"חריש אינה ניתנת לאכלוס בשל תחלואה בסרטן המפחמות"

כך טוענים במועצה האזורית מנשה בהודעה רשמית * לטענתם ניתן לעצור את זיהום האוויר באמצעות תקנה המחייבת את החקלאים לפנות את הגזם מהמטעים שהם עוקרים לאתר מורשה בתוך ישראל

עובדים על הכביש החדש. צילום: ליאור מזרחי פלאש90

"ממשלת ישראל משקיעה מיליארד שקל בעיר רפאים; העיר חריש אינה ניתנת לאכלוס בשל תחלואה בסרטן המפחמות", כך פרסמה המועצה האזורית מנשה, המאגדת קיבוצים ומושבים באזור הסובלים מהזיהום, הודעה רשמית בעקבות החלטת הממשלה השבוע על השקעה של מיליארד שקל בעיר החדשה חריש.

לטענת המועצה האזורית מנשה, מפגע המפחמות — אתרי הכנת פחם באמצעות הליך מזהם, הפועלים בשטחי הרשות הפלסטינית הסמוכים לעיר — גורם כבר כיום לתחלואה רבה בסרטן בקרב כ–150 אלף תושבי השרון הצפוני, ופוגע קשות באיכות חייהם.

בדיון שהתקיים לפני כשבוע בוועדת הפנים של הכנסת אמר ראש מועצת חריש, יצחק קשת: "מדי יום אני מקבל פניות מעשרות תושבים קיימים ופוטנציאליים מודאגים. אנו רוצים להקים פה עיר של 100 אלף איש, אבל בשביל זה צריך לדאוג לאיכות האוויר ואיכות החיים".

ראש המועצה האזורית מנשה, אילן שדה, המוביל את המאבק במפגע, אמר כי "מקימים פה עיר במיליארדי שקלים, אבל אף אחד לא יגור בה בגלל התחלואה והפגיעה הקשה באיכות החיים. רוצים להזרים חמצן לחריש כדי להקים אותה, אבל צריך לספק להם בלוני חמצן ומסכות, כי העיר מלאה בעשן המפחמות. אם הדבר יימשך, היא תיהפך לעיר רפאים. על ממשלת ישראל למצוא פתרון מיידי וישים למפגע המפחמות".

לטענת המועצה, "ניתן לעצור את זיהום האוויר באמצעות תקנה המחייבת את החקלאים לפנות את הגזם מהמטעים שהם עוקרים לאתר מורשה בתוך ישראל, ויצירת הסדר לקניית הגזם מהחקלאים לצורכי אנרגיה או קומפוסט, אך תקנה כזאת לא תוקנה עד היום, חרף הבטחות משרדי איכות הסביבה והחקלאות. ביוני 2015 הורה בג"ץ על הקמת ועדה בין־משרדית לטיפול במפגע, שהחלה בדיוניה באוקטובר".

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "המשרד נוקט פעולות אכיפה נגד המפחמות, ועקב כך נפסקה לחלוטין פעילותן בשטחי ישראל ובשטח C. אנו ממשיכים במאמצים למניעת מעבר גדמים למפחמות ברשות הפלסטינית, ובסמכות משרד החקלאות לחייב את החקלאים לטפל בגדמי העצים. במקביל, דנה ועדה בין־משרדית בפתרונות מיטביים לטיפול בגדמי העצים הנותרים, כך שבעתיד ינוצלו הגדמים ליצירת אנרגיה בתחנות כוח".

כתיבת תגובה