נוסעים על המדרכה, חותכים בין מכוניות ונוהגים בפראות: 65% מהציבור חשים סכנה בטיחותית כשהם רואים שליח | כך עולה מסקר 'מאגר מוחות' אודות אופן נהיגת השליחים והיעדר הציות לחוקי התנועה הבסיסיים | במקביל, הציבור מפנה את האחריות לחברות השליחויות ודורש מהמדינה להגביר את האכיפה והפיקוח על אופן נהיגת השליחים
אבי יוסף 24.07.2023רוב הציבור (65%), טוענים כי הם חשים סכנה בטיחותית כאשר הם נוהגים או הולכים ברגל ורואים שליח בקרבתם, כך עולה מסקר חדש (מאי 2023) של עמותת אור ירוק שנערך על ידי מכון המחקר "מאגר מוחות".
מהסקר עולה תמונה מדאיגה אודות אופן נהיגת השליחים והיעדר הציות לחוקי התנועה הבסיסיים. במקביל, הציבור מפנה את האחריות לחברות השליחויות ודורש מהמדינה להגביר את האכיפה והפיקוח על אופן נהיגת השליחים.
95% מהנשאלים בצפון השיבו כי ראו לפחות פעם אחת בשנה האחרונה שליח בכביש. מעבר לכך, 64% מהנשאלים טענו כי ראו בשנה האחרונה יותר שליחים בכבישים.
מהסקר עולה עוד כי 41% מהמשיבים בצפון טענו שראו תאונה או מקרה של כמעט תאונה עם שליח בשנה האחרונה, כאשר 15% מהמשיבים טענו כי הם או מישהו שהם מכירים נפגע בתאונה עם שליח.
58% מהנשאלים בצפון טענו כי השליחים נוהגים באופן לא בטוח.
עוד עולה מהסקר כי רוב מוחלט מהמשיבים (91%) סבורים שחברות השליחויות צריכות לדאוג להכשרת השליחים לנהיגה בטוחה. בנוסף, רוב מוחלט מהמשיבים (93%) סבורים גם שחברות השליחויות צריכות להיות אחראיות על בטיחות כלי הרכב של השליחים. בנוסף, רוב גדול מהמשיבים בצפון (76%) גם סבורים שהמדינה צריכה לפקח באופן הדוק יותר על אופן נהיגת השליחים.
98% מהנשאלים באזור השרון השיבו כי ראו לפחות פעם אחת בשנה האחרונה שליח בכביש. מעבר לכך, 67% מהנשאלים טענו כי ראו בשנה האחרונה יותר שליחים בכבישים.
מהסקר עולה עוד כי 67% מהמשיבים בשרון טענו שראו תאונה או מקרה של כמעט תאונה בשנה האחרונה, כאשר 24% מהמשיבים טענו כי הם או מישהו שהם מכירים נפגע בתאונה עם שליח.
77% מהנשאלים בשרון טענו כי השליחים נוהגים באופן לא בטוח. עוד עולה מהסקר כי רוב מוחלט מהמשיבים (96%) סבורים שחברות השליחויות צריכות לדאוג להכשרת השליחים לנהיגה בטוחה. בנוסף, רוב מוחלט מהמשיבים (96%) סבורים גם שחברות השליחויות צריכות להיות אחראיות על בטיחות כלי הרכב של השליחים. בנוסף, רוב גדול מהמשיבים (82%) גם סבורים שהמדינה צריכה לפקח באופן הדוק יותר על אופן נהיגת השליחים.
97% מהנשאלים בתל אביב-יפו ואזור המרכז השיבו כי ראו לפחות פעם אחת בשנה האחרונה שליח בכביש. מעבר לכך, 59% מהנשאלים טענו כי ראו בשנה האחרונה יותר שליחים בכבישים.
מהסקר עולה עוד כי 64% מהמשיבים במרכז טענו שראו תאונה או מקרה של כמעט תאונה בשנה האחרונה, כאשר 11% מהמשיבים טענו כי הם או מישהו שהם מכירים נפגע בתאונה עם שליח.
72% מהנשאלים במרכז טענו כי השליחים נוהגים באופן לא בטוח ורוב מוחלט מהמשיבים (87%) סבורים שחברות השליחויות צריכות לדאוג להכשרת השליחים לנהיגה בטוחה. רוב מוחלט (87%) סבורים גם שחברות השליחויות צריכות להיות אחראיות על בטיחות כלי הרכב של השליחים. בנוסף לכך, רוב גדול מהמשיבים (78%) סבורים שהמדינה צריכה לפקח באופן הדוק יותר על אופן נהיגת השליחים.
91% מהנשאלים באזור ירושלים השיבו כי ראו לפחות פעם אחת בשנה האחרונה שליח בכביש. מעבר לכך, 64% מהנשאלים טענו כי ראו בשנה האחרונה יותר שליחים בכבישים.
מהסקר עולה עוד כי 38% מהמשיבים באזור ירושלים טענו שראו תאונה או מקרה של כמעט תאונה בשנה האחרונה, כאשר 15% מהמשיבים טענו כי הם או מישהו שהם מכירים נפגע בתאונה עם שליח.
60% מהנשאלים באזור ירושלים טענו כי השליחים נוהגים באופן לא בטוח וגם רוב מוחלט מהמשיבים באזור ירושלים והסביבה סבורים שחברות השליחויות צריכות לדאוג להכשרת השליחים ולדאוג לבטיחות הכלים.
נתונים דומים ליתר אזורי הארץ, נשמעו באזור הדרום ובאר שבע.
עו"ד יניב יעקב מנכ"ל עמותת אור ירוק: "שיטת ההעסקה של השליחים, בה אין למעסיק כל אחריות על בטיחותם ואופן נהיגתם בכביש גורמת להם לבצע עבירות תנועה שמסכנות אותם וגם את שאר משתמשי דרך. הציבור מביע חוסר שביעות רצון מנהיגת השליחים. מעבר לכך, הציבור רואה בהם מטרד אשר פוגע בתחושת הביטחון האישי. במשרד התחבורה והבטיחות בדרכים לא יכולים להמשיך לשבת על הגדר כאילו התופעה הנרחבת הזו לא נוגעת להם. הציבור דורש מחברות השליחויות לקחת אחריות גם על השליחים וגם על הכלים שלהם וכמו כן דורש גם ממשרד התחבורה והבטיחות בדרכים לפקח באופן הדוק גם על אותן חברות שמרוויחות מכך סכומי כסף גדולים. עליהן להחזיר חלק מהרווחים לטובת הבטיחות בדרכים".