"החליטו להקים את חריש בלי לדבר עם הבנקים ולכן זה תקוע"

מנכ"ל בנק מזרחי טפחות, אלדד פרשר, עולה להתקפה: "בחריש יש שלוש קבוצות רכישה של 500 יחידות דיור לפחות כל אחת. מישהו יודע מה זה לנהל קבוצת רכישה של 500 אנשים שחושבים שהם קנו דירה במחיר של 700 אלף שקל? איזה יכולת צריכה להיות לאותו מנהל? מה יקרה לקבוצת הרכישה הזאת אם המחיר יעלה?"

"הדבר הראשון שעשיתי כשנכנסתי לתפקיד היה לבקר בעיר חריש. יש דחיפה ממשלתית אמיתית להקמת עיר חדשה של 5,000 יחידות דיור יש מאין. רק מה? אבל אף אחד לא דיבר עם הבנקים והחליטו להקים עיר חדשה, חלק גדול בקבוצות רכישה, בלי להתייחס לנושא המימון" – כך מאשים הבוקר מנכ"ל בנק מזרחי טפחות אלדד פרשר בכנס הנדל"ן השנתי של ארנסט אנד יאנג בשיתוף משרד עוה"ד שטיינמץ הרינג גורמן בת"א.
 
פרשר מניח לראשונה את הבעיה המרכזית שמעכבת את בניית הדירות בחריש: מימון וליווי בנקאי. "בחריש יש שלוש קבוצות רכישה של 500 יחידות דיור לפחות כל אחת. מישהו יודע מה זה לנהל קבוצת רכישה של 500 אנשים שחושבים שהם קנו דירה במחיר של 700 אלף שקל? איזה יכולת צריכה להיות לאותו מנהל? מה יקרה לקבוצת הרכישה הזאת אם המחיר יעלה? מי שתכנן את קבוצות הרכישה בגודל הזה לא מבין במימון בכלל, וגם לא התייעץ והדבר הזה היום תקוע", אמר פרשר.
 
גם מנכ"ל חברת שיכון ובינוי נדל"ן תמיר דגן התייחס לסוגיה וציין: "שאומרים ששיווקים מואצים מורידים את מחירי הקרקעות, צריך לבדוק איפה הם שווקו. שיווק של 5,000 יחידות דיור בחריש לא הורידו בשקל אחד את הביקוש לדירות בגוש דן. מי שיבדוק טוב לעומק את כמות השיווקים של המינהל יגלה מכבסת מספרים מאוד מורכבת. מוציאים מכרזים בדצמבר שמבוטלים בינואר. המינהל מכניס לרשימת השיווקים שלו קרקעות שנכשלו".
 
פרשר הוסיף כי המשמעות של עליית מחירי הדירות היא הגדלת אי השוויון בישראל ומגדיל את המרחק בין הפריפריה למרכז. "השיח הציבורי הוא סביב השאלה האם משק בית בישראל יכול לרכוש דירה מעמל כפיו? במדינת ישראל יש עלייה מתמדת בעשור האחרון במספר חודשי העבודה הנדרש לקנות דירה. אנחנו קרובים להיות המדינה היקרה בעולם לרכישת דירה – נדרשים 137 חודשי עבודה. לפני שש שנים היינו קרובים למאה. אין אף מדינה בעולם עם כזו בעיה לרכישת דירה", טען פרשר.
 
לדבריו, מדינת ישראל צריכה להשקיע בפיתוח הפריפריה. "60 שנה ממשלות ישראל משקיעות עשרות מיליארדי שקלים בניסיון לפזר את האוכלוסייה. 60 שנה מנסים להביא אוכלוסיה ממעמד סוציו אקונומי גבוה לפריפריה. עכשיו השוק יצר הזדמנות וצריך להשקיע  בחינוך ובתחבורה ואת זה הממשלה לא עושה. במקום זה משחררים קרקעות במרכז בארץ".
 
עוד טוען פרשר, "מי שקנה דירה ב-2009 לא היה כזה חכם, עדיף היה לו להשקיע במדד תל אביב 25, היה מרוויח יותר". פרשר התייחס גם לבעיית הדיור בישראל, וטען כי ערבוב נושא הסיכון בשוק המשכנתאות בתוך בעיית מחירי הדיור, הוא ערבוב בעייתי ומטעה. "היום אפילו העשירון העליון לא יכול לקנות דירה בת"א", אמר פרשר.

כתיבת תגובה