ינואר: מחירי סל המוצרים רשמו ירידה קלה מול דצמבר

בדיקת המועצה לצרכנות לחודש ינואר 2024: עליית מחירים במוצרים דוגמת סוכר, קטניות, שימורי ירקות ושמן זית לעומת דצמבר 2023 | עם זאת, אין שינוי משמעותי במחירי הסלים מול חודש שעבר ונרשמה אפילו ירידה קלה של 0.6% | עדיין קיים פער מחירים ביחס לסקר שנעשה לפני כשנה (ינואר 2023), שם קיימת עליה מובהקת של כ- 4%

סל המוצרים | צילום אילוסטרציה: יונתן סינדל, פלאש 90

כבכל חודש, המועצה מפרסמת את הבדיקה החודשית המקיפה לסל המוצרים (סל של 821 מוצרים מהם נדגמו 770 מוצרים נפוצים ברשתות) בליווי סטטיסטי של ד"ר אור כץ המכללה האקדמית אשקלון.

מהבדיקה (מיום 24.1.24 ביחס לסקר מיום 20.12.2023), עולה כי אין שינויי משמעותי במחירי הסלים מול חודש דצמבר (אפילו ירידה קלה מובהקת של 0.6%). אך עדיין קיים פער מחירים ביחס לסקר שנעשתה לפני כשנה (25.1.2023), שם קיימת עליה מובהקת של כ- 4%. 

בבדיקת המחירים קיים פער בין הרשתות וכן ישנם סוגי מוצרים שמחירם עלו וכאלו שמחירם לא השתנה או ירד (על כן המחיר הממוצע לא השתנה). הממצאים ממחישים את חשיבות השוואת המחיר על ידי הצרכן בין הרשתות לפני רכישת הסל המשפחתי, כחלק מהצורך לשלוט בעליות המחירים והבחירה לרכוש במחיר הזול ביותר.  

יחד עם זאת מהסקר הנוכחי עולה כי בהשוואה לחודש ינואר 2023, נרשמה עליה גבוהה יחסית במספר מוצרים כגון: סוכר וקטניות (3%), שימורי תירס וירקות (2-3%). כפי שפורסם ביחס למחסור בשמן זית בישראל, על אף ההפחתה של המכס ביבוא, אך המגמה העולמית הגיעה גם לכיסו של הצרכן הישראלי- מחיר שימורי זיתים עלו (9%)  – וכן שמן הזית (5%) זאת בנוסף לעליה של 4% מהחודש שעבר.

אמנם, הבדיקה מגלה כי בחודש האחרון המחיר הממוצע של סל המוצרים לא התייקר, על אף הצפי לעליות מחירים של הרבה מן היצרנים בסה"כ המחירים עדיין לא עלו (יתכן שהדבר קשור למבצעי ט"ו בשבט או לעובדה שהרשתות עדיין לא העלו את המחירים).

אז מה אומר הסקר לחודש ינואר ביחס לסקר בחודש דצמבר?

הפרשי מחיר בולטים:

אבוקדו (ק"ג) נמכר ברשת מחסני השוק ב4.9 ₪ לעומת 27 ₪ ברשת סופר יודה – הפרש של 22 ₪ ובאחוזים 454%

קליק ביסקויט מצופה שוקולד חלב יוניליוור 65 גרם- 1 ₪ מבצע ברמי לוי באינטרנט מול 7.52 ₪ מחיר ממוצע ברשת יילו – הפרש 6.5 ₪ ובאחוזים 652%  

בתחום הפארם:  סכיני גילוח ג'ילט פיוז'ן 16 יחידות, נמכר במבצע ברשת BE ב- 139 ₪ לעומת 249.8 ₪ בסופר פארם. הפרש ל 110 ₪ ובאחוזים – 80%.

עליות מחירים ברשתות לפי יצרנים 

שימורי אסם- בית השיטה- +8%

זנכל -יכין + 5%

זנכל פרי מבורך +5%

דיפלומט – פרוקטר & גמבל – +4%

סוכר של סוגת +3%

מוצרי קטניות של סוגת +3%

פרוקטר & גמבל – אולוויז +3%

תבלינים במיכל של טעם וריח +3%

נטו מלינדה – דלידג +2%

שימורים של וילי פוד +1%

איפה הסל הזול ביותר ביחס לסקר לפני חודש?

באופן כללי רשת הזולה ביותר רמי לוי, והיקרה ביותר מגה בעיר הפרש ביניהן 16% 

כאשר ההפרש בין הרשת העירונית הזולה ביותר פוליצר והיקרה ביותר מגה בעיר -8% (הצטמצם מפעם שעברה מ12%)

בבדיקה הנוכחית הוסף סיווג משני לרשתות הדיסקאונט:

היי הדיסקאונט  HD)) – ההפרש בין רשת  הזולה ביותר: רמי לוי והיקרה ביותר יוחננוף -3%. 

הלאו הדיסקאונט  (LD) – ההפרש בין רשת  הזולה ביותר:  קרפור מרקט והיקרה ביותר טיב טעם -7%. 

דרוג הרשתות מהזול ליקר:

מקור: המועצה לצרכנות

המועצה לצרכנות: "ביחס לבדיקה שנעשתה לפני שנה בתקופה המקבילה המחירים בממוצע עלו במובהק ב- 4%. המועצה מציינת שחשוב שלמרות תוצאת הסקר לפיו לא עלו המחיר בממוצע, על הצרכן לשים לב להפרשי המחירים בין הרשתות העירוניות– שם קיים פער מחירים גדול (פער של 8%), מה גם שהרשתות העירוניות יקרות יותר מלכתחילה ממרבית הרשתות האחרות– דבר המייקר את הסל באופן משמעותי.

"עדיין קיים פער בין הרשתות וחשיבות השוואת המחירים בכלל ובין הרשתות בפרט, יכול להוזיל את עלות הסל המשפחתי באופן משמעותי".  

כתיבת תגובה