יזמים, גזרו ושמרו: זה ה'נשק' שלכם לכשייבחר דייטש

הוא ממעט להרחיב על יריביו הפוליטיים, טוען ל"מסע הפחדה" וחושף את עמדתו על מאבקי התקציב בין העירייה לאוצר, אבל לפני הכל – נדל"ן • פישל רוזנפלד ישב לראיון עם יוסי דייטש ולרגע נראה היה שגואל הנדל"ן אוטוטו יושיע את השוק • ביזנעסופ"ש

מבטיח להציל את היזמים מהבירוקרטיה. דייטש | סטילס: יונתן סינדל, פלאש 90 | וידיאו: פישל רוזנפלד | סאונד: אולפני EQ Studio‏ - יענקי ברוין

הסיקור המקיף לתכניתו של השר זאב אלקין המתמודד לראשות העיר ירושלים, אותו פרסמנו במגזין 'ביזנעסופ"ש' האחרון, פתח מחדש את הדיון הנעלם בין שלל הדילים והמשחקים הפוליטיים  – בתכל'ס, מי המועמד שייטיב הכי הרבה לתושב הקטן?

'ביזנעס' מתרחב בניו-מדיה: מהיום, כל העדכונים – גם בוואטסאפ!

האמת, שהתגובות הרבות במערכת הפתיעו גם אותנו, ולפתע (או שמא, ממש לא במפתיע), נראה היה כי תושבי הבירה נזכרים סוף סוף לעזוב את הלכלוך הפוליטי ולחשוב ביזנעס. בעקבות כך, בחרנו השבוע לראיין דווקא את מי שכבר נמצא למעלה מעשור בכיכר ספרא ומעורה היטב בנעשה בעיר. כנראה מספיק בשביל לבחור לקמפיין הבחירות שלו את הסלוגן "ירושלמי בנשמה".

הלו"ז הצפוף של יוסי דייטש, מועמדן של מפלגות 'אגודת ישראל', 'שלומי אמונים' ו'מאוחדים', כמעט וגרם לנו לבחור בכותרת "יום בחייו של המועמד", שכן מראיון בלשכה נגררנו אחרי נהגו ללשכת השר ליצמן (המלווה אותו יד ביד לאורך הקמפיין כולו), המשיך למנחה בשכונת 'גני גאולה' לקול צהלות התושבים המתלהבים לשמע בואו של האורח המוכר לבית מדרשם, והסתיים סוף סוף במנוחת קפה בטרקלין 'קראון פלאז'ה' – שם נערך הראיון.

בכל הנוגע ליזמי הנדל"ן, דייטש נראה בקי יותר מכל מועמד בחומרים ונראה כמי שהוצנח 'לגאול' את היזמים והקבלנים. אולי דווקא בשל הגרורות הרבות של תחום הנדל"ן בעיר, שכחנו לשאול את השאלות הפשוטות יותר. אבל מה שבטוח הוא, שאם הבניה אכן תקודם כפי הבטחותיו, אזי מדובר בבשורה לא קטנה גם עבור אותם התושבים הפשוטים.

דייטש, שכמו כל שאר המועמדים תולה את מצוקת הדיור בעיר בשל אי-קידום ותכנון בניה חדשה בעשורים האחרונים בעיר, יודע לומר שאישרו בניה ברוממה, ברחביה ובשנלר, אך מיד מרים להנחתה: "אלו רק שכונות יוקרתיות. לעמך, במחירי 'מחיר למשתכן' בפריפריה של ירושלים – לא אישרו בעשרים השנים האחרונות שום שכונה חדשה".

 

"תחשוב על זה", הוא אומר ל'ביזנעסופ"ש'. "עיר כבת מיליון נפש, לא אישרו לה שום שכונה חדשה. זה נראה לך הגיוני?". ועדיין, תהינו לגבי אחד המסרים הבולטים בקמפיין שלו, שיחייב את ראש הממשלה להפשיר את הבניה בעיר. אך לדבריו, עצם העלאת הנושא לכותרות עושה את שלו. "כל פעם שהעלו כותרת על נושא הקפאת הבניה בירושלים, על המקום נתנו הנחיה ממשרד ראש הממשלה לוועדה המחוזית 'תקדמו בבקשה את תוכניות אלו ואלו ותוציאו אותם'", הוא טוען בתוקף. ויש לו אפילו דוגמה חיה שהוא נוטל עליה את הקרדיט המלא. "בימים האחרונים אישרו 761 יחידות דיור חדשות ברמת שלמה. זאת תוכנית שכבר רצה במערכת כעשור ובעקבות הצעקות שלנו על ההקפאה אתה רואה שבמשרד ראש הממשלה אישרו לוועדה המחוזית לשבץ את התוכנית הזאת לדיון בוועדת ההתנגדויות ואכן בשבוע שעבר התקיים דיון בוועדה המחוזית ואכן אישרו 761 יחידות דיור".

"ברקת הלך על הראש של כחלון, אישית"

"ירושלמי בנשמה". סלוגן הקמפיין של דייטש

ועדיין, נשאלת השאלה, האם אין חשש שלחץ מאסיבי יגרום לקצר בין הרשות לממשלה – שתמנע תקציבים מהעיר. אך דייטש, כך לפי האדישות שהוא משדר, לא ממש חושב שסיטואציה שכזו בכלל תעמוד בדרכו. "אני בטוח בכך שראש הממשלה יאהב את האתגר, כי זה מה שנותן לו את הכח", אומר דייטש ל'ביזנעסופ"ש'.

עם זאת, הוא ממהר להבהיר, כי הוא "לא דוגל בשיטה של ללכת למלחמה על ראשו של מישהו. מה שברקת עשה, זה שהוא ניהל מלחמה על ראשו של שר האוצר והלך אישית על ראשו של שר האוצר. אני ממש לא מגיע מהמקום הזה. אני מגיע מהמקום שאני רוצה לאתגר אותם (את הממשלה. פ"ר). הרי כולכם שמים במצע שלכם שירושלים היא בירת העם היהודי. לא יכול להיות שבמצע שלכם, ביום הבוחר, אתם מסבירים לו שירושלים היא לנצח נצחים מאוחדת וכשזה מגיע בלמעיישה, שאתה צריך לאשר את התוכניות, פתאום כולם נעלמים", כך דייטש.

ואפרופו המאבק התקציבי בין ברקת לשר האוצר כחלון, צפה ועולה שוב שאלת ה'טייס האוטומטי' – הגירעון התקציבי הדורש את מענק הבירה המורחב, אך לדברי דייטש, אין זה מה שמעסיק אותו במיוחד בימים אלה. "שר האוצר אוהב את ירושלים בדיוק כמוני", אומר דייטש. "שר האוצר אין לו שום בעיה לתת לירושלים כמה שיותר. גם הוא מבין שיש לנו רק ירושלים אחת. אז השאלה היא איך מנהלים את השיח. אני לא אבוא ממקום של פטרונות – אלא ממקום של שותפות".

אלקין? "שר נפלא"

"זה לא מגיע מהתנשאות או מזלזול. אלקין הוא שר נפלא", מדגיש דייטש כשנשאל האם אינו חושב שאלקין, בתור מי שעומד בראש המשרד לענייני ירושלים, יכול להביא יותר תקציבים ממנו לעירייה. "בשביל לעמוד בראש האירוע שקוראים לו 'ירושלים' אתה חייב להיות חלק בלתי נפרד מהעיר. בשביל לדעת מה הם החסמים של עיריית ירושלים אתה צריך להיות חלק מהמערכת העירונית של עיריית ירושלים ולהיות בקיא לפרטי פרטים – ברמה של להכיר כל פקיד ופקיד".

דייטש לא מתכחש לעובדה שירושלים מתאפיינת בעומס בירוקרטיה, אך בד בבד טוען שבקדנציה הנוכחית חל שיפור משמעותי "ולא רק בזכותו של יוסי דייטש", כלשונו. דייטש אגב, חושף את שאיפתו, "למצב שבו יזם או קבלן שנכנס למוסדות התכנון בעיר ירושלים, יוכל להיות לאחר היתר בניה בתוך כשנה ושמונה חודשים מאז שהוא פתח תיק לתב"ע".

ואיך הוא מתכוון לעשות את זה? לדבריו, הוא מתכוון לחזור על שיטת העבודה שלו בעת שכיהן כסגן ראש העיר – להסתובב בקומות הפקידים בכיכר ספרא. "אערוך ביקורי פתע חוזרים ונשנים בקומה 4 ואסתובב בשטח", הוא אומר, כשלמעשה הוא חוזר על הטקסטים ששידר באירוע השקת הקמפיין שלו בחול המועד סוכות.

בשלב זה, דייטש, הנוטל חלק בישיבות התכנון השונות מזה למעלה מעשור, אומר את הטקסט האהוב מכל על כל יזם נדל"ן, שאם יהיה בר ביצוע, שוק הדיור הירושלמי אכן ישתנה מקצה לקצה. "צריך לשנות תפיסה", מכריז דייטש. "רבותיי, היזמים והקבלנים הם לא אויבינו ולא אויבי המערכת העירונית – להיפך – הם האנשים שיכולים לתת לנו את מנוע הצמיחה של העיר ירושלים. הם אחד הגורמים שיביאו לנו היטלי השבחה, אגרות, תשלומי ארנונה, פעילות עסקית גדולה יותר, ובמקום להרחיק אותם אנחנו נעשה הכל כדי לקרב אותם ולעזור להם – ובשיתוף פעולה איתם לראות איך אנחנו מקצרים את הליכי הבירוקרטיה בעיר ירושלים".

עם גב מפרוש וליצמן, מי בכלל חושב על פרישה מהמרוץ?

לא רבים יודעים זאת, אבל אחת הסיבות העיקריות לביטול הסכם הגג בירושלים הייתה הפעילות המאסיבית של יוסי דייטש ושל פיני עזרא. שאלנו אותו מה עמד מאחורי המהלך והאם הוא לא חושב שבשורת התוצאה הוא דווקא פגע בתושבים. "למה תכנית הגג הייתה צריכה להגיע בחודש אוקטובר 2018, בשלהי הקדנציה של ברקת?", פותח דייטש במתקפה. "אם היה כל כך חשוב להביא את תוכנית הגג לעיר ירושלים, הנהלת העיר הקודמת כיהנה כעשור ועד כמה שאני יודע תוכניות גג נחתמו כבר לפני כשלוש וחצי שנים בערים רבות. מה נזכרו בעיריית ירושלים להביא את הסכמי הגג ממש בשלהי הקדנציה", מאשים דייטש את המהלך החפוז באי-הוגנות רבתי.

לדבריו, "אנחנו באנו ואמרנו: אם אתם זיהיתם שיש בעיות וצריך להביא פתרונות של יחידות דיור, אתה צריך לעשות את החלוקה לכלל האוכלוסיה ולא יכול להיות שתביא פתרונות לאוכלוסיות ספציפיות. אני כראש עיר מחוייב לכלל הצעירים בירושלים ואני לא יכול להביא פתרונות רק לסוג מסוים של צעירים שיבואו לירושלים והצעירים האחרים שיעזבו את העיר, וזה כל הנושא. באנו ואמרנו "רבותיי, הצדק לא צריך רק להיראות, הוא צריך גם להיעשות". למקרה שתהיתם, דייטש מתכוון לקרב על שכונות מערב העיר.

"העבירו כתובות? לא מתעסק בספינים"

למרות שעיקר עיסוקנו בתחום הכלכלי, קשה היה שלא לרפרף במדורי החדשות ולגלות דיווחים לפיהם העבירו 14 אלף סטודנטים את כתובתם לעיר, בכדי להשפיע ביום הבוחר על התוצאות בקלפי. מה שעלול להכריע את הכף לרעתו של דייטש, שהדמוגרפיה בעיר מהווה מאזן משמעותי לבחירתו בכא חשוון. "איך אתם מתכוונים להתמודד עם זה?", תהינו. דייטש לא השתהה והשיב מיידית בזלזול מבלי להניד עפעף.

"לא מאמין לפרסומים האלה", אומר דייטש ל'ביזנעסופ"ש'. "זה ספינים ואני לא מתכוון בכלל להתמודד עם זה. לא מאמין לזה", הוסיף. לרגע נראה היה כי זה כל מה שיש לדייטש לומר בנידון, אך בו בזמן שהמיקרופון הופנה לצד 'ביזנעסופ"ש' בחר דייטש להרחיב ולהזהיר כי מדובר במסע הפחדה בלבד. לדבריו, "באותה מידה יכלנו לספר שאנחנו בציבור החרדי העברנו גם 14 אלף. עזוב, זה סיפורים, ספינים, מסע הפחדה ואני פשוט לא מאמין לזה".

לסיום, שאלנו את דייטש: "אילו לא היית מתמודד, מי מבין שאר המועמדים הוא הטוב ביותר ליזמים ולבעלי העסקים?". את התשובה לכך תוכלו לראות ולשמוע בסוף ראיון הוידיאו ל'ביזנעסופ"ש'. סאונד: אולפני EQ Studio‏ – יענקי ברוין.

כתיבת תגובה