עוה"ד החרדים עתרו: התירו לעלות למירון; בג"ץ דחה על הסף

עו"ד נתן רוזנבלט ועו"ד צבי זקס פנו בעתירה דחופה לבג"ץ נגד רה"מ נתניהו והשר ארדן • לטענתם, ניתן לקיים את הילולת הרשב"י במירון בבטחה מפני הקורונה באמצעות כלי רכב סגורים וללא עצירת אוטובוסים או כלי הרכב כלל, בתפילה מקרוב מתוך כלי הרכב • טוענים: סגירת ההר אינה חוקית

עו"ד רוזנבלט עם העתירה, על רקע בג"ץ | צילומסך מסרטון באדיבות המצלם

עדכון אחרון: 21.00

עו"ד נתן רוזנבלט ועו"ד צבי זקס הגישו הבוקר עתירה לבג"ץ נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו והשר לבטחון פנים גלעד ארדן בנושא סגירת הר מירון להילולת הרשב"י המתקיימת בה מדי שנה. ההילולא חלה השנה מחר (ב) בערב ועד למחרת היום (ג) בשעות אחה"צ.

לשיטת העותרים, ניתן לקיים את ההילולא באמצעות כלי רכב סגורים וללא עצירת אוטובוסים או כלי הרכב כלל, בתפילה מקרוב מתוך כלי הרכב.

העותרים צירפו מפה בה הוכיחו כיצד ניתן לקיים את ההילולה תוך "נסיעה ברכב (או אוטובוסים) למירון, ללא עצירה וללא ירידה מהרכב… תוך כדי ראיית יישוב מירון תוך נסיעה איטית. אתר הקבר מתאים מאוד למתווה זה – כאילו נבנה במיוחד לצורך כך". כמו כן, הם מציעים מתווה נוסף, במסגרתו יעברו הרכבים עד שער היישוב.

לדבריהם, סגירת היישוב מירון נעשתה "תוך פגיעה אנושה בזכויות יסוד המוגנות בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו, בזכות התנועה, בזכות הציבור לקיים את הילולת רבי שמעון בר יוחאי, תוך שמירת כל ההנחיות הנדרשות על מנת למנוע הידבקות בנגיף הקורונה".

עוד נאמר בכתב התביעה כי בתקנות האוסרות להגיע כלל לאזור הר מירון אין קורטוב של מידתיות וכי לא נבחנו כל חלופות פוגעניות פחות.

לדברי העותרים, העובדה שמשטרת ישראל סגרה את הר מירון לפני עשרה ימים, קודם שהותקנו התקנות, העצימה את הפגיעה עוד יותר, ובשונה מיום הזכרון שהתאפשר לעלות לקברי החיילים הי"ד מספר ימים קודם לכן.

לטענתם, הפגיעה הקשה היא בזכויות היסוד של מאות אלפים, אינה עומדת במבחני המידתיות, לא נחקקה בחוק אלא בתקנות שעת חירום – ואף לא מעוגנת בהיתר חוק תקנות החירום, לפי סעיף 12 לחוק יסוד חוק האדם וחירותו.

עמדתם של העותרים היא כי גם תקנות החירום שנקבעו כדי למנוע הידבקות בקורונה של אזרחים בהילולת הרשב"י, עם זאת, הרי ש"הלכה למעשה ניתן היה לבצע את החלופה שמציעים העותרים בה אנשים יוכלו להגיע למירון בלי לצאת מהרכב".

לטענתם, "המשיבים קיבלו את התקנות מבלי לקיים דיון ציבורי, מבלי לחוקק זאת בחוק תוך פגיעה אנושה בזכויות יסוד של מאות אלפי אנשים ובניגוד לכללי הצדק הטבעי".

העותרים אף הוסיפו וציינו כי בשל קוצר הזמן לא הובאו מובאות משפטיות בארוכה.

אגב, פניית העותרים למשטרה על אי חוקיות סגירת היישוב מירון למעבר דרך, לא נענתה. גם פנייתם לגורמים המתאימים לקיים את ההילולא באופן של אי ירידה מהרכב ומעבר לצד הציון ברכבים סגורים, לא נענתה – כך לדבריהם, ועל כן פנו לבג"ץ.

"הגשנו עתירה לבג"ץ כנגד הסגירה של הר מירון", אומר עו"ד נתן רוזנבלט. "לדעתנו אפשר לנקוט בתנאים פחותים יותר על מנת לאיין את הסכנה, בכניסה באוטובוסים ובכלי רכב סגורים. אנו מקווים שבית המשפט העליון ייעתר לנו למרות הזמן הקצר וכדאי הוא רבי שמעון לסמוך עליו בשעת הדחק".

עדכון: 

בג"צ דחה את העתירה על הסף בטענה כי אין מתפקידו של בית המשפט להחליט במקום הרשות, וכי הוא אינו רואה חוסר מידתיות וכיוצ"ב – המובעים בטענות העותרים – באופי ההדלקות שהוחלט עליו ע"י הממשלה. עיקרון השמירה על בריאות הציבור גובר על כל מתווה, שבלתי אפשרי לדעת אם יצלח, או יסכן חיים. את פסיקתם סיימו השופטים בציטטה מהגמרא, "חלל עליו שבת אחת וישמר שבתות הרבה".

3 תגובות ל: "עוה"ד החרדים עתרו: התירו לעלות למירון; בג"ץ דחה על הסף"

  1. ירשתם מהפסים ?רוצים עוד התפרצות ?

  2. ונראה לכם שבג"ץ יתן להם סעד??
    תשאלו את חיים ולדר לפני שאתם נגשים לבגץ…

  3. משועממים

כתיבת תגובה