מנכ"ל השיכון: עליות המחירים ייעצרו באמצע 2022

60 יום לאחר שנכנס לתפקידו, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, אביעד פרידמן, מתייחס בהרחבה למצב הדיור הנוכחי בישראל, הפתרונות ודרכי הפעולה מול האוצר, כמו גם היעד שהציב לעצמו: "ב-2020 שווקו קרקעות לבניית 53 אלף דירות, השנה נעשה כל מאמץ לשבור את השיא של כחלון – שיווק של קרקעות לבניית 70 אלף דירות בשנה", אמר בראיון שהעניק ל'כלכליסט' | "עליות המחירים שיש עכשיו יימשכו, אבל באמצע 2022 הן יירגעו", העריך באופטימיות

אביעד פרידמן (צילום: דן סבאח) לצד לוגו משרד הבינוי והשיכון

לאחר 60 יום בתפקידו כמנכ"ל משרד הבינוי התפנה אביעד פרידמן לראיון נרחב ב'כלכליסט' בו סקר את שוק הנדל"ן הרותח בישראל, וסיפק לציבור בישראל אופטימיות זהירה: "עליות המחירים שיש עכשיו יימשכו, אבל באמצע 2022 הן יירגעו. זה יקרה כשאנשים יפנימו שבאמת מתכוונים לטפל בנושא". כמו כן הבהיר פרידמן את היעד שלו: "בהסכמים הקואליציוניים נקבע יעד שלפיו ב־4 שנים המדינה תשווק קרקעות לבניית 300 אלף יחידות דיור. בשביל זה באנו".

בראשית דבריו התייחס פרידמן לדיווח כי כחלק מהלחימה במשבר הדיור בישראל נפגשו שרי האוצר הפנים והבינוי והשיכון, וזאת לקראת הצגת התכנית הממשלתית להתמודדות עם משבר הדיור החריף, בשבוע הבא, ובפגישתם עלה הצורך לדרבן בעלי קרקעות המיועדות לבניה שלא יעמדו ללא התקדמות, על ידי באמצעות תשלום ארנונה יקרה יותר. זאת, לצד הגדלת ארנונה על משכירי הדירות לטווח קצר, משכירי ה-Airbnb, כמו גם העלאת מס הרכישה על המשקיעים הרוכשים דירה שנייה להשקעה, פרידמן צינן את הדאגה של בעלי הקרקעות והדירות ואמר: "צעדי המיסוי נשקלים. יכול להיות שיהיו דברים חדשים ולא בטוח שכל הצעדים שנחשפו יתקבלו בסופו של דבר. אני לא רוצה לדבר על דברים שלא בושלו. יש בקנה עוד צעדים שאני מקווה שיקרו. אני מרבה להתייעץ ומרבה להקשיב למומחים מהארץ ומהעולם, מנסה לשמוע את כולם ולא רק דברים שהגיעו ממשרדי הממשלה. אנחנו מקשיבים לשוק, לכלכלנים ולאנשים שמכירים את השוק. אנחנו לא חושבים שאנחנו יודעים את כל התשובות אבל אנחנו נחושים להילחם ולהצליח". (יצוין, כי בתוך כך דיווח 'כלכליסט' כי דווקא שרת הפנים איילת שקד היא שלוחצת שלא להעלות את את המס על על משקיעי הנדל"ן מכ-5% כיום ל-8%).

קבוצה נבחרת

"יש כמה מפתחות להצלחה. זה משבר של היצע, והתפקיד המרכזי שלנו הוא להגדיל את היצע הדירות. זו פעולה רב-מערכתית שדורשת שיתופי פעולה עם משרד האוצר, משרד הפנים, רשות מקרקעי ישראל ומשרד התחבורה. אם המערכת לא תעבוד ביד אחת, זה לא יקרה" אמר פרידמן במענה לשאלה האם ואיך יצליחו במשרד השיכון לבלום את עליית המחירים, וסיפר: "לשמחתי כן. לקבוצת הווטסאפ שהקמנו קוראים שיתופי פעולה 2021. זו הקבוצה הכי פעילה אצלי בווטסאפ. בקבוצה חברים צחי דוד (סגן הממונה על התקציבים בתחום הנדל"ן ושלטון מקומי) וחבורתו במשרד האוצר; ישי בן דוד מהחשכ"ל (סגן בכיר לחשב הכללי ומנהל חטיבת פנים ומקרקעין); דלית זילבר, מנכ"לית מינהל התכנון; שלומי הייזלר, ראש מטה התכנון במשרד הפנים; ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל; מיכל פרנק, מנכ"לית משרד התחבורה. כל השחקנים הרלבנטיים".

עוד הוסיף: "בסוף זה פתרונות משולבים. הביקוש תודלק משום שלא היה היצע מספיק, ולא היה מס רכישה (על דירות להשקעה), ומשום שהשתלם לקבלנים לשבת על קרקעות, וגם משום שהכסף היה מאוד זול. הגדלת ההיצע לבדה לא תספיק, חייבים יחד עם זה לעשות את כל הצעדים האחרים. אם נעשה את כל הדברים האלה, אנחנו יכולים להשפיע על מחירי הדירות ולמנוע השתוללות. בשוק של אינפלציה, מחירי הדירות לא יירדו. אבל בזכות הגדלת ההיצע נוכל אולי למתן את העלייה ולגרום לכך שתהיה קורלציה בין אינפלציה למחירי הדיור, אז מצבנו יהיה הרבה יותר טוב. אסור להשלות את האנשים ולהגיד שמחירי הנדל"ן יירדו. מצד שני, מי שמצפה שמחירי הדיור יעלו כל הזמן גם עשוי לגלות שהוא טועה".

נשבור את השיא של כחלון

"אני פה 60 יום בתפקיד ונפגשתי עם 42 ראשי רשויות. כל יום פגשתי ראש רשות אחרת כי העבודה היא יחד איתם" המשיך פרידמן וסקר: "יש להם בעיות אמיתיות שלא פתרו להם וצריך לעבוד איתם. כל ראש עיר זה סיפור אחר. הארנונה היא בעיה אחת, ויש ראשי רשויות שמפחדים להגדיל את מספר התושבים מסיבה כלכלית וגם כדי לא להסתבך עם פרויקטי תשתית. לבנות שכונה חדשה זה בלגן, זה רעש, זה עושה פקקים. אבל כמדינה, אם לא נתקדם עם הדברים האלה, לא יהיו מגורים. אף אחד לא רוצה שמחירי הדירות יעלו אבל גם לא שיבנו לידו כי זה רעש ובלגן. ה־X פקטור הוא התחדשות עירונית. זו הדרך לייצר עוד דירות על אותו תא שטח. מקומות שיש בהם 3 קומות להגדיל ל־10 קומות. אבל אז באים ראשי רשויות ואומרים בצדק: 'אם אני בונה שכונה חדשה, אתה נותן לי בית ספר, בית כנסת, כביש, אבל בהתחדשות עירונית אתה לא נותן לי כלום אף על פי שהוספתי עכשיו 3,000 דירות'. לכן בתקציב המדינה הכנסנו כסף שניתן לרשויות שייכנסו בצורה מסיבית להתחדשות עירונית. מדובר ברשויות שיוסיפו 2,000 ו־3,000 דירות".

עם זאת הסביר כי לא מדובר בכסף גדול, אלא בחצי מיליארד ₪: "500 מיליון שקל אמורים להיות ל־7 רשויות בלבד. זה סכום לא מספיק גדול, אבל אתה שומע את ראשי הרשויות והם כולם רוצים להיות חלק מ־7 הרשויות שיקבלו את זה".

"מטבע הדברים יהיה פער בין השיווקים לעסקאות, אבל לא פער גדול כי המכרזים תופסים.בסוף ימדדו אותנו בהתחלות הבנייה. אבל זה תהליך. אם לא יהיה תכנון, לא יהיה שיווק. ואם לא יהיה שיווק, לא יהיו התחלות בנייה. אנחנו צריכים לדחוף בכל הכוח את השיווק כדי שיהיו התחלות בנייה. נעשה כל מאמץ להסיר כל חסם כדי שנוכל להתקדם", הסביר פרידמן, לצד ההצהרה: "נתחיל בשיווקים. ב־2020 שווקו קרקעות לבניית 53 אלף דירות, השנה נעשה כל מאמץ לשבור את השיא של כחלון – שיווק של קרקעות לבניית 70 אלף דירות בשנה".

היעד: שכירות ארוכת טווח

בדבריו התייחס גם לסאגת השכירות ארוכת הטווח שהגיעה בימים האחרונים לוועדת הכנסת, רפורמה המעוניינת להגדיל את טווח משך השכירות מ-5 שנים ל-15, לצד הגדלת ההטבה מ-6 דירות לכ-20 דירות. פרידמן סיפר גם על המתנגדים לרפורמה: "בוודאי שיש מתנגדים. יש כאלה שאומרים שמספיק רק 5 שנים דיור להשכרה. יש כאלה שדנים על אחוז הדירות להשכרה בכל פרויקט. רצינו ליצור תמהיל שנותן תקופת השכרה משמעותית, ו־5 שנים זה לא זמן משמעותי כדי לייצר שוק שכירות".

עוד הוסיף: "אין לי טענה אליהם. אחד הדברים שחודשו זה מערכת היחסים עם הקבלנים שעכשיו היא טובה. קבלן זה לא מילת גנאי, הוא רוצה להרוויח. אבל אני הרגולטור של השוק הזה וצריך לדאוג מצד אחד שהקבלן ירוויח ומצד שני שיהיה שוק להשכרה ארוכת טווח. 5 שנים זה לא השכרה ארוכת טווח. 6 דירות בבניין זה לא דיור להשכרה ארוכת טווח. אנחנו הולכים לניסיונות מאוד נועזים. כדי לקבל את הטבות המס בפריפריה מספיק אם 30% מפרויקט יהיו להשכרה ארוכת טווח ובלבד שיהיו בו לפחות 20 דירות להשכרה. זה יומרני משום שקשה לבנות דיור להשכרה בפריפריה. לעומת זאת, כדי ליהנות מהטבות במרכז, צריך ש־65% מהדירות בפרויקט יהיו להשכרה. היעד לשנת 2022 הוא לשווק קרקעות לבניית 6,500 דירות להשכרה. זה יעד יומרני כי הוא כ־9% ממספר הדירות בקרקעות שנשווק באותה שנה. אני גם מקווה שהשיעור יהיה פחות מ־9% בשוק, כי נצליח להגדיל את מספר הדירות בקרקעות שנשווק".

כתיבת תגובה