79% מבעלי העסקים סבורים שהם לא מקבלים תמורה מהרשויות

סקר שערך המכון לאבחון עסקי חושף את עומק השבר בין בעלי העסקים הקטנים ורשויות המדינה. חה"כ פרופ' מנואל טרכטנברג: "ברוב מדינות העולם קיימים חוקים לעידוד עסקים. רק בישראל החוקים מדכאים עסקים"

הגרש"מ עמאר בפתיחת עסק חדש | אילוסטרציה: יונתן סינדל, פלאש 90

מחקר אקדמי שנערך בעקבות דיון סוער בוועדת הכספים בנושא עסקים קטנים, מתגלה משבר חסר תקדים בין העסקים הקטנים לבין מדינת ישראל. מהמחקר עולה כי קרוב לשמונים אחוזים מהעסקים בישראל לא מקבלים תמורה מרשויות המדינה, ונמצאים בתחושת אי-צדק משווע. כך אומרים במכון לאבחון עסקי.

"ידענו שישנן בעיות של בעלי העסקים הקטנים עם הרשויות, אבל לא שיערנו את גודל היריעה. הרוב המוחלט של בעלי העסקים במדינת ישראל נמצא במשבר חמור מאין כמותו מול רשויות המדינה. זוהי פצצה מתקתקת שעולה מיליארדים לקופת המדינה, ושיכולה להכניס את הכלכלה הישראלית לסחרור רציני", ציין מר יובל יבנקובסקי, מנהל המחקר במכון לאבחון עסקי.

"חברה או עסק מסחרי, ש-79% מלקוחותיה מאמינים שהם "צינור למציצת כסף", ו"האחרונים בשרשרת המזון", היו פושטים את הרגל כבר מזמן. אם המדינה לא תתעשת ותתחיל להבין שהעסקים בישראל הם לא פרה חולבת, התוצאות תהיינה הרות אסון".

צוות המומחים במכון לאבחון עסקי סבור כי המשבר נובע מהבדלים תהומיים בתפיסת העולם של בעלי העסקים, כאשר מנגד עומדת תפיסת הרשויות המושרשת עמוק בהיסטוריה הסוציאליסטית של המדינה.

במכון מסבירים כי כל בעל עסק יודע שכאשר מתקבל כסף – יש לתת תמורה, אחרת לעסק אין זכות קיום. המדינה מצידה מקבלת את התשלומים מ"לקוחותיה" – העסקים הקטנים – כמובן מאליו ובעיקר מכוח הזרוע.

"במקום לחפש אפשרויות לטפח את העסקים הקטנים – הלקוחות שמממנים כמחצית מהכנסות המדינה ממיסים – המדינה מתייחסת אליהם כמובן מאליו. דבר זה לא היה עובר שום מבחן תוצאה כלכלי במקום כלשהו במשק, פרט אולי למדינות כמו צפון קוריאה", אומרים שם.

עוד אומרים חוקרי המכון כי לפי מחקרים של משרד התעשייה והמסחר אשר נערכו לפני מספר שנים, שבעים אחוזים מהעסקים הקטנים במדינת ישראל נסגרים תוך חמש שנים. "זוהי כנראה הדרך היחידה הקיימת בידי ה"לקוחות" השבויים להביע את חוסר שביעות רצונם מהמדינה. הם פשוט מצביעים ברגליים ומפסיקים להתקיים. ההפסד למדינה הוא עצום. מיליארדים על מיליארדים של שקלים אובדים לקופת המדינה, אך נראה שאף אחד לא סופר, ולאף אחד לא באמת איכפת".

בדיון סוער בוועדת הכספים שנערך בחודש יולי הקודם ציין חה"כ פרופ' מנואל טרכטנברג (העבודה) כי ברוב מדינות העולם קיימים חוקים לעידוד עסקים, ורק בישראל החוקים הם לדיכוי עסקים. "לא היה אדם באולם הוועדה שחלק על דברי חבר הכנסת. יחד עם זאת, דיבורים לחוד ומעשים לחוד", אומרים במכון לאבחון עסקי.

על פי המחקר, שנערך במשך ששת החודשים האחרונים, 79% מבעלי העסקים מרגישים שהם לא מקבלים תמורה הולמת מהרשויות; 33% מהם מציינים אי-צדק משווע לעומת שכירים בכל הנוגע לתנאי סוציאליים מהביטוח הלאומי; 13% מציינים בעיות גביה, אשראי ובנקים, ואחוזים בודדים מציינים בעיות נוספות.

 

קרדיט: מקור: המכון לאבחון עסקי
קרדיט: מקור: המכון לאבחון עסקי

כתיבת תגובה