מכה לחברות הביטוח: תל אביב פסלה תוספת של 120 אלף מ"ר למתחם הסיטי

תוכנית הענק שיזמו החברות מגדל והראל, הכוללת הקמת שלושה מגדלים בני 40 קומות, נדחתה בוועדה המקומית על אף שזכתה לתמיכה מצד נציגי ראש העיר. חברי המועצה הביעו חשש מהולילנד גרסת תל אביב: "מגדל על רחוב אחד העם זו חציית קו אדום". החברות צפויות לערער לוועדה המחוזית

הפסד לחברות הביטוח מגדל והראל בקידום מתחם הענק שהן מתכננות באזור רוטשילד־אחד העם בתל אביב: ועדת המשנה של הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בעיר דחתה את תוכנית הבנייה. הסיבה לדחייה היא היקף הבנייה הרחב בגבולות העיר הלבנה – שלושה מגדלים ותוספת של 120 אלף מ”ר – שלא תואם את מגבלות השימור באזור. גורם שנכח בישיבת הוועדה סיפר ל”כלכליסט” כי נציגי חברות הביטוח שהציגו את הפרויקט היו המומים כשנודע להם שהוא לא אושר. ואכן, מדובר בהחלטה מפתיעה שכן התוכנית זכתה לתמיכה ממחנה ראש העיר רון חולדאי.

בחברות הביטוח סירבו להגיב על ההחלטה, אך נראה כי הן צפויות לערער עליה לוועדה המחוזית תל אביב
 
השקעה בהיקף של מיליארד שקל
 
התוכנית המדוברת מתייחסת לשטח של כ־11.5 דונם בשדרות רוטשילד והרחובות יבנה, אחד העם ובצלאל. לפי התוכנית, המתחם הזה יהפוך למתחם ענק של תעסוקה, מסחר, מלונאות ומגורים, בהשקעה של כמיליארד שקל. הדרך ליישום נראתה קלה יחסית, כיוון שכל השטח שייך לקבוצה אחת – שתי חברות הביטוח מגדל והראל, שפעלו יחד בלא מעט פרויקטים נדל”ניים. השתיים מחזיקות כמעט בכל המבנים וזכויות הבנייה במתחם, למעט מקטעים קטנים המוחזקים בידי כמה בעלים פרטיים. ב־2011, לקראת המעבר של הבורסה לניירות ערך מרוטשילד למשכנה החדש ברחוב אחוזת בית, החלו שתי החברות לפעול לשינוי תב”ע באזור.
 
 
התוכנית מתייחסת ל־16 מבנים קיימים במתחם, שמתוכם ארבעה מיועדים לשימור. היא מציעה להגדיל את השטח הבנוי בצורה משמעותית, בעיקר באמצעות הקמת שלושה מגדלים – שניים בני 40 קומות ומגדל נוסף בן 30 קומות.
 
הבניינים לשימור הכלולים בתוכנית נמצאים ברחוב אחד העם 56 (שם ניתן יהיה להוסיף כשלוש קומות לבניין) ברחוב אחד העם 48 ובאחד העם 46, שם ממוקם מלון עלמה. גם בניין מס’ 49 בשדרות רוטשילד מוגדר כמבנה לשימור ומתוכנן להפוך לגלריה לאמנות. מלבד ארבעת הבניינים המיועדים לשימור, גם בניין הבורסה לשעבר ברחוב אחד העם 54 ומגדל ציון בשדרות רוטשילד יישארו על כנם. כל 10 המבנים הנותרים במתחם מיועדים להריסה לפי התוכנית.
 
בסך הכל ביקשו חברות הביטוח תוספת של כ־120 אלף מ”ר בזכויות בנייה לאזור, בייעוד של מגורים, משרדים, מסחר ומלונאות. בתוך אלה כלולים גם כ־2,600 מ”ר לטובת פרויקט דיור להשכרה בפיקוח העירייה.
 
 
סימני תמיכה מכיוון ראש העיר
 
כל הסימנים העידו על כך שבוועדה המקומית מתכוונים לאשר את התוכנית – בוועדה אף הכינו מסמך עם כ־20 דרישות והתניות שאמור היה לעבור לוועדה המחוזית אחרי האישור. אבל חברי הוועדה טרפו את הקלפים: ארבעה מהחברים הצביעו נגד התוכנית, ובהם דן להט, חבר מועצת העיר מטעם סיעת הירוקים ובנו של ראש העיר לשעבר שלמה להט. שני חברים נמנעו ושלושה חברי ועדה – שני נציגי המפלגות הדתיות ועו”ד דורון ספיר, ממלא מקום ראש העיר ויו”ר הוועדה המקומית לתכנון ובנייה – הצביעו בעד התוכנית. העובדה שממלא מקום ראש העיר ויו”ר הוועדה הצביע בעד אישור התוכנית מעידה על כך שראש העיר רון חולדאי תומך בה.
 

 

חבר המועצה עו”ד דן להט, שהיה כאמור בין המתנגדים לתוכנית, מתגורר בקרבת המתחם. הוא מספר ל”כלכליסט” כי הוא מרוצה מתוצאות ההצבעה. “הצלחנו ברגע האחרון למנוע פרויקט שהיה מכער את קו הרקיע בלב לבה של העיר ופוגע באופי האזור בצורה קיצונית, ממש כשם שפרויקט הולילנד כיער את קו הרקיע של ירושלים וגרם נזק שלא ניתן לתיקון” הוא אומר. “אין לי בעיה עקרונית עם בניית מגדלים אבל כל דבר צריך להיעשות בשיקול דעת ובמידה, ולא בקיצוניות כפי שניסו לעשות כאן”. לדברי להט, מה שהוביל אותו להתנגד למתחם היה הבקשה לאשר בניית מגדל על רחוב אחד העם. “זו פגיעה בעיר הלבנה ברגל גסה, עושים שם דבר נוראי וזה קו אדום מבחינתי”, הוא אומר ומוסיף כי לתוכנית הוגשו גם התנגדויות רבות מצד תושבים.
 
לאור השווי הגבוה של המתחם, המיקום האטרקטיבי והיקף הבנייה העצום ברור כי החברות לא יוותרו עליו בקלות. ייתכן שיקטינו את תוספות הבנייה המבוקשות ויגיעו לפשרה בהמשך, אך ברור כי הוועדה המקומית היא לא התחנה האחרונה של התוכנית. גם להט מבין כי “מדובר בהצלחה נקודתית ובהמשך צפוי מאבק גם במחוזית וייתכן שאף בערכאות נוספות”.
 
 

כתיבת תגובה