקר חשף הבדלים מעניינים בין המדינות השונות מבחינת תדירות עריכת הקניות המקוונות, סוגי הדברים שנרכשים ושיטות התשלום המועדפות. להלן מספר נתונים מעניינים מתוך המחקר:

41% ממשתמשי האינטרנט בבריטניה מבצעים רכישות וירטואליות כל שבוע והם מדורגים במקום הראשון באירופה. הבריטים אם כך הם המשתמשים הקבועים ביותר בסחר אלקטרוני באירופה. במקום השני נמצאים משתמשי האינטרנט האירים עם 32%, ובמקום השלישי הגרמנים עם 30%. לאחריהם מדורגים הפינים עם 17%, האסטונים עם 16% והדנים עם 16%.

אבל כאשר מפלחים את הקניות בהתאם לימי החודש מגלים כי הפולנים והליטאים עוברים למקום הראשון עם 9% שרוכשים כל יום. האיטלקים והבריטים נמצאים במקום השני עם 8% אשר קונים באינטרנט כל יום.

בכלל, אם פעם ניתחו את הנתונים על בסיס חודשי ושנתי, כיום ניתן לעשות זאת על בסיס שבועי ויומי. ברחבי אירופה ניכרת עלייה משמעותית בפעילות המקוונת בהשוואת רכישות יומיות ושבועיות. גידול זה נובע ככל הנראה מסוגי הפריטים שאנשים קונים באינטרנט. דברים אלה אינם "פריטים יומיומיים". לדוגמה, בגדים ונעליים הם המוצרים הפופולאריים ביותר בקרב כל הצרכנים המקוונים באירופה (ממוצע של 48%). מעניינת העובדה כי רכישת מכשירים אלקטרוניים נמצאת רק במקום השלישי עם 33% מהרכישות.

אבל יש הבדלים מהותיים גם בין תושבי המדינות השונות באיחוד. המחקר מספק תוצאות מפתיעות לעיתים. כך למשל, אצל תושבי האי הבריטי שקונים באינטרנט (33%) הסיכוי שייערכו קניות מכולת מקוונות הרבה יותר גבוה מאשר אצל שכניהם ביבשת, ההולנדים (16%), הצרפתים (15%) או הבלגים (13%). מאידך, היוונים למשל, הרבה יותר פתוחים לרכישת נסיעות ארוכות באינטרנט מאשר שכניהם לבלקן בקרואטיה.

הגישות שונות מאוד גם בשיטות התשלום המועדפות לקניות באינטרנט. בצ'כיה, גרמניה, הולנד ופולין, הבנקאות המקוונת פופולארית פי שניים מכרטיסי אשראי. אך במדינות כגון בריטניה, צרפת, ספרד, אירלנד ואיטליה, כרטיסי אשראי הם אמצעי התשלום הפופולארי ביותר בפער מסוים.

הסקר בחן גם שיטות תשלום חדשות כגון ארנקים אלקטרוניים, אפליקציות בנקאיות וסריקת קוד QR, מה שמעיד על פוטנציאל צמיחה גדול בתחומים אלה. למרות שברחבי אירופה ניכרת פתיחות להתנסות בטכנולוגיות חדשות אלו, העניין אינו מוביל בהכרח לשימוש בפועל. לדוגמה, בעוד שהצרכנים המקוונים בספרד נלהבים יותר מכולם להשתמש בארנקים אלקטרוניים בתיאוריה, מעשית הם מפגרים אחרי הנורבגים (20%), היוונים (20%), הפולנים (19%) והבלגים (18%) בכל הקשור לשימוש בטכנולוגיה זו מהתקן נייד.

למרות המגמות השונות בכל מדינה, אנשים ברחבי אירופה מוטרדים מאותם דברים כאשר מדובר בקניות מקוונות. חשש מתרמית היא הסיבה העיקרית להימנע מקניות באינטרנט בכל המדינות שנסקרו. עם זאת, במדינות מסוימות החשש הזה הוא מחסום גבוה במיוחד, למשל ביוון (71%) וספרד (64%) ופחות במדינות כגון דנמרק (46%).

ואולם ככלל, הסיבה העיקרית להימנעות מקניות באינטרנט אינה אמון או אבטחה, אלא הזמינות של חלופות מקומיות טובות. הסקר מעיד ש-40% מהקונים המקוונים בפינלנד ובפולין שאינם עורכים קניות בחו"ל נוהגים כך משום שלדעתם, אתרי הסחר האלקטרוני בארצם אינם מספקים את דרישותיהם. השקפות דומות נצפו בבריטניה, צרפת וגרמניה.

רוב הנתונים לטובת המחקר נאספו ממאגר הנתונים הפנימי הקיים של מאסטרקארד הבוחן מגמות תשלום ב-23 מדינות באירופה באופן קבוע. הסקר עצמו עליו בנוי מאגר הנתונים, מתבצע באמצעות שאלונים מקוונים וקבוצות מחקר מקוונים בקרב נשאלים בגילאי 18 עד 64 המחזיקים בכרטיס תשלום או שהם בעלי חשבון בנק.

גודל המדגם שונה ממדינה למדינה ונע בין 855 ל-3,439 נשאלים במדינה. בסך הכל נסקרים 42,881 צרכנים ב-23 המדינות. שאלות על תדירות הקניות המקוונות מוצבות למשתמשי אינטרנט באופן כללי. התשובות לכל השאלות האחרות מתייחסות לאנשים שציינו שהם עורכים קניות מקוונות.

 

כתיבת תגובה