חשיפה: תיקון חקיקה עלול להוביל לחילולי שבת בערים החרדיות

ועדת הפנים אישרה לקריאה שניה ושלישית את תיקון חוק המקרקעין לרישום בעלות תלת ממדית • האם התיקון יאפשר לבצע חילולי שבת מתחת לפני הקרקע, בבני ברק, או בגשר יהודית בתל אביב – למשל?

השר כץ בפריצת מנהרה | צילום: ששון תירם

המנהרה מתחת לבני ברק היא בשטח השיפוט של העירייה – או של הממשלה? אם עד היום ידענו שבעלות מגיעה עד התהום – טענה שהשתמשו בה גם בבני ברק מול נת"ע – אולם תיקון חדש לחוק המקרקעין יכול לשנות את כל התמונה.

'ביזנעס' מתרחב בניו-מדיה: מהיום, כל העדכונים – גם בוואטסאפ!

ועדת הפנים בראשות ח"כ יואב קיש אישרה לקריאה שניה ושלישית את תיקון חוק המקרקעין – חלקה תלת ממדית. הצעת החוק נועדה לאפשר רישום זכויות מקרקעין מתחת לקרקע וגם לגובה, כגון מנהרות, חניונים תת קרקעיים או גשרים. התיקון מאפשר הפרדת בעלות לחלקות רוחב – ניתן יהיה לרשום זכויות בשכבות שונות של הקרקע.

יו"ר הוועדה ח"כ יואב קיש אמר בפתח הדיון: "קיבלנו הכרעות, כי מטרתנו הייתה לקדם את החקיקה שמהווה צעד משמעותי ביצירת שימושים מעורבים במרכזי ערים. ההתפתחות העירונית זקוקה לכלי הזה. הצעת החוק הזה התעכבה במשך 19 שנה. נתחיל בשימושים ציבוריים. לגבי שימוש פרטי, חכו שנתיים שלוש – נראה איך החוק עובד, ואז שר המשפטים יוכל להרחיבו בהסכמת הוועדה. רישום חלקות תלת ממדיות לייעודים שאינם ציבוריים יתאפשר רק באישור ועדה מחוזית או ארצית".

תומר רוזנר, היועץ המשפטי של הוועדה, הזהיר כי "יש חשש שעלולים לנצל את התיקון לחוק לחלקות שעלולות להפריע לניהול שוטף של הבניין. מדובר בחידוש, שעל מנת שנלמד אותו, צריך בשלב זה להגביל את השימוש בו לשימוש ציבורי, עם אפשרות להרחבה, באמצעות צו של שר המשפטים או שר האוצר. את ההגבלות לא נכון לעשות בחוק המקרקעין אלא בחוק התכנון".

ארז קמיניץ, המשנה ליועמ"ש לממשלה: "אנו רוצים לשפר את ההליך הרישומי. בית המשפט העליון קבע שאפשר להפקיע בעלות. הבעיה שעד היום אי אפשר היה לרשום את זה. החוק יאפשר להביא לידי ביטוי הפקעות. זהו צעד משמעותי ביצירת פלטפורמה חדשה, שינוי מהותי בדיני המקרקעין. צועדים למאה ה-21".

תחילת החוק תהיה לאחר שנה מיום רישומו ברשומות. אולם הדרך להצבעה עליו – קצרה למדי. אם הח"כים החרדים לא יבינו את המשמעות, ייתכן שעבודות מתחת לבני ברק, למשל, יותרו, כיוון שהבעלות על מנהרות הרכבת הקלה לא תהיה בידי העירייה.

מאידך, הדבר יוכל גם לאפשר לממשלה לכפות על עיריית תל אביב שלא לבצע עבודות בינוי גשרים – דוגמת גשר יהודית – בשבתות, דבר שעתיד בקרוב להתבצע בארבע שבתות וסופי שבוע (מחמישי-ראשון. במקום בשישה שבועות, כפי שתוכנן בתחילה).

עם זאת, לא מדובר בסוף פסוק. הרשויות יוכלו לטעון מנגד, שאינן אחראיות גם על התקצוב לפרויקטים שונים שאינם רשומים בבעלותן, וחששו של היועץ המשפטי בוועדה, אכן מוצדק: צפויות עוד מחלוקות רבות סביב יישומו בפועל של החוק, ואין ספק כי ישויות משפטיות רבות יידרשו לנושא.

כתיבת תגובה