סקר: 74% מהישראלים חוו הונאה או ניסיון הונאה פיננסית

גניבת קודי-אימות, הודעות SMS חשודות, והודעות מפתיעות על 'זכיות' | מסקר שביצעו בלאומי באמצעות מכון "גיאוקטוגרפיה", עולה כי 74% מהישראלים חוו הונאה או ניסיון הונאה פיננסית, כאשר 47% מתוכם הם בני הגיל השלישי | טיפים להתנהלות בטוחה ברכישות אונליין

עוקץ | צילום: shutterstock

קניות ברשת חוסכות לנו לא מעט זמן וכסף, אך הן טומנות בחובן גם סיכונים כמו הונאות פיננסיות, בייחוד לאוכלוסיות שפחות מיומנות בקניות און ליין, כמו בני הגיל השלישי.

מסקר שביצעו בלאומי באמצעות מכון "גיאוקטוגרפיה", עולה כי 74% מהישראלים חוו הונאה או ניסיון הונאה פיננסית, כאשר 47% מתוכם הם בני הגיל השלישי. ניסיונות הונאה באמצעות הודעות טקסט הן הנפוצות ביותר – 56% מהישראלים חוו הונאה או ניסיון הונאה מסוג זה. עוד עולה מהסקר, כי 27% מהישראלים חוו ניסיון הונאה בטלפון, כש-19% מתוכם הם מבוגרים בני הגיל השלישי.

נתונים אלו לא צריכים להרתיע את הצרכנים מלבצע רכישות אונליין, בפרט כאשר האתרים השונים מציעים הנחות משמעותיות שמגיעות לכדי עשרות אחוזים. יחד עם זאת, חשוב להבין ממה צריך להיזהר, כיצד אפשר להקטין את הסיכונים ברכישה ברשת, ומהן ההמלצות לרכישה בטוחה באופן כללי – ובפרט עבור לקוחות הגיל השלישי. 

מומחי הסייבר של לאומי ממליצים על מספר כללים חשובים, שנועדו למנוע הונאות פיננסיות בכרטיס האשראי או בחשבון הבנק שלכם:

בצעו רכישות רק מאתרי אינטרנט מוכרים והימנעו מכניסה לאתרים שאינם מוכרים.

תמיד עדיף להיכנס ישירות לאתר הקניות המבוקש, ולא באמצעות קישורים שונים שקיבלתם. 

הירשמו לשירותים השונים שמציעים הבנקים וחברות כרטיסי האשראי, לקבלת התראות עבור רכישות/העברות בחשבון או בכרטיס, כדי שתקבלו התראה בזמן אמת במקרה של תנועה חריגה.

עקבו באופן תדיר אחר הפעולות בחשבון הבנק / כרטיס אשראי באפליקציית הבנק או באפליקציית כרטיס האשראי שלכם. במידה וזיהיתם תנועה חשודה בחשבון או בכרטיס האשראי, פנו בהקדם למוקד שירות הלקוחות של הבנק או של חברת האשראי.

במידה וביצעתם הזמנה באמצעות שירות טלפוני, אין למסור קוד אימות שנשלח אליכם מהבנק לנייד באמצעות הודעת SMS – הקוד הוא אישי ומיועד לשימושכם בלבד!

קראו היטב את קוד האימות שקיבלתם, על מנת לוודא כי הוא תואם לפעולה שביצעתם.

חשוב לזכור! בכל מצב אין למסור לאף גורם את שם המשתמש והסיסמא לחשבון הבנק שלכם.

שימו לב למחיר הקנייה הסופי לפני שאתם משלמים. לפעמים במהלך סיום הרכישה מתווספות עוד תוספות בגין עמלה/מיסים/משלוח וכדומה, שאינם מופיעים בפרסום.

קיבלתם SMS ש"זכיתם" במוצר יקר ערך? כנראה שמדובר בהונאה מסוג 'פישינג', שמטרתה לגנוב את פרטי כרטיס האשראי שלכם. 

דוגמא נוספת לשיטת פישינג נפוצה בעונת הקניות – קבלת הודעת SMS המתחזה לדואר ישראל, המעדכנת אתם כי ממתינה לכם כביכול חבילה בסניף הדואר שעליכם לאסוף,  עם בקשה לחיוב אשראי, וזאת במטרה לגנוב את פרטי כרטיס האשראי שלכם. 

כתיבת תגובה