-

שוב הריבית מזנקת: עלייה של חצי אחוז נוסף לרמה של 4.25%

בנק ישראל החליט על העלאת הריבית בחצי אחוז | המשמעות: עוד מאות שקלים מדי חודש לתשלומי המשכנתא והחזרי ההלוואות של משקי הבית | זאת, לצד יוקר המחיה שעלול להאמיר עוד בגלל העלויות הפיננסיות הגבוהות של היצרנים והיבואנים | נשיא התאחדות התעשיינים: "56% מהתעשיינים צמצמו השקעות בעקבות העלאות הריבית" | יו"ר נשיאות המגזר העסקי תוקף את החלטת הנגיד – "מדובר בהתמכרות מסוכנת למשק"

נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון | צילום: דוברות בנק ישראל

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה היום על העלאת הריבית ב-0.5 נקודות האחוז לרמה של 4.25%. המשמעות למשקי הבית חמורה ביותר, מאות שקלים נוספים בחודש להחזרי משכנתאות והלוואות, לצד ריביות על המסגרות בעו"ש והוצאות על מחיה שיזנקו בשל 'מחיר הכסף' ליבואנים. מאידך טוענים בבנק ישראל כי "האינפלציה בשנים-עשר החודשים האחרונים מצויה מעל הגבול העליון, מקיפה מנעד רחב של סעיפים, ועומדת על 5.4%. הציפיות לאינפלציה לכל הטווחים נמצאות בתוך תחום היעד, וכי התוצר צמח בשנת 2022 בקצב מואץ של 6.5%, ורמתו שוהה מזה חמישה רביעים מעל קו המגמה שהיה טרום המשבר. צמיחת התוצר ברבעון הרביעי הושפעה במידה רבה מזינוק זמני ביבוא כלי רכב בשלהי 2022".

לצד זאת, בבנק מודים כי "הפעילות הכלכלית במשק ממשיכה להיות איתנה. שוק העבודה מוסיף להיות הדוק ומצוי בסביבת תעסוקה מלאה, אך בחודשים האחרונים ישנה התמתנות מסוימת בנתוני התעסוקה השונים"  כמו כן, לוועדה המוניטרית ברור כי "היקף הפעילות בשוק הדיור מתמתן. מחירי הדירות הוסיפו לעלות, אך בקצב מתון יותר מזה מספר חודשים. מספר העסקאות לרכישת דירה והיקף המשכנתאות שניטלו ממשיכים לרדת – למרות שמחירי השכירות המשיכו במגמת העלייה".

בבנק ציינו כי מאז החלטת המדיניות האחרונה שערי החליפין אופיינו בתנודתיות גבוהה – בתחילת התקופה התחזק השקל ובהמשכה השתנתה המגמה והשקל פוחת.

תחזיות הצמיחה בעולם עודכנו כלפי מעלה, אך קצב הצמיחה בכלכלות המרכזיות מוסיף להיות מתון. סביבת האינפלציה מוסיפה להיות גבוהה אך ניכר כי ישנה התמתנות באינפלציה במדינות רבות, אך התמתנות אינפלציית הליבה איטית יותר.

"במשק הישראלי נרשמת פעילות כלכלית איתנה, המלווה בשוק עבודה הדוק תוך עלייה בסביבת האינפלציה. לכן, הוועדה החליטה להמשיך בתהליך העלאת הריבית. קצב העלאת הריבית ייקבע בהתאם לנתוני הפעילות והתפתחות האינפלציה, זאת על מנת להמשיך ולתמוך בהשגת יעדי המדיניות".

תגובות להעלאת הריבית

בעקבות העלאת הריבית בחצי אחוז, מסר נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים, ד"ר רון תומר כי "אנו מצרים על החלטת בנק ישראל להעלות את הריבית בפעם השמינית ברציפות. העלאות אלו מובילות לפגיעה בעסקים ובתעשייה. בסקר שערכנו, כ-65% מהתעשיינים דיווחו כי צמצמו השקעות בציוד ואוטומציה ו-56% צמצמו השקעות, כתוצאה מהעלאות הריבית. כמו כן עלינו לזכור כי בניגוד לארה"ב ואירופה, שם האינפלציה גואה, האינפלציה הישראלית בחישוב שנתי היא מהנמוכות ביחס למדינות המפותחות. בנוסף יש לשים לב כי לפי תחזיות של גופים שונים בארץ ובעולם דוגמת ה-Economist ובנק ישראל עצמו, השיא בקצב גידול האינפלציה נותר מאחורינו ב-2022. מעתה האינפלציה צפויה להתמתן על פי יעדי בנק ישראל (1-3%), לרמה שתאפשר יציבות מחירים. משמעות הדבר היא שככל הנראה בנק ישראל כבר עמד בהצלחה במטרתו למתן את שיעור האינפלציה".

דובי אמיתי, יו"ר נשיאות המגזר העסקי תוקף את החלטת הנגיד – "מדובר בהתמכרות מסוכנת למשק". אמיתי מוסיף כי "העלאת ריבית נוספת מהווה מכה קשה למגזר העסקי ולמשק, ומחזקת את חובתה של הממשלה לנהוג בריסון תקציבי, על מנת לא להאיץ את גל האינפלציה הבא באמצעות הרחבה תקציבית. האינפלציה בישראל היא אינפלציה עיקשת אולם העלאת הריבית הנוכחית אינה מתכתבת עם המגמה של סימני ההאטה. ברור כי נגיד בנק ישראל מוטרד מהחלשות השקל, אך שימוש עודף בכלי הריבית גובה מחיר כבד, לא רק בהאטת הצריכה אלא גם האטה בהשקעות. הדבר יבוא לידי ביטוי במשך זמן התאוששות המשק אשר יהיה ארוך יותר מהמצופה, וזאת גם כאשר האינפלציה תרוסן לחלוטין. השפעות העלאת הריבית כבר באים לידי ביטוי במשק. לפיכך, בנקודת הזמן הזו על נגיד בנק ישראל לבחון תהליכי הורדת ריבית במקום להמשיך להעלותה. במקביל על משרד האוצר אשר צפוי להגיש את הצעת התקציב ביום חמישי הקרוב לאישור הממשלה – לוודא ריסון תקציבי, על מנת למנוע סחרור אינפלציוני נוסף".

מתנועת "עומדים ביחד", מובילת קמפיין "מינימום 40", להעלאת שכר המינימום ל-40 ש"ח לשעה, נמסר בתגובה להעלאת הריבית: ״בנק ישראל מעלה את הריבית לרמה הגבוהה ביותר מאז 2008, ואנחנו, הציבור, משלמים את המחיר. החזרי ההלוואות יחנקו אותנו יותר – בזמן שהשכר בישראל תקוע כבר חמש שנים. הגיע הזמן למעשים: חברי הכנסת, פעלו להעביר את העלאת שכר המינימום בכנסת שתשפר את החיים של 2 מיליון שכירים, ותקל בהתמודדות עם עליית הריבית ועם יוקר המחייה"

ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ: "בנק ישראל בהובלת הנגיד עושה בדיוק את ההיפך מלטפל בהורדת האינפלציה. מדד המחירים לצרכן שכמעט רבע ממנו נתון לשינוי במדד מחירי השכירות לדיור, זינק ביותר מ-5%  במקביל להעלאות הריבית. אין שום סיבה נראית לעין שהוא יעצור ובחודש הבא נראה עליה שעלולה לעמוד עד חצי אחוז במדד מחירי השכירות. התוצאה תהיה המשך זינוק מדד המחירים לצרכן שאותו אמור בנק ישראל לרסן ולא מצליח כבר 10 חודשים ברציפות". כך אומר נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו בעקבות החלטת בנק ישראל להעלות את הריבית בחצי אחוז.

על הטענה שלפיה, עליית הריבית בשנה האחרונה הביאה לעצירת זינוק מחירי הדיור, אומר סרוגו: "התוצאה הזו, היא תוצאה ברוכה אבל זמנית. ענף הבנייה והתשתיות יהנה מכל תקופת יציבות מחירים ויוכל לשפר את יכולת התכנון והביצוע שלו ואנו מייחלים ליציבות ארוכה בתחום במחירי הדיור. אבל בנק ישראל פועל כעת בוואקום ומייצר לחץ שמונע בנייה והקמת תשתיות. קבלנים ויזמים מתקשים לממן את הפעילות שלהם ואנחנו מדווחים בכל יום על קשיים שמערימים הבנקים בתחום הליווי. אין שום פעולה שמתכננת הממשלה בינתיים וחובת בנק ישראל לפעול עם המדינה במערכת של כלים שלובים שתאפשר איזון של השפעה שלו. בנק ישראל חייב להפסיק מייד את העליות ולהתחיל בהורדת הריבית כי השפעתו כעת היא הרסנית על כל מי שנוגע בבנייה וזקוק לה. כלומר על חלק מרכזי ביותר ברכיבי המשק". לדברי סרוגו, "בנק ישראל דוחף את המשק אל מדרון תלול של אינפלציה ומיתון שעלולה להסתיים בשיא היסטורי של משבר הדיור בתוך מספר חודשים".
חיים פייגלין, מנכ"ל קבוצת צמח המרמן וסגן נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ: "אני סבור כי כלי הריבית הוא איננו התרופה היעילה למחלת האינפלציה במציאות הישראלית, וגם יש לו תופעות לוואי קשות לכל הצדדים, יותר מהאינפלציה עצמה. בנק ישראל מנסה להילחם באינפלציה על ידי העלאת ריבית, אבל בפועל היא יוצרת מעגל שוטים שבו ככל והריבית עולה, היא מתדלקת את מחירי השכירות ומעלה אותם, ועלייה זו מעלה את מדד המחירים לצרכן, האינפלציה עולה, וחוזר חלילה. הריבית הגבוהה גם שולחת את הציבור שלא מסוגל לקחת משכנתא ולקנות דירה – אל שוק השכירות, ואז הביקוש לדירות להשכרה עולה, מחירי השכירות עולים בעקבותיו, ושוב האינפלציה עולה. ולכן, לא ניתן לדעתי להשתמש בכלי הריבית לאורך זמן, בוודאי שלא בשוק הדיור שמתנהל בסייקלים של 3, 5, 7 ו-10 שנים – שזה משך הזמן של פרויקט בנייה. זה לא יהיה מעשי להעלות ריבית לאורך כל השנים האלה, ואז כשמדיניות הריבית תשתנה, והרוכשים יירצו לרדת מהגדר ולחזור לשוק, הם ימצאו היצע דירות מדולדל, כי גם היזמים ישבו על הגדר בגלל הריבית הגבוהה שהכבידה על עלויות המימון ועל הרצון שלהם לקנות קרקע מהמדינה.

"לפיכך, אני סבור כי כלי הריבית הוא הכלי ה'טיפש' ביותר שניתן להפעיל על שוק הדיור – כי הוא אמנם מקטין ביקושים אבל מקטין גם את ההיצעים. אני סבור שגם נגיד בנק ישראל מוטרד כמונו מההשפעה השלילית של הריבית על שוק המגורים בישראל, ומהנזק הכבד שהיא גורמת לטווח הבינוני והארוך. אני מקווה שהמדינה תמצא כלים יעילים יותר לטיפול בשוק המגורים בישראל כמו הפחתה וביטול של כל המיסוי העקיף והמיותר המוטל על הדיור בישראל בכלל ועל הקרקע בפרט״.

תגובה אחת ל: "שוב הריבית מזנקת: עלייה של חצי אחוז נוסף לרמה של 4.25%"

  1. משבר כלכלי עומד לפנינו אין בו דוד בא עד שתכלה פרוטה מן הכיס ומצד שני היוקר יאמיר זהו מצב נורא שאין כסף הכסף שווה הרבה אבל גם האינפלציה גואה מחמת מחסור עוד אפקט של הקורונה שהיתה כאן ואין שום כלים להתמודד עם זה

כתיבת תגובה

תפריט נגישות