רשות המסים ערכה ביקורת בצימרים ועסקי תיירות בצפון | העסקים שנבחרו לביקורת היו כאלה שנרשמו להם הפרות בשנה האחרונה, מידע מודיעיני המעורר חשד או עוסקים פטורים עם מחזור גבולי | למבצעים קדמה תצפית מקדימה, איסוף מידע ובחלק מהמקרים גם קניות ביקורת | ומה אירע כשמשפחות מתארחות סיפרו לפי תומן כמה שילמו על הנופש?
אהרון סוויסה 04.09.2023
במהלך חודש אוגוסט, כאשר אתרי הנופש והתיירות בצפון הארץ היו בתפוסת שיא, קיימה רשות המסים שני מבצעים לבחינת רמת הציות להוראות ניהול ספרים, רישום הכנסות והחוק לצמצום השימוש במזומן בעסקים מענפי האירוח, המזון, האטרקציות הימיות ופעילויות נוספות הנלוות לתיירות בקיץ.
העסקים שנבחרו לביקורת ענו על קריטריונים שונים כגון הפרות שנרשמו על שם העסק במהלך השנה האחרונה, מידע מודיעיני המעורר חשד לעבירות מס או עוסקים פטורים עם מחזור עסקאות גבולי. לשני המבצעים קדמה עבודת הכנה שכללה תצפית מקדימה על העסקים, איסוף המידע הרלוונטי לביקורת ובחלק מהמקרים גם קניות ביקורת.
במושב כלנית ערכו הבודקים תשאול למשפחה שהתארחה בצימר, שממנו עלה כי יום לפני הביקורת שילמה המשפחה סך של 10,000 ₪ במזומן, כמקדמה עבור האירוח שעלותו הכוללת הייתה 20,000 ₪. בבדיקת ספרי החשבונות של בעל הצימר לא נמצא כל רישום של התשלום במזומן, ולכן הוא זומן להמשך תשאול במשרד פקיד שומה טבריה, בשל הפרה לכאורה הן של הוראות ניהול ספרים ורישום הכנסות והן של החוק לצמצום השימוש במזומן. בצימר אחר באותו מושב נמצא כי משפחה שילמה 6,000 ₪ במזומן בגין אירוח ולא נמצא כל רישום של התשלום בספרי העסק. בעל הצימר אמר בתגובה "אני בדיוק עכשיו רושם להם קבלה וחשבונית".
בראש פינה ערכו המבקרים בדיקה של שוברי האשראי של צימר וגילו שמונה תשלומים בסך 7,619 ₪ שלא נרשמו בספרי החשבונות. בעלת העסק טענה כי לא רשמה את התשלומים בשל תקלה במסלקת האשראי. בצימר ביסוד המעלה נבדקה אפליקציית התשלומים של בעל צימר ונמצא כי הוא לא רשם חמישה תשלומים בסך 4,276 ₪. בתגובה אמר בעל הצימר כי "יש לי בעיות אישיות שמשפיעות על התפקוד שלי". גם במושב אמירים נבדקה אפליקציית התשלומים של בעל צימר ונמצא כי הוא לא רשם שני תשלומים בסך 3,608 ₪. בתגובה אמר בעל הצימר: "אני בהלם ממה שאני רואה עכשיו".
בשני מקרים נערכו קניות ביקורת סמויות במזנונים ואטרקציות ימיות ונמצא כי התשלומים לא נרשמו בספרי העסק. בשני המקרים טענו בעלי העסקים כי לא רשמו את ההכנסות בשל עומס עבודה.
מבצע זה נערך כחלק מפעילות נרחבת של רשות המסים כנגד מעלימי מס והון שחור. זאת, במסגרת המדיניות של הגברת פעילות האכיפה לשיפור ושימור יכולת ההרתעה, בין היתר על ידי עריכת מבצעי שטח, שמטרתם להביא לדיווחי אמת ולגביית מס אמת ובכך להגביר את השוויון בנטל בקרב האזרחים.