יזם ישראלי יבטל לכם את הפקקים בצמתים?

ניסוי מוצלח באלגוריתם ייחודי המעדכן את מתכונת הרמזור בהתאם לעומס בזמן אמת • הצמתים המרכזיים בהם נוסה הפרויקט, הפכו במהירות לפשוטים לחציה

צומת לוי אשכול, לפני (בקטנה) ואחרי | צילום: עופר הופמן

בימים אלה נערכים ניסויים ברחבי הארץ לאלגוריתם חדשני שמטרתו ליצור צומת חכם שיצמצם את הפקקים, בהתבסס על נתונים בזמן אמת. אחד הניסויים הבולטים ביותר, שכבר הוגדר כהצלחה ענקית, הוא צומת שדרות בגין עם גורודסקי ברחובות. היתרונות הבולטים שמושכים רשויות נוספות בארץ לשתף פעולה הם העלות הנמוכה, היעדר הצורך במכשור יקר נוסף, אוטונומיה של הרמזור והתאמתו לרגולציה הקיימת.

הניסוי הוא פרי רעיונו של היזם הישראלי עפר הופמן. לאחר שהממצאים הציגו חיסכון של כ-65% בזמני ההמתנה בצמתים שבהם מתקיים האלגוריתם, בוצע ניסיון בשטח בידי חברת 'אריאל וימאזור', המובילה את שוק הרמזורים בישראל עם שליטה של כ-43% מהשוק בארץ.

סימולציה מוצלחת שהתקיימה בצומת שמשון יותם בחיפה וניסיון מוצלח בלוי אשכול בתל אביב הביאו גם את רחובות לקחת חלק בניסוי עם אחד הצמתים הקשים בעיר: שדרות בגין גורודסקי. האלגוריתם יצר תכנית חלוקת זמנים שונה ודינאמית לצומת. לשם השוואה, התוכנית הקיימת הקצתה 17 שניות לפניה שמאלה לתוך העיר, והאלגוריתם שלמד את העומסים הקצה עד 37 שניות. כלומר 20 שניות נוספות במשך שעות העומס. מדובר בשינוי משמעותי במונחי רמזור בצומת מרכזי, והדבר מתאפשר רק לאלגוריתם שמגיב בזמן אמת לעומסי התנועה למעשה.

הניסיון ברחובות הוכתר כהצלחה ענקית כאשר בסרטונים של לפני ואחרי ניתן לראות את השינוי המשמעותי בפנייה שמאלה, שעד היום היווה מקטע מתיש ואיטי לנוסעים בו והיום כבר לא נותר זכר לאותו פקק מוכר. באר שבע, הרצליה וצומת הטייסים של נתיבי ישראל עתידים להצטרף לניסוי כבר בחודש הקרוב.

השיטה עובדת בצורה של שילוב גלאים בסיסיים בקרקע הצומת ומכאן האלגוריתם כבר לוקח פיקוד: הוא מודד את נתוני התפוסה בגישה לצומת ומונע את הצטברות הרכבים על ידי חלוקה דינאמית של מעגלי הזמן של הרמזורים בצומת בהתבסס על רמת הביקוש בכל גישה בזמן אמת.

האלגוריתם החדשני הוא לא השיטה הראשונה שמטרתה לייעל פקקים בצמתים, אך היא כנראה השיטה היעילה ביותר כיום בשוק. בלוס אנ'לס למשל, הותקנה שיטה מבוססת חיישנים שמטרתה לייעל את חלוקת הזמן של הרמזורים, אך ההבדל בין השיטות טמון בכמה קריטריונים קריטיים לרשויות בארץ.

 

הראשון והעיקרי שבהם הוא נושא העלות: בעוד עלות הפיכת צומת רגיל לצומת חכם כמו בלוס אנג'לס יכולה להגיע קרוב למיליון שקלים, השיטה החדשנית מסתכמת בעלות של כמה אלפי שקלים בודדים (התקנת החיישנים בקרקע ותפעול שוטף בלבד). למעשה, ההתקנה פשוטה יחסית ולא דורשת ציוד טכני מורכב מידי, מה שמייעל גם את הנושא הרגולטורי בתחום. רשויות כמו תל אביב, רחובות, באר שבע ונוספות מבקשות לקחת חלק בפרויקט גם מתוך הידיעה שהאלגוריתם לא דורש שינוי או התאמה רגולטורית מהמחוקק ובכך מועד הכניסה לפעולה בשטח הוא מידי.

יזם האלגוריתם עפר הופמן מספר "אנחנו נמצאים בתקופת מעבר מדור 2 לדור 3 בכל הנוגע לסוגי מנגנוני הרמזורים הקיימים בעולם, וזהו שינוי מציאות של ממש לנוסע. אם היינו רגילים לכנות את הרמזורים הקיימים היום כמתקדמים, מגיע האלגוריתם החדשני ולמעשה "רואה" את עומסי התנועה בזמן אמת דרך החיישנים הקיימים כבר היום בכבישים. אנשי אקדמיה ובוגרי טכניון המתמחים. בפיתוח צמתים מרומזרים הביעו התלהבות יתרה מהתרומה האדירה שהאלגוריתם יכול לייצר. ראשי ערים ומהנדסי בקרת רמזורים של מטרופולין התלהבו והחלו במימוש האלגוריתם בצמתים בתחומם. עדיין קיימים מעצורים, וכמה בעלי אינטרסים, שהאלגוריתם המוצע יפגע בתוכניות שלהם לגרוף רווחים גדולים משדרוג הצמתים באמצעות טכנולוגיות של החברות שהם מייצגים, שמהווים חסם למימושו".

2 תגובות ל: "יזם ישראלי יבטל לכם את הפקקים בצמתים?"

  1. זו בשורה אמיתית

  2. פעולת חילוק?

כתיבת תגובה