קריאה לכ"ץ להותיר את היטל ההיצף: "הרס מוחלט ובלתי הפיך"

יו"ר ההסתדרות פנה לפני זמן קצר לשר האוצר: הסר התנגדותך להיטל היצף על המלט המיובא ומנע הרס תעשיית המלט הישראלית • אחרי שכ"ץ דחה על הסף את המהלך של השר פרץ, קרא ארנון בר-דוד לישראל כץ להסיר את התנגדותו להטלת היטל היצף על המלט המיובא • וכמה הוא רכיב המלט ממחיר הדירה?

פועל בנייה נושא שקי מלט | צילום אילוסטרציה: עבד רחים, פלאש 90

רגע אחרי ששר האוצר, ישראל כ"ץ, הודיע כי הוא דוחה את המלצת שר הכלכלה והתעשייה, עמיר פרץ, להעלות את היטל ההיצף על יבוא מלט מטורקיה ומיוון, ההסתדרות קוראת לשר האוצר לחזור בו מהודעתו.

כזכור, פרץ ביקש להעלות את היטל ההיצף למלט מיובא עד לכדי שיעור של 17.25% לתקופה בת חמש שנים. אולם שר האוצר טען – כשהוא כרגיל, מייצג את דעת פקידי האוצר -כי העלאת ההיצף דווקא תחזק את המונופול שמחזיקה בו מפעל 'נשר' וכי התחרות החופשית מול יבואני המלט תיפגע. היטל ההיצף צפוי להביא לייקור מחיר המלט המיובא.

דעתו של פרץ הייתה כי "המלט המיובא לישראל במחירי היצף הביא בשנים האחרונות לירידת מחירי המלט אשר לא גולגלה לצרכן ומלבד פגיעה בענף היצרני המקומי, ירידת המחירים לא הביאה להפחתה של מחיר הבטון או להפחתה במחירי הדיור. מחירי הדיור בשנים האחרונות לא רק שלא ירדו, אלא האמירו. לכן, ברור שמחירי הדירות אינם מושפעים ממחירי המלט, וזאת כיוון שתשומות המלט זניחות במחיר הדירה לצרכן. זאת ועוד, מחיר המלט אשר נמכר כיום נמוך משמעותית מהמחיר על פי התחייבות שנשר התחייבה למדינה לשימור התחרות כתנאי להמשך הסרת המלט מפיקוח על המחיר, בגובה 346 שקל לטון". לדבריו הוסיף פרץ כי מפעל 'נשר' מתחייב בכתב שלא יעלה את מחירי המלט לאורך חמש שנות היטל ההיצף. כמו כן, במשרד הכלכלה ציינו, כי שיעור החלק של המלט ממחיר הדירה הוא פחות מאחוז, וכי העלאת המחיר לא תביא לעלייה משמעותית במחירי הדירות.

כמובן שישראל כ"ץ ואנשיו חושבים להיפך. וטענו כי ההיטל רק יוביל את המתחרים של 'נשר' להעלות את המחיר. "שר הכלכלה עמיר פרץ הודיע לי שהוא ממליץ להעלות את ההיטלים על המלט המיובא ובכך להעלות את מחירו. דבר זה מנוגד לחלוטין להשקפת עולמי, שדוגלת בתחרות נגד מונופולים ובהוזלת יוקר המחיה. לכן, מתוקף סמכותי בכוונתי לדחות המלצה זאת על הסף, צייץ כ"ץ בטוויטר באותו יום שפרץ הודיע על העלאת ההיטל.

מפעל המלט 'סימנט' הגיב: "בזכות התחרות הצלחנו לפתח תעשיית מלט ובטון חדשה בישראל המעסיקה אלפי עובדים ולהביא לירידת מחירים של כ-30%. עצוב, ולא מפתיע, לראות שהשר מעדיף את טובתה של קבוצה קטנה וכוחנית של כ-120 מנהלים במונופול 'נשר' על פני עשרות אלפי עובדים בתעשיית הבטון, המלט והבניה בישראל כשהוא מסווה זאת בטיעון פופוליסטי של "צורך להגן על מקור פרנסתם של ישראלים".

גם התאחדות התעשיינים פרסמה תגובה שגיבתה את פרץ, ולפיה "במציאות של מיליון מחוסרי עבודה, המשימה העיקרית של ממשלת ישראל היא להגן על מי שמייצר מקומות תעסוקה בישראל מפני פעילות שמטרתה הרס ענפי כלכלה ותשתית. אנו מברכים את השר עמיר פרץ על החלטתו ומצפים משרי הממשלה להבין זאת ולהתגייס בכל הכוח להגן על מקומות העבודה כמו גם על יכולת הייצור העצמאית של המשק, בעיקר בכל הקשור לייצור עבור פיתוח התשתיות בישראל".

קריאה לגיבוש מהלך

הבוקר, פנה יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד, לשר האוצר ישראל כץ, וביקש כי יסיר את התנגדותו להטלת היטל היצף על המלט המיובא, "לאור המצוקה שבה שרויה תעשיית המלט הישראלית".

יו"ר ההסתדרות כתב כי "אנו שרויים במשבר תעסוקתי מהחמורים שידע המשק, ומאות אלפי ישראלים מובטלים או בחל"ת, ללא ודאות האם יהיו להם מקומות עבודה לשוב אליהם. בהיעדר התערבות שתהפוך את התחרות בין יצרני המלט המקומיים לבין הייבוא מחו"ל, להוגנת, אנו עלולים להיות עדים להרס מוחלט ובלתי הפיך של תעשיית המלט הישראלית, לפגיעה בעובדים רבים ולהעמקת המשבר במשק".

לדבריו, "תעשיית המלט מהווה נכס אסטרטגי-לאומי וכלכלי למדינה ומפרנסת אלפי משפחות. תחרות היא תנאי הכרחי להשגת משק בפריון גבוה ולמאבק ביוקר המחייה, אולם תחרות בלתי הוגנת מזיקה לשוק הישראלי ותפגע בהמשך גם בצרכנים".

בר-דוד הוסיף: "אני משוכנע כי ניתן לגבש יחד – הממשלה, ההסתדרות והמעסיקים, מתווה מאוזן שיאפשר לשמור על רמת מחירים נמוכה ולהגן על התעשייה והעובדים".

כתיבת תגובה