אִישׁ וּבֵיתוֹ בָּאוּ | משרד השיכון אינו ער למצוקת הדיור החרדי

"אין שום משרד ממשלתי שבאמת אכפת לו ממצב הדיור החרדי", טוענת ועדת הדיור שעסקניה התכנסו לפאנל מרתק ביוזמת 'ביזנעס' • חברי הפאנל מעודדים את שואליהם לצאת לערים מעורבות ולרכוש בהן דירות מיד שניה • אמנם אין זכאות למענקי מקום בדירות ביד שניה, אולם לדברי חברי ועדת הדיור המחירים יכולים לאפשר מגורים במחיר שכירות חודשית • "וַיִּבֶן לוֹ בָּיִת" משבר הדיור החרדי והפתרונות האפשריים – יריעה שנייה בסדרה

חלק מהרבנים והעסקנים שהשתתפו בפאנל הדיור המיוחד | צילום: ביזנעס

זעקת הדיור החרדי שהועלתה כאן ב'ביזנעס' בסוף השבוע, נגעה בעצב הרגיש, ששמו 'משבר הדיור החרדי'. התגובות שמגיעות מהשטח, עוסקות בהתעניינות בפתרונות שמביאה עמה ועדת הדיור, כפי שהם מוצגים בחוברת המהודרת שבהפקתה.

טרם נעסוק בפתרונות נוספים ובתהליכים הנצרכים, כדי לשמר את המחירים, בכל מקום אליו המגזר החרדי מגיע, נביא מדברי מר אלון כהן, מנהל אגף חרדי במשרד השיכון, כמענה לשאלות שהציגו ועדת הדיור, בפני מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, מר בני דרייפוס.

מהתשובות עולה, כי משרד השיכון מודה, שאכן ישנה בעיה עם הדיור למגזר החרדי, אולם הוא מגדיר זאת כבעיה ולא כמשבר חירום. "הנהלת המשרד רואה ומבינה את מצוקת הדיור במגזר החרדי. בהמשך לדברי שרת הבינוי והשיכון, מצוקת הדיור הינה בעיה לאומית, ואינה בעיה פרטנית של המגזר החרדי".

ועדת הדיור כתבה למשרד השיכון בתגובה, כי דברי שרת השיכון, מעידים על חוסר הבנה של המצוקה. בתגובתה טענה שרת השיכון, כי הבעיה היא לכולם והביאה דוגמא, שגם הילדה שלה שוכרת בתל אביב יחידת דיור קטנה, ללא תנאים רגילים.

זקוקים לתשתית קהילתית

אמת שיש מצוקת דיור בכל הארץ, אך להבדיל מהחילוני המצוי שיכול לרכוש דירה בכל עיר ולא נזקק לשירותי קהילה, החרדי המצוי, לא יכול לעשות זאת מבלי שיש לו תשתית קהילתית במקום. המצוקה בציבור החרדי, מביאה לדירות מפוצלות אפילו לארבע שותפים, אין לזה אח ורע בערים אחרות, הביקוש מתרבה בקצב מסחרר, עד שבלית ברירה, הולכים לערים מעורבות, עם כל הקושי שיש בדבר.

לכו לערים וותיקות. כרמיאל | צילום: פלאש 90

בנושא הערים המעורבות, עונה אלון כהן בשם משרד השיכון תשובה מקוממת: "השתלבותם של משקי בית חרדיים חדשים בערים ותיקות, הינה פתרון אחד מתוך סל פתרונות הדיור שזיהה המשרד, בתכנית האסטרטגית לדיור לאוכלוסייה החרדית, שגובשה ב-2016".

ולמרות שמדובר בפתרון מצד משרד השיכון, הוא לא נוקף אצבע לעזור בנדון ועונה, כי "בשונה מהקמת ערים ושכונות חרדיות חדשות, שהינן פתרונות שהמשרד מקדם בעצמו מתוקף תפקידו, המשרד אינו מתערב בעסקאות נדל"ן למגורים, בערים הוותיקות. משקי בית חרדיים יכולים, על פי חוק, לרכוש דירה בכל עיר ותיקה וחדשה בישראל".

כאשר עולה השאלה, האם משרד השיכון ער לעובדה, שבכל שנה נישאים כ-10,000 זוגות, שממתינים לפתרון לדיור, שוב עונה משרד השיכון, בהיתממות שאין כמוה: "בתכניות מאושרות שקודמו ע"י משרד הבינוי והשיכון או רשות מקרקעי ישראל, ישנן מעל ל-13,000 יחידות דיור חדשות באתרים ייעודיים ומותאמים לחרדים, ששווקו בהצלחה לקבלנים וטרם אוכלסו. מדובר על יח"ד ברמת בית שמש, באלעד, בבני ברק, בירושלים, בביתר עילית וביישובים אחרים. רוב יח"ד אלו תהיינה מוכנות לאכלוס בטווח השנים המיידי".

מחיר למשתכן העשיר

ועדת הדיור בראשות הרב מרדכי רוטנברג, ענתה בתגובה לתשובה ה'תמימה', כי בשורה זאת היא רק לעשירים מבין הציבור (כ-10% מהציבור). היות והדירות במחיר למשתכן בערים הוותיקות, מגיעות לסכומים שבין 900,000 שקל ועד לסכומי עתק של 1,600,000 שקל. כמעט ואין בנמצא זוג צעיר, שיכול לקחת על עצמו חובות אדירים שכאלו, וממילא, משרד השיכון זורה חול בעיניים של 10,000 הזוגות צעירים שמתחתנים השנה.

בית לעשירים | צילום: Concierge Auctions

חשוב לציין, שבמשרד השיכון טוענים כי "יעדי התכנון והבנייה של מדינת ישראל, נגזרים מהחלטת הממשלה 2457 ("תכנית אסטרטגית לדיור"), שהתקבלה ב-2017. החלטה זו הגדירה, בין היתר, צורך בגזירת יעדים פרטניים למגזר החרדי ועיגונם במסגרת עדכון להחלטת הממשלה". ועל השאלה מדוע לא נעשה דבר עד כה, עונים במשרד, כי רק "לאחר הקמת ממשלה חדשה תוכל זו לדון ביעדים אלו ולאשרם בהתאם להחלטה המקורית".

בנוסף אומרים במשרד השיכון כי "אף ללא יעדים מעוגנים בהחלטת ממשלה, גופי התכנון מקדמים עשרות אלפי יחידות דיור חדשות בתכניות שטרם אושרו ובתכניות שאושרו". בכתבת המשך בסוף השבוע נביא את הפתרונות של משרד השיכון ואת דעתם של חברי ועדת הדיור בנושא.

בפאנל שנערך ביוזמת 'ביזנעס' עם ועדת הדיור, נאמר לנו כי נקודת הכשל היא שאין כח אדם בעל סמכויות במחוז החרדי שיכול לקדם דברים. התפקיד שלהם מסתכם במילוי דו"חות בנייה. הדבר משול לנהר שוצף, כאשר במקום להביא שירותי הצלה ולנוע אסון, מביאים שירותי חקירה למלא דו"ח.

מן הראוי היה ששרת השיכון תקדם במשרדה כוח חרדי חזק בתוך המשרד. אולם כל עוד הממשלות כאן זמניות ואין יציבות פוליטית, הכל מגיע בקושי ואין כרגע פתרון כולל בטווח הנראה לעין. על כן כל אחד שמעוניין לרכוש דירה מוזמן לצאת מאזור הנוחות, לפתוח את החוברת ולחפש את המקום המגורים הבא שלו כמשכן קבע, מתוך עשרה פתרונות שמובאים בחוברת.

מה עושים כדי שלא תתרחש עליית מחירים, במקומות שאתם ממליצים לציבור לבוא אליהם?

הרב רוטנברג: "זאת באמת בעיה לא פשוטה ושכונת הר יונה היא הדוגמה לכך. בעבר המקום היה נחשל, השיווק לא הצליח, אבל כשהגיעו כמה קהילות חסידיות כמו ערלוי, בעלזא ותולדות אברהם יצחק, היזמים התחילו לחגוג ולעלות מחירים".

הדיון על הר יונה בעיצומו, חברי וועדת הדיור מכירים כל מקום על שלל בעיותיו. רוטנברג: "הציבור צריך להפנים, שחריש יותר זול מהר יונה למ"ר של בניה. רק ששם אין להשיג דירות קטנות". לדבריו, "ברגע שהציבור יבא בהמוניו לחריש, היזמים של הר יונה יורידו מחירים".

לחרדים מעלים מחירים

מחירי הדיור עולים | אילוסטרציה: שאטרסטוק

בהקשר לבעיית המחירים, הוא אומר, כי "לכאורה, אנחנו צריכים להביא את כל עשר המקומות בבת אחת ואנשים ילכו כל אחד להיכן שליבו חפץ. מעבר לכך, לרב רבינסקי יש רשימה נוספת, עם ערים שממתינות לנו, כמו בית שאן ועוד".

הרב רבינסקי: "הפתרון שלנו זה כרמיאל, עפולה, קריית אתא, ירוחם, כל ערי הארץ פתוחות לפנינו".  ידיו של הרב רבינסקי נפרשות מצד לצד, ניכר עליו כי הוא משקיע בדבר את כל אונו ומרצו. "יש בארץ חמישים מרכזי ערים שממתינים רק לנו, עם דירות של 450-500 אלף שקל או אפילו 600 אלף שקל. הקב"ה מזמן לנו את זה עכשיו, כשהציבור החילוני החל לעבור למגדלים גבוהים, בשכונות חדשות".

כיצד מתמודדים עם המחירים, שעולים בכל מקום שמתחילים לרכוש בו דירות?

הרב רבינסקי: "זאת אכן בעיה ויש גם פתרונות. בעפולה למשל, יש וועדת אכלוס ששומרת חזק על המחירים. היה אברך שקנה דירה שלא דרך הוועדה, ולא קיבלו את הילדים שלו למוסדות. הדבר אף הגיע לדין תורה אצל הרב סילמן, והתברר שהם צודקים. במקומות אחרים, כמו קריית מלאכי למשל, ששמחים עם כל משפחה שבאה, זה קצת בעיה להקים ועדה כזאת. בכל זאת מנסים בכל מקום, לשמור על המחירים שלא יעלו מדי".

מה שאתה מציע, זה לגור בין החילונים והעולים. איך מתמודדים עם אורח החיים שלהם?

הרב רבינסקי: "אני עצמי שאלתי בבית שמש, עשרות משפחות, איפה הם מעדיפים לגור, ברחוב הרצל עם כל החילונים ולשלם בזול, או ברמה עם כל החרדים ולשלם פי שתיים ויותר, כולם העדיפו לגור בזול ולהתמודד. החילונים מתביישים מאיתנו".

הזכרתם את הר יונה. מה קורה בשכונה כיום, ואיך מתקדמים לפיתוח נוסף של המקום עם התיישבות חרדית?

הרב רוטנברג:  "נוף הגליל (נצרת עילית לשעבר. ד"ש) זאת עיר מעורבת עם בני מיעוטים, יוצאי רוסיה ועוד. אחוז הערבים בעיר, מגיע לכ-25%. שכונת הר יונה נבנתה במקור, לפני כעשרים שנה, לקלוט את גל העלייה מברית המועצות לשעבר. לפני כמה שנים החלה להיבנות הר יונה ג', שיועדה לחרדים ובמקום מתגוררים כ-300 משפחות. רובם ליטאים וחלקם חסידי בעלזא וברסלב. לפני כחצי שנה, התפרסם כי חסידות תולדות אברהם יצחק יגורו בשכונה.

"ראש העיר, רונן פלוט, מאוד מעוניין בביאת חרדים לעירו ועושה הכל – כמעט יוצא מגדרו – כדי להקל על קשיי הקליטה של החרדים בעיר. בעבר יצאו מכרזים לכ-3000 יחידות דיור, מתוכם גרים כבר, כאמור, כ-300 משפחות חרדיים. אולם מדובר על תב"ע שלא מתאימה לחרדים ובלי תכנון של מוסדות ציבור".

ביורוקרטיה שתיקח שנים

מגדל מגורים לא מתאים למגזר החרדי | צילום: נתי שוחט, פלאש 90

חברי ועדת הדיור מספרים, כי נעשים כעת ניסיונות לשנות את התב"ע באזור, אולם במשרד השיכון מעוניינים, שיהיו שם מגדלים של 12 קומות. לטענתם, גם בירושלים יש כאלו בניינים והחרדיים מסתדרים שם, אז מדוע בהר יונה לא יהיה כך?

הנוכחים מתרעמים על הטענה, ומישהו במקום מסביר, כי התשובה פשוטה: לתכנן עיר בכזה צורה – זה כישלון מראש. גובה כזה אפשרי, רק לאחר שיש עיר ויש ביקוש בעיר ויזמים מגיעים, ואז המחירים מגיעים לשמיים יחד עם הבניינים.

הרב אורי מסביר כי "מבחינת לוח הזמנים, שינוי התב"ע ל-2,700 היח"ד הנותרות, ייקח כשנה וחצי לפחות. אולם עדיין יש במקום, עוד כאלף דירות מהתכנון הישן. מדובר בדירות שהקבלנים כבר זכו בהם, וכעת נותר רק לחבר בין הקונים – המעוניינים לגור בדירה חדשה ולא במחסן – לבין הקבלנים".

לדבריו "המחיר כרגע עומד על 700-850 אלף שקלים, לדירות בנות 3-4 חדרים. אולם לדעתו, "זה לא מחיר אטרקטיבי מאוד, בשביל להתגורר שם. יהיו אנשים שיתאמצו קצת יותר, יוסיפו 1500 שקל בחודש למשכנתא, ויקנו דירה בביתר או בבית שמש".

ר' יצחק פריימן אומר, כי האדמו"ר מערלוי שאל כבר את ר' משה ליבוביץ, מה יהיה עם הר יונה? והתשובה הייתה ברורה. "גם אם יבואו לשם 2,500 משפחות כעת, לאן ילכו כל היתר? אין במקום פתרון מעשי מעבר לכמה אלפי משפחות".

הרב רוטנברג שופע ידע, גם לגבי הר יונה. "המקום סומן לתכנון, של 15,000 יחידות דיור נוספות, אבל תכנון כזה לוקח המון זמן. יש לקוות, שהתכנון יותאם לצביון חרדי, והתכנון יזורז במהירות אפשרית". אנחנו מוסיפים, שהדבר גם תלוי בממשלה הבאה שתקום והאם החרדים יהיו חברים בה, כולם מהנהנים במרץ.

ניתן איפה שהמדינה תרוויח

בסוף השבוע האחרון, דיבר מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בני דרייפוס, בכנס קבלני באר שבע וירושלים, בים המלח. לדבריו, "לא נלך לשינויי חקיקה, אלא נטפל במשבר הדיור, רק באמצעות קרקעות המדינה. אם נביא תושבים לפריפריה, בגלל מענקי מקום – נחליש אותה עוד יותר".

אין מענקי מקום

והדברים תמוהים, אם משרד השיכון רואה בנדידת החרדים לערים החילוניות, פתרון למצוקת הדיור החרדי, מדוע לא יינתנו מענקי מקום, לרוכשים דירות בפריפריה? הבעיה היא שמשרד השיכון רואה פתרון, רק בדירות חדשות, בהם המדינה מרוויחה המון כסף. לדברי דרייפוס בכנס: "מדינת ישראל קיבלה החלטה ב-2015, שלא הולכים לשינויי חקיקה, אלא מטפלים במשבר הדיור רק באמצעות קרקעות המדינה".

לדבריו, "לא נכון להביא אנשים לפריפריה בגלל המחיר, בגלל שזה זול". אולם בוועדת הדיור אומרים, כי הפתרון של המגזר החרדי טמון, בין היתר, בדירות הזולות המוצעות בפריפריה, בערים המעורבות. אילו היו ניתנים מענקי מקום, גם לרוכשים מיד שנייה, היינו רואים היום הרבה יותר משפחות, שמצליחות לחלץ את עצמן מתוך כוכים, מחסנים ומגורים בתת תנאים, לדירה נורמלית בת שלושה או ארבעה חדרים, במחיר של עלות דמי שכירות.

6 תגובות ל: "אִישׁ וּבֵיתוֹ בָּאוּ | משרד השיכון אינו ער למצוקת הדיור החרדי"

  1. המציאות העכשווית הינה שכל תכנית מגורים המתרקמת, נערכת ומכוילת באופן עקבי מדויק ומוחלט עבור מגזר ספציפי מסוים, אך למרות שהדבר הינו ברור ומפורסם אצל בעלי המקצוע, מעוגן בכל מדריכי התכנון הממשלתיים (כגון המדריך להקצאת שטחים לצרכי ציבור 2018) ואף ניתן להפללה בכל תכנית שתיבדק, מתנהלים וועדות התכנון כאילו ברירת התכנון היחידה הקיימת הינה תכנון עבור המגזר החילוני בלבד, דבר זה נעשה באופן עברייני מכיוון שאינו מלווה בהליך מנהלי כנדרש בכל אירוע של שימוש במשאבי ציבור עבור חתך מסוים מהאוכלוסייה בלבד.
    יתרה מזו עצם התעלמות הוועדות מהזכרת היעוד המגזרי של התכניות במסמכי התכנון ובהודעות המיועדות לפרסום הפקדת התכניות, מהווה עקיפה של שיתוף וביקורת הציבור המחויבים על פי החוק.
    הדבר מקביל אף בתכניות המיועדות למגזר החרדי כגון ותמ"ל בני ברק, שלמרות שנעשה בהן הרחבה ושיכלול של המרחב הציבורי בהיקף החורג מהמקובל בשאר התכניות, הדבר לא צוין במסמכים, לא קיבל מעמד בהליך מנהלי, לא נכלל בשיתוף הציבור, ולא תועד ברשומות, כך שמבחינת המדינה לא הייתה כל עדיפות בהתאמת התכנית למגזר זה או אחר.
    דבר זה הוא הזוי אך ממשיך להתרחש בכדי לשרת את המזימה של עושק המגזר החרדי ממיזמי התכנון.
    יש להתעקש שלא לאפשר לוועדות תכנון מתחמי מגורים ללא הטלת הוכחה על כתפיהם כי הצביון המגזרי המוטמע בהם תואם את ערכי השוויון.

  2. ומה עם צפת? זו העיר החרדית הבאה כפשוטו. לא בין חילונים כמעט. העיר מתחרדת בקצב מטורף, מתמלאת בחסידים ליטאים וספרדים. היו שתי מתמודדים חרדים לראשות. אל תעלימו את צפת מהמפה.

  3. החרדים צריכים לרכוש דירות יד 2
    בפריפריה וכך יהיו להם שכונות שלמות
    יעשו קצת התאמה בדירות
    סוכות יקימו בחצר הבניין למי שאין מרפסת פתוחה לשמיים.
    איני מתכוון על כיבוש שכונות אלא על שכונות ישנות
    שממילא התושבים עוזבים אותה לטובת שיפור דיור
    כך החרדים יקבלו יצוג הולם העיריות שנאלצו מבחינה פוליטית
    להקים להם שכונות חדשות אז מתוך שלא לשמה בא לשמה.

  4. מצחיק הטענות על הר יונה
    1. יש תב"ע ויש המון מקום למבני ציבור שמיועדים לחרדים
    2. כרגע נבנים בנינים בגובה נורמלי ולא מגדלים מי מפריע להמשיך לבנות כך
    3. כשיבואו 2500 משפחות יבנו עוד אלפי דירות, יש מספיק לאיפה להתרחב
    4. לא לחינם האדמור מערלוי עודד את חסידיו לקנות שם ולא נבהל מהתחזית הקודרת של ליבוביץ (שכרגע דחוף לו כסיף ולכן הוא נגד מקומות אחרים)
    ואגב כשמדברים על דירות יד שנייה בפריפריה, בנוף הגליל ישנם מאות דירות יד שנייה במחירים זולים במיוחד בצמוד לבתי כנסת שכבר עומדים
    אז למי שיש לו דעות קדומות כדי לשכנע ללכת ל…. שלא יקשקש (שלא להגיד בצורה בוטה יותר) על מקומות אחרים.

  5. גם אני מצטרף לחרדי מהפריפריה
    וכל מי שיש לו דעות קדומות על הר יונה מזומן אישית להקליד ל'וויז' שכונת הר יונה ג נוף הגליל
    ולבא לראות ולהיווכח במו עיניו המשתאות את המציאות בשטח כיום בשכונה …
    נ.ב. כל מי שהיה בשכונה עד לפני כשנתיים לא ראה את מה שרואים היום נקודה.

  6. בנתיבות יש אלפי דירות במחירים סבירים
    עם תשתית קהילתית וכל הנצרך כולל עסקים וחנויות רק שיש מידי פעם דשים מהבני דודים בעזה

כתיבת תגובה