בזו אחר זו: רעידת אדמה נוספת כעבור כ-12 שעות

12.5 שעות אחרי רעש האדמה שהורגש הלילה בצפון בעוצמה של 3.7 התרחשה בשעות הצהריים רעידה נוספת, הפעם בעוצמה של 3.5 בסולם ריכטר | ראש עיריית צפת: "המדינה חייבת לשנות את המשוואה ולא להתמקד בגוש דן בלבד" | יו"ר איגוד הנדל"ן איציק חסידים – "אנחנו באזור השבר הסורי אפריקאי, אין לנו את הפריווילגיה להמתין לאסון"

רעידת אדמה | אילוסטרציה: Antonio Nardelli, שאטרסטוק

אחרי שבלילה דווח כי בשעה 23:36, התרחשה רעידת אדמה בעוצמה של 3.7, במרחק של 16 ק”מ צפונית מזרחית לבית שאן, היום התרחשה שוב רעידת אדמה בעוצמתה של 3.5, והפעם מוקד הרעש היה 16 ק"מ דרומית מזרחית לטבריה, לפי דיווחי פיקוד העורף והמכון הגיאולוגי.

במכון הגאולוגי הסבירו כי בגלל מיקום הרעש אתמול, הרעידות היו מוגברות, למרות שהעוצמה הייתה נמוכה יחסית.

בפיקוד העורף הזכירו כי בזמן רעידת אדמה יש להתנהל כדלהלן:

  • במבנה – אם ניתן, יש לצאת לשטח פתוח. אם לא ניתן לצאת מהמבנה תוך שניות ספורות, יש להיכנס לממ"ד ולהשאיר את הדלת והחלונות פתוחים או לצאת לחדר המדרגות ולהמשיך לרדת עד ליציאה מהמבנה. רק אם לא ניתן לפעול כך, יש לשבת בפינה פנימית של החדר או תחת רהיט כבד ולהגן על הראש באמצעות הידיים.
  • בחוץ – יש להישאר בשטח הפתוח ולהתרחק ממבנים, מעצים, מכבלי חשמל ומפריטים שעלולים ליפול ולסכן אתכם.
  • בקרבת חוף הים – יש להתרחק מחוף הים קילומטר אחד לפחות או לעלות לקומה רביעית ומעלה, מחשש שיגיע צונאמי ויציף את החוף. ניתן להסתייע בשילוט המורה על דרכי המילוט אל אזורי הכינוס המסומנים.
  • ברכב – יש לעצור את הרכב בצד הדרך לחכות בתוכו עד שרעידת האדמה תיפסק. יש להימנע מעצירה מתחת לגשר או על מחלף.

בעקבות רעידת האדמה אתמול אמר ראש העיר צפת, שוקי אוחנה, כי "לצערי, הפרויקטים של חיזוק מבנים התמקדו עד כה באזורים המרוחקים מהשבר הסורי-אפריקני. הסכנה הגדולה היא באזור הגליל הן מבחינת הקרבה לשבר הסורי-אפריקני והן מבחינת האופי ההררי של האזור וריבוי מבנים וותיקים. לצערי, הפכו את פרויקט חיזוק מבנים לעסק המזין את הקבלנים ולא דואג באמת לציבור. מדינת ישראל חייבת לשנות את המשוואה, רעידת אדמה עוצמתית זו לא שאלה של אם תהיה, זו שאלה של מתי תהיה. קידום המיזמים נגד רעידות אדמה רק באזור החוף מוכיח כי בסיכומו של יום, ערי הצפון לא מעניינים את המדינה. האם באמת ערי הצפון יכולים להתמודד עם רעידת אדמה לבדן? מה אמור לעשות ראש רשות שחצי מעירו קורסת למדרון הר, בזמן שחיזוק נגד רעידות אדמה מתבצע על ידי יזמים בעלי אינטרס כלכלי הפועלים בגוש דן בלבד? אם המדינה לא תחל לטפל בסוגיה באופן מיידי – שכונות שלמות עשויות לקרוס, להותיר הרס וחורבן ולגבות חיי אדם רבים".

גם ראש המועצה האזורית עמק הירדן, עידן גרינבאום, אמר כי "תושבי המדינה כולה קיבלו הלילה תזכורת לכך שאנחנו בעמק חיים על השבר הסורי-אפריקני ונמצאים בנקודה הכי בעייתית בישראל. בעמק הירדן מבנים בני עשרות שנים, ולצערנו בכל הנוגע לתוכניות חיזוק המבנים בפני רעידות אדמה המדינה מתמקדת באזור חיוג 03 במקום באזורים שצריכים במיוחד את החיזוק. ברצועה המזרחית של המדינה לא חוזקו מבנים בפני רעידות אדמה. מקווה שמקבלי ההחלטות במדינת ישראל יבינו שמדובר בקריאת השכמה. הפעם זה נגמר בטוב, מי יודע מה חלילה יהיה בפעם הבאה".

בעקבות רעידות האדמה, מתריע יו"ר איגוד הנדל"ן איציק חסידים, "רק לפני פחות מחודש נפגשתי עם ראש הממשלה ושרת הפנים והתרעתי בפניהם על הצורך במתן התייחסות מיוחדת באזור הצפון, בפרט בכל הנוגע לנושא חיזוק המבנים הקריטי ליישובים שונים באזורנו. הזכרתי להם שבאזור השבר הסורי אפריקאי מתרחשות רעידות אדמה מדי תקופה ואין לנו את הפריווילגיה להמתין לאסון.

איציק חסידים | צילום: יח"צ

"הלילה הרגישו תושבים רבים על בשרם את הרעידה ואת החשש המלווה את החיים באזור. כל תחום התמ"א 38 המתעדף את היזמים במרכז הארץ על חשבון אזורי הפריפריה הנמצאים בסכנה גדולה יותר בשל מיקומם הגיאולוגי והביטחוני מעקר את מטרתה המקורית של התוכנית. אני מקווה שסוף סוף מעכשיו, לצד טיפול בגל הקורונה ויתר הסוגיות 'השוטפות', תכניס הממשלה לסדר יומה גם את תחום חיזוק המבנים בפריפריה וטיפול בתמ"א, למנוע את ההמשך ההגירה השלילית ובריחה של אנשים, גם מחשש לרעידות אדמה. המשילות והדאגה לתושבים אינן יכולות להיעצר בגבולות מרכז הארץ!".

כתיבת תגובה