משרד האוצר מספסר במספרים של מחיר למשתכן

בעוד שהכותרת בהודעה לעיתונות של משרד האוצר בישרה על מחיר של 813 אלף שקל לדירת 80 מ"ר, מתברר כי המחיר האמיתי יהיה לא פחות מ- 884 אלף שקל * אז מדוע במשרד האוצר לא אומרים את האמת

מרים אלסטר

הודעת משרד האוצר לתקשורת על תוצאות מכרזי מחיר למשתכן, שממנה עולה כי דירות 80 מ"ר במכרזים בראשון לציון יוצעו לציבור עבור החל ב–813 אלף שקל, התפשטה אתמול בכותרות אתרי האינטרנט של גופי התקשורת השונים כאש בשדה קוצים. משרד האוצר נתפש כגוף רציני, ומרבית הכתבים הכלכליים העוסקים בנושא מיהרו לצטט את הנתונים שהוציא ללא בדיקה נוספת. וחבל שכך.

מבדיקה שערך נמרוד בוסו ב- TheMarker, בהתאם להצעות הזוכות שהוגשו במכרז בראשון לציון, הוא גילה שאף לא אחת מהדירות אמורה להיות מתומחרת ב–813 אלף שקל. דירות כאלה ניתן יהיה למצוא רק בכותרות העיתונים. על פי המידע שהועבר מהאוצר, אם אכן שטח הדירה הנמוך ביותר הוא 80 מ"ר, הרי שהדירה הזולה ביותר שתיבנה בשטח זה תימכר במחיר גבוה בכ–9% מהמחיר שסיפק האוצר – 884 אלף שקל.

כך נעשה החישוב השגוי של האוצר: הצעת המ"ר הדירתי הנמוכה ביותר שהוגשה במכרז היא 8,685 שקל למ"ר דירתי – הצעה שהוגשה עבור מתחם לבניית 84 דירות על ידי חברת זאנטקרן ובניו בע"מ. הכפלת סכום זה פי 80, לפי שטח הדירה, ותוספת של 17% מע"מ אכן מביאה את המחיר ל–813 אלף שקל.

אך האם מתכוון מישהו מהיזמים הבונים במקום לשווק דירות ללא מרפסות, חניות ומחסנים? גם אם היו רוצים, לא היו יכולים, שכן תוכניות הבינוי במקום לא היו מאפשרות להם את זה. על פי המפרט המחייב שפירסם משרד השיכון והבינוי, על כל אחת מהדירות לכלול לפחות מקום חניה אחד, מרפסת של 12 מ"ר ומחסן. והרי לכם תוספת עלות בסך של עשרות אלפי שקלים עבור כל אחת מהדירות.

על פי כללי המבצע, מרפסות מתומחרות באמצעות הכפלת 30% משטחן בגובה המ"ר הדירתי, המחסנים מתומחרים באמצעות הכפלת 40% משטחם בגובה המ"ר הדירתי, ואילו כל תוספת חניה בטאבו מתומחרת בתוספת עלות מ"ר אחד.

לפיכך, בהנחה שלדירת 80 מ"ר המתוארת תתווסף מרפסת של 12 מ"ר (31.2 אלף שקל), מחסן של 6 מ"ר (20.9 אלף שקל) וחניה אחת (8,685 שקל) – העלות הכוללת של הדירה לפני מע"מ צפויה להגיע לכ–755.6 אלף שקל, ובתוספת מע"מ להיות 884 אלף שקל – הפרש של 71 אלף שקל וקרוב ל–9% מהסכום שבו נקב האוצר.

הדבר המרגיז בנתונים המעוותים שפורסמו על ידי האוצר, הוא שבאמת שלא היה בהם צורך. גם כותרות בדבר דירות שלושה חדרים במחיר של 884 אלף שקל בראשון לציון – ככל הנראה מחירה של הדירה הזולה ביותר שתיבנה – היו מעניקות ליוזמת מחיר למשתכן של שר האוצר משה כחלון יחסי ציבור חיוביים, ואפילו פרסום המחיר הממוצע של דירת 100 מ"ר – 1.15 מיליון שקל, היה יוצר אפקט דומה.

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "כל הפרסומים על מחירי הדירות במסגרת תוכנית מחיר למשתכן הם מדויקים, וחושבו באופן פשוט על ידי הכפלת מחיר ההצעה הזוכה הנמוכה ביותר בגודל הדירה והוספת שיעור המע"מ. בהודעות לתקשורת נכתב מפורשות שמדובר במחיר התחלתי (אפילו בכותרת ההודעה), וכמובן שכל תוספת עשויה לגרור תוספת מחיר. הטענה שיש בפרסומים שלנו מן החשש להטעיית הציבור היא מופרכת מיסודה, ואנו דוחים אותה מכל וכל".

תמונה: עמית שעל כלכליסט

כתיבת תגובה