פחות מ-20 דירות נבנו על כל אלף תושבים

מספר יחידות הדיור שאושרו במחוזות תל אביב וחיפה ב־2014 נמוך ממספר היחידות שאושרו ב־2013. בערים המבוקשות – תל אביב, רמת גן ורעננה – נבנו 19 דירות חדשות על כל אלף תושבים, ובחיפה רק ארבע דירות

יותר מ־92% מתושבי מדינת ישראל מתגוררים ביישובים עירוניים, כך מראים נתוני משרד הפנים לסיכום שנת 2014. זוהי מגמה שהולכת ומתעצמת עם השנים, אולם מנתוני סיכום השנה עולה כי מספר יחידות הדיור שאושרו בשנה זו בשניים מתוך שלושת המחוזות העירוניים הגדולים בישראל – תל אביב וחיפה – נמוך בהשוואה למספר יחידות הדיור שאושרו על ידי מוסדות התכנון במחוזות אלו בשנים 2012 ו־2013. גם יחידות הדיור שנמצאות בבנייה בפועל לא משפרות את התמונה. נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מראים כי בערים הגדולות כמו חיפה, באר שבע, אשדוד וחולון נבנות כיום פחות מעשר דירות חדשות לכל אלף תושבים.

ירידה של 2,300 באישורים בתל אביב
 
במחוז תל אביב אושרו בשנה החולפת כ־5,100 יחידות דיור, לעומת כ־7,400 יחידות דיור שאושרו במחוז בשנת 2013 (בשנת 2012 אושרו במחוז כ־3,400 יחידות דיור). במחוז תל אביב נכללים בין השאר היישובים בת ים, גבעתיים, הרצליה, חולון, רמת גן, רמת השרון, הרצליה בני ברק והעיר תל אביב. מתוך מחוז זה, שיאנית יחידות הדיור שאושרו היא בת ים, שבה אושרו כ־1,800 יחידות דיור חדשות בשנת 2014. בגבעתיים, לעומת זאת, נתוני משרד הפנים הם אפס יחידות – כלומר לא אושרה ולו יחידת דיור אחת בעיר ב־2014.
 
 
במחוז חיפה התמונה דומה: בשנת 2014 אושרו במחוז כ־8,900 יחידות דיור, וזאת לעומת כ־10,000 יחידות דיור בשנה שקדמה לה וכ־16 אלף יחידות דיור בשנת 2012. מחוז חיפה כולל בין השאר את היישובים אור עקיבא, חדרה, פרדס חנה־כרכור, קריית אתא, קריית ביאליק, קריית טבעון ובאקה אל־גרבייה. שיאנית יחידות הדיור שאושרו במחוז היתה קריית אתא, שבה אישרו מוסדות התכנון כ־6,500 יחידות (מתוך 8,900 יחידות בסך הכל). בקריית ביאליק ובזכרון יעקב לא אושרו כלל יחידות דיור בשנה זו.
 
נתונים מעודדים מצד מוסדות התכנון לסיכום שנת 2014 נמצאו בעיקר במחוז ירושלים, שם הסתכמה שנת 2014 עם כ־11,700 יחידות דיור שאושרו לעומת כ־7,000 יחידות בשנת 2013 (ו־6,000 יחידות דיור שאושרו בשנת 2012). במחוז זה נכללות, לצד עיר הבירה, גם היישובים בית שמש – שבה אושרו כמחצית מכלל יחידות הדיור (5,900), אבו גוש ומבשרת ציון – שבה לא אושרה אף יחידת דיור חדשה על ידי מוסדות התכנון.
 
במחוז מרכז תנופת הבנייה שהובטחה לשוק הדיור בשנה זו הסתכמה במגמה יציבה בלבד: כ־19 אלף יחידות דיור אושרו בשנת 2014, בדומה לשנת 2013 שאף היא הסתיימה עם נתון כמעט זהה. במחוז זה מצויים בין השאר היישובים כפר סבא – שבה אושרו אפס יחידות דיור בשנת 2014, רעננה, סביון, ראש העין, רמלה, ראשון לציון והעיר נתניה – שהיתה שיאנית מוסדות התכנון לשנה זו עם כ־3,200 יחידות דיור חדשות.
 
"רוב הדירות שנבנות כבר נמכרו"
 
פרק התכנון בשוק הדיור נחשב לפרק קריטי, שכן בלעדיו לא ניתן לצאת לשלב הבנייה. ואולם על פי נתוני חברת אלדר שיווק, הממוצע הארצי של התחלות בנייה ביישובים שבהם מתגוררים יותר מאלף תושבים עומד על 23 דירות חדשות בלבד. הנתונים מתבססים על נתוני התחלות הבנייה של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לסיכום שנת 2014.
 
מהנתונים הללו עולה תמונת מצב עגומה: בחיפה, למשל, נבנות ארבע דירות בלבד לכל אלף תושבים, ובבאר שבע עומד היחס על שבע דירות חדשות בלבד. באשדוד נבנות שמונה דירות לכל אלף תושבים ובחולון היחס הוא תשע דירות חדשות.
המצב ביישובים אחרים אינו טוב בהרבה: כך למשל, בירושלים ובראשון לציון נבנו עשר דירות חדשות בלבד לכל אלף תושבים, ובהרצליה נבנו במהלך השנה החולפת 12 דירות חדשות על כל אלף תושבים. הערים המבוקשות, ובהן תל אביב, רעננה, רמת גן ונתניה, נמצאות מבחינת התחלות בנייה מתחת לממוצע הארצי עם כ־19 דירות חדשות בלבד ביחס לאלף תושבים.
 
על פי הנתונים הללו, בארבעה יישובים ישנה תנופת בנייה ריאלית: חריש, ראש העין, באר יעקב וגני תקווה. כך למשל, בראש העין נבנות 81 דירות חדשות לאלף תושבים, אחריה באר יעקב עם 75 דירות חדשות וגני תקווה עם 67 דירות חדשות ביחס לאלף תושבים.
 

 

מנכ"ל אלדר שיווק נדל"ן רוני כהן מציין בשיחה עם "כלכליסט" כי "רוב הדירות בפרויקטים שהחלו להיבנות כבר נמכרו – שכן הליווי הבנקאי דורש מן היזמים למכור כרבע מן הדירות החדשות מראש (פריסייל). המצב הזה לא קיים רק במרכז הארץ אלא גם בפריפריה".
 
עפרה חדד, סמנכ"לית חברת יורו ישראל, מאשרת את הדברים ומוסיפה כי "הממשלה משווקת קרקעות כשבחוזה הפיתוח היא מתחייבת למסור אותן לקבלן רק בעוד שנתיים – צעד שמביא לכך שהדירות נמכרות 'על הנייר', אך בפועל כשמתחילים את בניית הפרויקט לא נותרות דירות למכירה".
 
חני הורוביץ, בעלת קבוצת הורוביץ, מספרת כי "משרד הבינוי ורמ"י מפרסמים כל הזמן על שיווק קרקע לבניית אלפי דירות. אך מעבר לעובדה שהרבה מכרזים נכשלים בשל מחירי מינימום גבוהים, משרד הבינוי חייב לנקוט פעולות מיידיות ולהוציא יותר קרקעות ביישובים שבהם יש יותר ביקושים. לצערי בפועל אנחנו לא רואים את זה".
 

כתיבת תגובה