ראש מועצת מבשרת ציון מצטרף למתנגדי תוכנית "בת הרים" בהרי ירושלים

יורם שמעון מצטרף למתנגדים הרבים לתוכנית שמקדם מינהל מקרקעי ישראל הכוללת בניית עיר ל-100 אלף תושבים ובהם משרד הפנים והחברה להגנת הטבע: "התוכנית החדשה מקודמת ללא התייעצות עם ראשי הרשויות באזור. מדובר באזור רגיש שיש להכריז עליו כגן לאומי"

זמן קצר לפני תחילת הדיון במועצת מקרקעי ישראל, בתוכנית "בת הרים" להקמתה של עיר חדשה בהרי ירושלים, מצטרף ראש המועצה המקומית מבשרת ציון, יורם שמעון, למתנגדי התוכנית.  מדובר בחדשה שאותה מובילה רשות מקרקעי ישראל להקמת עיר בהיקף של כ-100 אלף תושבים בהרי ירושלים. וזוכה להתנגדויות מקיר לקיר – הן מצד הרשויות המקומיות ובראשן עיריית ירושלים, והן מצד משרדי הממשלה וארגוני הסביבה.

 

 

במכתב ששלח שמעון לממלא מקום מנהל רשות מקרקעי ישראל, עדיאל שומרון, ציין ראש המועצה כי התוכנית החדשה מקודמת ללא התייעצות עם ראשי הרשויות באזור וכי מדובר באזור רגיש שבו יש לדבריו לקדם את הליך ההכרזה להקמתו של גן לאומי – ולא של תוכנית מגורים. "איננו מוכנים לבנייה כלשהי בהר חרת, מלבד זו המוצעת על ידנו לשיקום הנדרש של שטח המחצבה באזור", הדגיש.

 

העיר החדשה, שצפויה להתפרש על שטח של כ-14 אלף דונם (אשר יכללו את היישובים צור הדסה ומבוא ביתר) ממוקמת כיום בתחום המועצה האזורית מטה יהודה ומרוחקת כ-2 קילומטרים מגבולה הדרום מערבי של העיר ירושלים, אך צפויה על פי התכנון לעבור לשטח שיפוטה של ירושלים. עם זאת, שני ראשי הרשויות הרלבנטיים – ראש עיריית ירושלים ניר ברקת וראש המועצה האזורית מטה יהודה, משה דדון – מתנגדים לה בשלב זה נחרצות.

 

 

במכתב ששיגר ברקת לאחרונה למנכ"ל משרד הפנים, שוקי אמרני, ולשר הפנים גלעד ארדן הוא מציין כי בירושלים חלה עלייה במספר התחלות הבניה וכי העיר מובילה בשנתיים האחרונות את מספר התחלות הבנייה בישראל, נתון שלדבריו מייתר את הצורך בתוספת יחידות דיור. "התאכזבתי והופתעתי לגלות שבחודשים האחרונים משרד האוצר, משרד השיכון, רשות מקרקעי ישראל והמועצה הארצית לתכנון ובנייה, מקדמים באמצעות הוותמ"ל באופן אגרסיבי, בלתי אחראי ושלא מתואם עם עיריית ירושלים, תכניות בנייה מסיביות בשטח המוניציפלי של ירושלים ובמטרופולין סביב לה, כמו בת הרים".

 

דדון הודיע בעבר, בכנס תושבים שקיים בנושא, כי אישור התוכנית הנוכחית יגרום לנזק סביבתי רב באזור רגיש וכי התוכנית תפגע בתושבי היישובים הקיימים, אשר יהפכו לדבריו לתושבי שכונות בירושלים וינותקו בכך מאורח החיים של יישובי המועצה האזורית.

 

 

התוכנית שאותה מובילה רשות מקרקעי ישראל זוכה להתנגדות גם מצד משרד הפנים, בראשותו של השר גלעד ארדן, המשרד המופקד על תחום התכנון. בעמדה רשמית שהפיץ ארדן טרם הדיון הבהיר כי הוא מתנגד בתוקף לקידום תוכניות "בת הרים" בישוב צור הדסה ו"הר חרת" בגבעות המערביות של ירושלים ושותף בכך לעמדת ראשי הרשויות המקומיות הרלוונטיות. "התכניות מתייחסות לשטחים פתוחים בעלי חשיבות אקולוגית ונופית מהמעלה הראשונה, אשר הוכרו ככאלה בתוכניות מתאר ארציות, מחוזיות ומקומיות. ההתנגדות נובעת מתוך מכלול טעמים ובראשם הפגיעה בסביבה, היות והשטח הרלבנטי יועד ברובו לטובת גן לאומי מוכרז וכך הוא גם סומן בתכנית המתאר הארצית לשמורות טבע וגנים לאומיים", נכתב.

 

ארדן הבהיר כי הוא תומך במדיניות של התחדשות עירונית וכי "על הממשלה להתמקד ביצירת תמריצים להוספת עשרות אלפי יחידות דיור במרכזי הערים וכי לא ראוי לפרוץ את תכניות הפיתוח הקיימות ולגלוש עם הבנייה אל שטחי היערות והפארקים העוטפים את ירושלים המהווים את שטחי הליבה הירוקה של העיר".

 

הטיעון הסביבתי, שאותו הדגיש גם שר הפנים, הצליח לגייס את ארגוני הסביבה הבולטים, בראשם החברה להגנת הטבע, והן את המשרד להגנת הסביבה, אשר מתריאים מפני פגיעה אדירה בשטחי הרי ירושלים. בנייר העמדה של החברה להגנת הטבע נכתב כי שטחים אלו, בין ירושלים במזרח לבית שמש במערב, מוגדרים כמסדרון אקולוגי (רצף שטחים פתוחים בעלי ערכי טבע רגישים. י"ד) והתוכנית הנוכחית תדרוש הפקעה של כ-20 אלף דונם שבהן ייבנו תשתיות רבות, בהן כביש טבעתי ותשתיות נוספות – שייגרמו נזק רב ובלתי מוצדק לטענתם לאזור.


מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, דוד לפלר, אשר שיגר אף הוא מכתב בנושא לשר הפנים ארדן, הדגיש גם הוא כי מבחינה תכנונית מדובר בתוכנית הנוגדת את מדיניות הממשלה: "הרחבת ירושלים מערבה, על ידי פיתוח מנותק גיאוגרפית מהעיר, תצריך השקעה אדירה בתשתיות, תוביל לפגיעה בשטחים פתוחים ערכיים ובציבור הירושלמי. הרחבה זו אינה נכונה ומנוגדת למגמות אותן מובילה ממשלת ישראל בתקופה האחרונה. לאור היתרונות הברורים של חיזוק הערים על פני ביזורן". לפלר הוסיף: "אני קורא לכם לפעול מיידית לביטול היוזמות המקודמות בצורה לא מחושבת במערב העיר".

כתיבת תגובה