דיון סוער: הארכת פעילות הותמ"ל נותרה ללא הכרעה

יו"ר וועדה יואב קיש: "משימת תכנון הדיור חשובה, אבל חשובה לא פחות הדרך. לא ניתן לבנות בלי לקחת קרקע, אבל חייבים לשמוע אותם" ח"כ מקלב לאחר הדיון "עצם העובדה שהותמ"ל לא מספק תכניות לציבור החרדי מראה כי הוא אינו פועל עבור כלל הציבור"

יואב קיש ובצלאל סמוטריץ בועדת הפנים. צילום הדס פרוש פלאש 90.

דיון סוער התקיים היום (ד') בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, יו"ר הועדה ח"כ יואב קיש אמר בפתח הדיון כי הדיון המתקיים כעת הוא בשאלה האם להאריך את תוקף הוועדה המיוחדת או לא, ולא בחוק הותמ"ל עצמו.

ח"כ יואב קיש הודיע כי הוועדה תמשיך את הדיון על הארכת הוראת השעה לקידום בניה במתחמים מועדפים לדיור בשבוע הבא, וזאת לאחר שלא הצליחו בוועדה להגיע להחלטה. יו"ר הוועדה ח"כ יואב קיש הבהיר "לא ניתן לעשות את עבודת הותמ"ל בלי לקחת קרקע מהמועצות האזוריות, אבל אני פונה לממשלה ואומר, המשימה חשובה, אבל יש דרך. אני לא מתווכח עם ההחלטות שלכם, אבל לא ייתכן שראשי מועצות אומרים 'אף אחד לא דיבר איתי'. המתח יהיה, ואתם תוותרו על שטחים לטובת מגורים, אבל אנחנו נוודא שישמעו אתכם".

קיש הוסיף ואמר "ההצבעה לא תתקיים היום כי חשוב לתת לכל מי שרוצה להתבטא. הותמ"ל הוא צורך חיוני, ולו בזכות זה שהוסיף תחרות מול הוועדות המחוזיות. יש ראשי עיר שמאד מרוצים, אנו באמצע תהליך. יש הרבה בעיות תשתית ותחבורה ומימון תשתיות על במקומות שחתמו על הסכמי גג, ופיצוי ראוי לחקלאים. המתח קיים ולכן נקדיש לו דיון נוסף בטרם נכריע בעניין הארכת תוקף החוק".

בתגובה לדבריו אמר אביגדור יצחקי, ראש מטה הדיור הלאומי: "זה קרוב לשלוש שנים שאנו מטפלים במשבר הדיור שהיו לו הרבה סיבות. הפתרון הוא קודם כל הגדלת ההיצע. שמנו לעצמנו מטרה לאפשר לשוק הפרטי לייצר מספיק דירות. הנושאים בהם צריך לטפל הם תכנון, שיווק, תשתיות, אשראי, כוח אדם, התחדשות עירונית והיתרי בניה. בוועדות המחוזיות הזמן לא היה סביר וזה עצר חלק גדול מהיוזמות.

צריך מדיניות מקרו כלכלית, שעל מדף מוסדות התכנון יהיו מספיק דירות ל-6-7 שנים. ככל שההיצע גדל, יש השפעה על המחירים. בשלוש שנים אושרו תוכניות: מאה אלף תוכניות וזה לא מספיק. עד 2040 רוצים להגיע לבניית תוכניות ל 2.6 מיליון דירות, ולמימוש של מיליון וחצי דירות".

תומר רוזנר, היועץ המשפטי לוועדה הסביר כי הוועדה לא יכולה לתקן את הצו, אבל היא יכולה להתנות את אישור הצו בתנאים. "הממשלה יכולה להתחייב שהיא תכניס שינויים" הסביר.

ח"כ בצלאל סמוטריץ: "ברור שמדובר בכלי חיוני. יש בפנינו אתגר גדול ומתוך אהבה מקלקלים את השורה, אבל אסור לקלקל בצורה מוגזמת. לא לדרוס בדרך כל דבר. יש אלמנטים שצריך לתקן ולאזן. לדוגמא, החקלאים שמשיבים אדמות ומקבלים פיצוי, אבל משלמים על הפיצוי מיסוי מלא, בניגוד להפקעה מערבים ששם משלמים מיסוי מופחת ובניגוד לתזכיר חוק שיעניק פטור מלא לחברת חשמל בגין נכסים שלא ברור למה הם בכלל שלה".

ח"כ מוסי רז: "אין מקום לוועדה שפוגעת בערכים סביבתיים וחברתיים כמו תחבורה וחקלאות. המצגת הדגימה למה גם מי שחשב שצריך ותמ"ל צריך לומר מספיק". 

ח"כ אורי מקלב טען בדיון "גם כשרואים את המצגת והחזון ברור שזו לא דרך המלך, אלא לעת חירום, בגלל מצוקה. אם זו דרך טובה, אולי נבטל את התכנון הרגיל ונעשה את כל התכנון ככה? יש פגיעה. אם רוצים לאשר את הצו צריך לבחון, לעשות מיפוי. לשמוע במקומות שאושרו מה התגובות בשטח. קיצורי דרך זו דרך פוגענית". ח"כ יעקב אשר הוסיף  "אחד הדברים הגדולים בחקיקה הוא שאפשר לראות איך החוק עובד, ולתקן. החיפזון מהשטן".

לאחר הדיון הוסיף מקלב  כי עצם העובדה שהותמ"ל לא מספק תכניות לציבור החרדי מראה כי הוא אינו פועל עבור כלל הציבור ולא עבור כלל המגזרים ואין להם את הזכות לבוא כעת ולבקש להאריך זאת באופן מידי.

איציק ברוורמן, ראש עיריית פתח תקווה תקף גם הוא את פעילות הותמ"ל "העמידו מטרה לשווק דירות, אבל בלי תכנון. יוצרים כלוב של זהב. אין תשתיות, בעיקר אין תחבורה. אם רוצים לזרז תהליכים, תעבירו את כל המשאבים לוועדות מחוזיות. נוצר אבסורד. סירקין חצי בותמ"ל וחצי במחוזית. איזה היגיון יש בזה?"

תמיר עידן, ראש מועצת שדות נגב הוסיף "רציתי להשמיע את עמדתי, אמרו לי תמצא שר שמוכן להציג בשמך. לא מצאתי שר שמוכן. ועדת הגבולות הורידה ממני 460 דונם למסחר והעבירה לנתיבות. שטח שתכננו כמרכז תעסוקה במושב תקומה לוקחים. מה המועצה צריכה לעשות כשלוקחים לה שטחי תעשיה ומסחר?"

כתיבת תגובה