התחקיר חשף: למרות הסנקציות, גרטלר המשיך לנהל כספים בקונגו

ב-2017 הטילה ממשלת ארה"ב על המיליארדר הישראלי החרדי ותומך התורה המובהק ואולי הגדול ביותר בישראל, דן גרטלר, סנקציות בשל מה שכונה "עסקות מושחתות" שבוצעו תוך ניצול קשריו עם נשיא קונגו לשעבר, בתמורה לזכויות כרייה במכרות שבמדינה • אלא שלמרות הסנקציות מתברר כי שבועות לאחר מכן החלו כמה ממקורביו להפקיד עשרות מיליוני דולרים ויורו במזומן, בסניף בנק בבירה קינשאסה • מסמכים שהגיעו לידי TheMarker מלמדים כי חלק מהכסף נשלח לעורכי דין ויועצים בכירים בישראל, לתרומות לעמותות תורה והחשבונות שימשו להוצאותיו של גרטלר • בתגובה לתחקיר מסר גרטלר בין היתר: "המסמכים מזויפים. אלה מסמכים גנובים ומפוברקים"

דן גרטלר | צילום (ארכיון): באדיבות 'בחדרי חרדים'

ממשלת ארה"ב הטילה סנקציות על המיליארדר הישראלי תומך התורה דן גרטלר המחזיק במכרות בקונגו. לטענת הממשל האמריקאי הסנקציות הוטלו בשל "עסקות מושחתות", תוך ניצול קשריו עם נשיא קונגו לשעבר ג'וזף קבילה, בתמורה לזכויות כרייה במדינה.

הדברים עולים מתוך תחקיר שביצעו גור מגידו והגר שיזף ב-TheMarker ומסתמכים על מסמכים שהגיעו לראשונה אל הפלטפורמה להגנה על חושפי שחיתויות אפריקאים (PPLAAF) ו–Global Witness, ארגון זכויות אדם הפועל מפריז. מהמסמכים שתוחקרו (לכאורה) בידי עיתונאים וחוקרים עולה, כי שבועות לאחר הטלת הסנקציות החלו כמה ממקורביו של גרטלר, ביניהם מקורב לאדמו"ר חשוב בצפון הארץ, להפקיד (לכאורה) עשרות מיליוני דולרים ויורו במזומן, בסניף בנק אפרילנד בקינשאסה בירת קונגו.

על פי התחקיר ב-TheMarker שורה של מקורבים, עמותות, עורכי דין ויועצי תקשורת בכירים ביותר בישראל ומחוצה לה קיבלו לכאורה תשלומים מהכספים הללו. מסמכים נוספים מרמזים כי בנקים בישראל סברו שחלק מההעברות מחשבונות הקשורים לגרטלר בבנק אפרילנד עונות להגדרה 'דגל אדום', המעלה חשש להלבנת הון.

הסנקציות הקשות שהטיל משרד האוצר האמריקאי, הופעלו כחלק ממאבקה של ארה"ב בתופעת השוחד הבינלאומי. הסנקציות כוללות את אחד משותפיו העסקיים של גרטלר, בנוסף לרשימה של 14 חברות הקשורות אליו. לטענת הצו שהורחב לרשימה נוספת של חברות באמצע 2018, גרטלר "ניצל את קשריו הקרובים עם הנשיא קבילה", זאת כדי לתווך במה שהוגדר "עסקות מושחתות" בענף הכרייה בקונגו. 

במסגרת הסנקציות, נאסר על אזרחים אמריקאים לעשות עסקים עם גרטלר. על כל בנק שמעוניין לפעול בארה"ב נאסר לתת לגרטלר שירות במטבע אמריקאי. חוקית, אין מניעה שגרטלר יקבל מבנקים שירותים במטבע אחר. בפועל, בנקים בישראל ומחוצה לה דוחים לקוחות ותשלומים הנגועים בקשר עם ישות או אדם תחת סנקציות אמריקאיות. לדברי מסמכי התחקיר שגרטלר טוען שהם "גנובים ומפוברקים", בזמן שבישראל ומחוצה לה בנקים דחו העברות בנקאיות כשגילו שמקורן בגרטלר, בנק אפרילנד מקינשאסה קיבל את גרטלר בזרועות פתוחות.

על פי התחקיר ב-TheMarker, הסיפור הזה נטוע עמוק בסוף המילניום הקודם. לקונגו קראו אז זאיר. ב–1996 פרצה מלחמת קונגו הראשונה, שהביאה לסילוקו של הדיקטטור מובוטו ססה־סקו בידי מיליציות שהוביל לורן קבילה, מנהיג המורדים. עם שוך הקרבות הכריז קבילה על עצמו כנשיאה של המדינה, שאת שמה שינה ל"הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו".

מלחמת קונגו השנייה, פרצה כשנה מאוחר יותר ונמשכה כחמש שנים, מספר הקורבנות בה הסתכם בכ-5 מיליון בני אדם, מיליונים רבים נוספים נפצעו או נהפכו לפליטים. תוך כדי המלחמה, לטענת התחקיר, ב–1998 בערך נחת גרטלר הצעיר בקינשאסה חדור מטרה: הוא החליט לרכוש את קרבתו של הנשיא החדש. הגרסאות שחולקים מקורביו על הדרך שבה הצליח במשימתו להתקרב למשפחת השלטון משתנות, אך אין חולק שהוא הצליח בכך. בעד 20 מיליון דולר בלבד, שאותם גייס ממכרים בענף היהלומים בישראל, קיבל זיכיון בלעדי לכריית יהלומים מהמדינה.

אפירמכרה נחושת בקונגו. צילום: יח"צ

בהמשך גרטלר נהפך לתחנה הכרחית בדרכן של חברות רב-לאומיות לקבלת רישיונות כרייה באדמתה העשירה של הרפובליקה הענייה, בפרט כשמדובר בכרייה של קובלט. המינרל קיים בשפע בשטחה של קונגו, ונחשב 'הזהב החדש' בגלל השימוש הנרחב בו בייצור של סוללות המשמשות גם לתחום הטלפונים החכמים. כאשר קבילה האב נרצח בידי שומר ראשו ב–2001. בנו של לורן, ג'וזף, ירש את מקומו ומשל במדינה 17 שנים נוספות עד ינואר 2019. במהלך התקופה נבחר לנשיאות פעמיים: ב–2006 וב–2011. את בחירות 2016 דחה בכמעט שלוש שנים.

במהלך השנים האלה גרטלר נהפך על פי פרסומים גם לאזרח קונגולזי, לשליח מדיני מטעם קבילה בנושאים שונים, וליעד מבחינתם של גופי אכיפה ומניעת שחיתות בארה"ב, בבריטניה, בשווייץ ובישראל.

בבריטניה מתנהלת מתחילת 2013 חקירה בינלאומית סביב רישיונות הכרייה שקיבלה החברה הקזחית ENRC בקונגו. במרכז החקירה עומדים תשלומים חריגים של עשרות מיליוני יורו, שניתנו לכאורה לחברות של גרטלר, שעה שעורכי הדין של ENRC העלו חשש כי מדובר בתשלומי שוחד בתמורה לזכויות כרייה. ENRC הכחישה את הטענות בתגובה לפרסומים שונים בעבר. בנוסף, בשווייץ מתנהלת מאז ינואר חקירה בחשד לשוחד סביב רשיונות הכרייה שקיבלו ענקית הסחורות גלנקור וחברותיו של גרטלר בקונגו.

לטענת התחקיר בשנים 2017-2018 הפקיד מקורבו של גרטלר כ-19 מיליון דולר בבנק אפרילנד בקינשסה בשטרות מזומנים. כמיליון מתוכן בחשבון על שם המפקיד עצמו. האיש מכחיש כמובן שהפקיד כספים כלשהם במזומן בבנק.

מסמכי התחקיר מלמדים לכאורה על 10 חברות נוספות – מעבר לחברה שעל שמה הופקדו הכספים השייכות בשרשור לחברה בשם Greco Sas, שבעליה הרשומים הם גרטלר, אשתו ותשעה מילדיו, חלקם קטינים, בחלקים שווים. הסנקציות האמריקאיות מופעלות אוטומטית על חברה שבעלי 50% או יותר ממניותיה נכלל ברשימת הסנקציות. זו אולי הסיבה לכך שרשמית, הנתח של גרטלר בחברות הוא פחות מעשירית.

התחקיר ממשיך ומביא פרטים על אזרח קונגולזי בשם אלאן מוקונדה שנצפה מגיע לבנק אפרילנד עם סכומים חריגים של כסף מזומן, במזוודות. על פי הרישום, כ–20 פעמים התייצב מוקונדה בסניף הבנק עם סכומים שהצטברו קרוב ל–12 מיליון יורו. הסיפור מתחיל להסתבך כאשר התחקיר טוען שהמסמכים מגלים כי הכספים נשלחו לארץ בהעברות בנקאיות לגורמים שונים הקשורים לגרטלר, רבים מהם בישראל.

עורך הדין הבכיר אביגדור (דורי) קלגסבלד קיבל לטענתם 2.4 מיליון יורו; בעז בן צור, המייצג את גרטלר בשנים האחרונות קיבל 427 אלף יורו בין אפריל ליוני 2018; עו"ד איתן מעוז קיבל במאי 2018 265 אלף יורו. האסטרטג רונן צור, יועץ התקשורת של גרטלר לאחרונה, קיבל בין אפריל למאי 2018, כ-210 אלף יורו; 700 אלף יורו הועברו לעמותה ישראלית בשם "מורשה ודעת", על פי פרסומי עבר מדובר בכולל מבני ברק; 1.1 מיליון יורו שוגרו לעמותה דומה בשם "שבענו מטובך"; 70 אלף יורו נשלחו לכאורה לחשבונו של עו"ד יואב מני, עד לא מכבר עורך הדין של מפלגת ישראל ביתנו ומקורבו של יו"ר המפלגה, ח"כ אביגדור ליברמן. עו"ד מני היה אחד הנחקרים בפרשת חברות הקש – חקירת הענק נגד ליברמן. החלק הנוגע לגרטלר בתיק עוסק בחצי מיליון דולר שצנחו בחשבונה של חברה זרה בשם מייפלאואר, שבמשטרה חשדו כי היא שייכת לליברמן, ובעל השליטה הרשמי בה היה נהגו.

סכומים נוספים שדווח עליהם בתחקיר הם: משרד יחסי הציבור הלונדוני PowersCourt, זכה להעברות של עשרות אלפי יורו. 130 אלף יורו קיבל משרד עורכי הדין הלונדוני Mishcon de Reya. סכום של 1.1 מיליון יורו הועברו לחברת התיירות הישראלית Med Cruises, שעיקר עיסוקה בתחום הפלגות הנופש, והעיסוק הצדדי שלה בהשכרת מטוסים פרטיים. חברה אחרת שקיבלה כספים עיסוקה הבלעדי בהחזקת מטוס פרטי היא WayLawn המאוגדת באיי הבתולה הבריטיים, שזכתה להעברות בסך 227 אלף יורו במחצית הראשונה של 2018. סכום של 370 אלף יורו הועברו לחשבון על שם חברת BH Consulting בבנק אפרילנד. חשבונה של BH Consulting נרשם בבנק תוך שימוש במספר טלפון ישראלי, השייך לאדם בשם אהרון כהן שהיה עובד של גרטלר ב-2013. גם אחותו של גרטלר, קרן, נמצאת בתחקיר וגם מקורב נוסף הקבלן האשדודי צחי אבו. לטענת התחקיר במארס 2018 הופקדו לחשבון על שמו של אבו בסניף אפרילנד בקינשאסה 4.2 מיליון יורו במזומן. 

השערה אפשרית בנוגע לרציונל מאחורי תנועות הכסף האלה היא שכל עוד הכסף נמצא בתנועה, קשה לתפוס אותו או להתחקות אחריו. ואם זה ההיגיון, סביר שעד שמשרד האוצר האמריקאי יבחן את הפעילות החריגה במזומן העולה ממסמכי בנק אפרילנד – תנדוד הפעילות של מקורבי מלך הקובלט מבני ברק לבנק אחר.

 

גרטלר: "המסמכים גנובים ומפוברקים"

נציין כי שורת התגובות לתחקיר שהובאה ב-TheMarker דוחה מכל וכל את הדברים, איש בלשונו.

מטעמו של דן גרטלר נמסר: "מדובר בפרסום משולל יסוד. מבדיקות שערכנו עולה כי עיתונכם אוחז במסמכים גנובים שחלק ניכר מתוכנם פוברק. הפברוק נוגע להפקדות במזומן שהן לב הטענה כלפי מר גרטלר ולמעשה הבסיס לנטען בכתבה. קיימות ראיות חותכות שלפיהן אנשים שלהם יוחסו הפקדות במזומן (ה"ה מוקונדה והמקורב החרדי. ד"ש) כלל לא היו בקונגו במועדי ההפקדות הנטענים. לכך מתווספות ראיות נוספות דוגמת דפי החשבון האותנטיים, בדיקות פורנזיות של חתימות ועוד. כל אלה מלמדות על מופרכות הטענות על הפקדות במזומן כדי לעקוף סנקציות".

עוד נמסר מטעם גרטלר כי "כל התשלומים שבוצעו לנותני שירותים בוצעו במטבע יורו ובהתאם לכל דין. פרסום הכתבה יביא להגשת תביעות — באנגליה ובישראל — שישקפו את הנזק העצום שנגרם למר גרטלר לשמו הטוב ולעסקיו. נזקים אלו נאמדים בעשרות מיליוני ליש"ט".

המקורב החרדי מסר: "אף שמר גרטלר הוא חבר של משפחתי אותו אני מכיר מצעירותי, אין ביני לבינו מערכת יחסים עסקית ומעולם לא היתה כזו. מעולם לא ביצעתי הפקדות במזומן לחברה או חשבון כלשהו בבנק אפרילנד. מעולם לא שמעתי על חברה בשם Interactive Energy. כך, גם אין לי כל קשר לטענותיכם בעניין קולונדו קבמבה הנזכר בפנייתכם, שאיתו אין לי כל היכרות. המידע על העברת כספים במזומן לחברת Dorta Invest אינו נכון. אכן בוצעו תשלומים מחברת RDHAGD לחברת Dorta, בהתאם לחוזה בין הצדדים – אך לא במזומן. כמו כן, קיבלתי הלוואה מ-Dorta לטובת פיתוח עסקיה של חברת RDHAGD אך בהמשך ההלוואה הושבה. בניגוד לטענותיכם, ההעברות האמורות לא נעשו במזומן. כל התקבולים דווחו כדין בישראל ובקונגו. השאלות שהופנו אלי מעידות על גניבה של מידע בנקאי וחשאי וחדירה לפרטיות, ואולם חלק מהשאלות מעידות על כך שהמסמכים שבידיכם כוללים עיוותים ונתונים שזויפו".

תגובת אלאן מוקונדה: "בניגוד לטענותיכם, לא הפקדתי כספים במזומן לחשבון בבנק אפרילנד. בחלק מהתאריכים שאתם מציינים, כלל לא הייתי בקונגו. לא הפקדתי כסף בחשבון של חברת Ventora Golbal או Ventora Development, של פיטר דבוטה או המקורב החרדי ואינני מודע לכך שהוא הפקיד כספים לחשבונות הקשורים למר גרטלר. הארגון-מחדש התאגידי תוכנן והחל לצאת לפועל, כולל העתקת מקומם של העסקים, לפני החלת הסנקציות – שלא אני ולא אחרים בחברה הוזהרנו לגביהן. מטרתנו הייתה להעביר את העסקים לקונגו משום ששם הם מתקיימים, ומשמעות הדבר היא שהמסים ישולמו גם הם בקונגו. Greco SAS איננה בבעלות גרטלר ומשפחתו. התשלום הקשור למכרה מוטונדה היה לגיטימי, ניתן במטבע יורו ונעשה אחרי הסדר משפטי כתוצאה מהתחייבויות חוזיות בין הגורמים. התשלומים נעשו באופן שאינו מפר את כללי הסנקציות. כל התשלומים לחברות ולשירותים ניתנו כדין ואל מול חשבונית, עבור שירותים שאכן ניתנו".

מטעמו של צחי אבו נמסר: "המסמך שעליו מבוססת פנייתכם הינו מזויף. כל פעילותו של מר אבו בקונגו הייתה והינה כדין, דווחה כדין לכל הרשויות הרלוונטיות ואין לה כל קשר למר גרטלר. צחי אבו הוא איש עסקים מוביל שלא דבק בו רבב והוא קורבן למסע לחצים מצד TheMarker, שמטרתו סחיטה באיומים של מידע אודות גורמים אחרים".

אהרון כהן מסר: "חברת BH היתה מצויה בבעלותי המלאה. החברה קיבלה מחברת VENTORA הלוואה כחוק. ההלוואה הוחזרה במלואה כעבור מספר חודשים לפני סוף שנת 2018, החברה נסגרה לפני סוף שנת 2018. הכספים התקבלו במטבע יורו. באירוע המטוס אותו אתם מזכירים תושאלתי בלבד ולא נחקרתי. בסופו של התהליך הוברר כי לא פעלתי בניגוד לחוק וממילא לא שילמתי כופר".

ממשרד דרור, מנצ'ל וינשטיין נמסר: "איננו מתייחסים לעניינים הנוגעים ללקוחות המשרד, פרט לכך שנציין כי היועמ"ש בדימוס יהודה וינשטיין ועו"ד קארין וינשטיין, הצטרפו למשרדנו זמן רב לאחר שמשרדנו החל לייצג את מר גרטלר".

מחברת Waylawn נמסר: "חברות המפעילות מטוסים פרטיים מבקשות מדי פעם להיעזר במטוסים פרטיים כנגד החזר העלויות. סביר להניח שגם במקרה הזה נעשתה פנייה לשימוש במטוס בתשלום לביצוע טיסה לאפריקה. ברור שאם החברה היתה יודעת שהמקור מוחרם, המטוס לא היה מוחכר".

חברת Med Cruises מסרה: "אין לנו כל מידע על ענייניו של גרטלר או על הפקדות כספים כנטען בכתבה. מד קרוזס מספקת שירותי תעופה ואירוח לחלק מחברותיו של גרטלר. החברה פועלת אך ורק לפי החוק. כל ההוצאות והשירותים הניתנים על ידי החברה נרשמים בספרי החברה ומגובים באופן מלא וחוקי בחשבוניות (וככל שנתבקש מגורמים רשמיים להוכיח זאת, כך נעשה)".

ממשרד איתן מעוז ושות' נמסר: "כמו בכל תשלום המגיע אלינו, גם שכר הטרחה הנזכר בפנייתכם דווח לבנק באופן מדויק כתשלום שניתן עבור ייצוג משפטי של מר דן גרטלר. התשלום האמור עבר הליכי ציות מלאים  ואושר כדין על ידי הבנק ויועציו המשפטיים".

תגובת משרד קלגסבלד ושות': "מאז 2010 אנו מייצגים את דן גרטלר בהליכי ליטיגציה שונים. משך מספר חודשים בשנת 2018 חברת Ventora Global Services מקונגו שילמה חלק מתשלומי שכר הטירחה של מר גרטלר למשרדנו. עם קבלת התשלום הראשון מהחברה הנ"ל, מסרנו לבנק כי הכספים הם בגין שכר טרחו של מר גרטלר. מסרנו לבנק כל פירוט שהתבקש לגבי שכר הטרחה ולגבי התשלומים. כמו כן השבנו לשאלות שהופנו אלינו על ידי הבנק, לרבות בנושא הזיקה בין מר גרטלר לבין החברה. כל העובדות האמורות מגובות במסמכים מזמן אמת המצויים בידינו".

עורך הדין בעז בן-צור מסר: "משרדנו מייצג את מר דן גרטלר שנים ארוכות. כל תשלום, ללא יוצא מן הכלל, המגיע למשרד משולם בעד שירות מקצועי שניתן. הפרטים לרבות הנהנה הסופי, ככל שקיים, מדווחים באופן מלא לבנק".

מצור תקשורת נמסר: "לא נוכל להתייחס לסכומי החיובים. לרשויות סופקו מלוא הפרטים והמידע הנדרש עפ"י חוק ונוגע לגביית החוב".

תגובה אחת ל: "התחקיר חשף: למרות הסנקציות, גרטלר המשיך לנהל כספים בקונגו"

  1. הנה לכם שיטה להעברת כספים לארץ… הפקדה למשרדי עורכי דין וחבריהם.

כתיבת תגובה